Η Δημόσια και δωρεάν Υγεία είναι δικαίωμα και αξίωμα για τη συνέχεια της κοινωνίας
Επιχειρησιακό σχέδιο για το λιμάνι Αγ. Νικολάου
Βραβεύτηκαν το Wyndham Grand Mirabello Bay και το Numo Ierapetra Beach
Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως και επίκαιρη ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας
Τεράστια φύλλα γούλας μεγαλωμένα με κομπόστ στα Έξω Λακώνια
«Οι συνταξιούχοι δεν έχουν χρήματα μετά το πρώτο δεκαήμερο ή δεκαπενθήμερο»
Οι προσωπικότητες που πέρασαν από Elounda Beach και Elounda Bay
Συζήτησαν θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος και η υλοποίηση σχετικών δράσεων, εκδηλώσεων (βίντεο)
Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο λιμάνι Αγίου Νικολάου
To Πάσχα των Καθολικών και τα ξενοδοχεία
Με πολύ κέφι, μουσική, χορό και διασκέδαση πραγματοποιήθηκε το Σητειακό Καρναβάλι
Νύχτα καρναβαλιού με την πλωτή παρέλαση… σε χρώμα μπλε! (βίντεο)

Tσαβούσογλου: Η συμφωνία για την αγορά των S-400 δεν μπορεί να ακυρωθεί

Η αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία είναι μια συμφωνία που έχει συναφθεί και δεν μπορεί να ακυρωθεί, τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον την Τρίτη.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πάντως πρόσθεσε ότι η Άγκυρα χρειάζεται κι άλλους εξοπλισμούς, τους οποίους θα μπορούσε κάλλιστα να αγοράσει από τις ΗΠΑ.

Η αγορά αυτού του ρωσικού συστήματος πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, το οποίο δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του NATO, έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και αυτές άλλων χωρών-μελών της συμμαχίας, που ήδη εκφράζουν ανησυχίες για την επιρροή και την παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.

«Η τρέχουσα συμφωνία είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορώ να την ακυρώσω», είπε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

«Όμως χρειάζομαι περισσότερους (σ.σ. εξοπλισμούς) (…) και προτιμώ να αγοράζω από τους συμμάχους μου», πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Η Άγκυρα ζητεί από την Ουάσινγκτον την έκδοση 84 μελών του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέδωσε την Τρίτη στις αμερικανικές αρχές έναν κατάλογο με τα ονόματα 84 μελών του κινήματος του αυτοεξόριστου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα αξιώνει να εκδοθούν.

Η Άγκυρα ζητεί από την Ουάσινγκτον να της παραδώσει τον Γκιουλέν, που ζει εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, διότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορεί ότι ήταν ο ιθύνων νους πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 με στόχο την ανατροπή του. Αλλά μέχρι σήμερα, το αίτημα αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Λευκός Οίκος μελετά τις δυνατότητες που υπάρχουν, ιδίως διά της δικαστικής οδού, για να φύγει ο Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, με απώτερο στόχο η Τουρκία να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί στη Σαουδική Αραβία μετά τον φόνο στην Κωνσταντινούπολη του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε πως δεν έλαβε «εγγυήσεις» κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζον Μπόλτον.

Πάντως «τους δώσαμε αυτόν τον κατάλογο των προσώπων των οποίων ζητάμε την έκδοση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως περιέχει 84 ονόματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του ίδιου του Γκιουλέν. «Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Ερντογάν να στείλει τον κατάλογο», εξήγησε.

Ο Ρεπουμπλικάνος διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η έκδοση του ιεροκήρυκα, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, «δεν εξετάζεται».

«Προσπαθούμε πάντα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την Τουρκία», πρόσθεσε πάντως, διαβεβαιώνοντας πως οι σχέσεις είναι πλέον «πολύ καλές» ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά την απελευθέρωση με απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης του αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον, όπως αξίωνε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ από την πλευρά του δήλωσε ικανοποιημένος διότι η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία διενεργεί έρευνα για τις δραστηριότητες του κινήματος του Γκιουλέν στην αμερικανική επικράτεια.

«Οι ΗΠΑ ανακαλύπτουν την αδιαφάνεια αυτού του εγκληματικού δικτύου», πέταξε ο Τσαβούσογλου, προσάπτοντας στο κίνημα του Γκιουλέν «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, φοροδιαφυγή, απάτες με τις βίζες και άλλες παράνομες δραστηριότητες».

«Αυτό είναι που ζητούσαμε από τις ΗΠΑ, αρχίστε μια απλή έρευνα και θα δείτε με ποιο δίκτυο έχετε να κάνετε και το φιλοξενείτε στη χώρα σας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο, μολονότι χαιρέτισε τη «θετική δυναμική» στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμαχικών χωρών μετά την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, κατήγγειλε εκ νέου «την άδικη κράτηση αμερικανών πολιτών και ντόπιων εργαζομένων» σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένου «του ερευνητή της NASA Σερκάν Γκελγκέ».

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist