Kρήτη: Υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων λόγω αφρικανικής σκόνης – Τι να προσέξουν οι πολίτες
Παρακολουθήστε ζωντανά την Παλλασιθιώτικη διαμαρτυρία για την Υγεία
«Κάτω τα χέρια από τα Νοσοκομεία, δικαίωμα μας είναι η δωρεάν υγεία»
Παρακολουθήστε ζωντανά την Παλλασιθιώτικη διαμαρτυρία για την Υγεία
Παρακολουθήστε ζωντανά την Παλλασιθιώτικη διαμαρτυρία για την Υγεία
Παρακολουθήστε ζωντανά την Παλλασιθιώτικη διαμαρτυρία για την Υγεία
Μήνυμα Κ. Σπυριδάκη για το Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο
Ανάβαση στην κορυφή Οξά
Οκτώ λεωφορεία ξεκίνησαν από την Σητεία με προορισμό το Σεληνάρι
Ακατάλληλο προς πόση-μαγείρεμα το νερό της δεξαμενής του οικισμού Σταυρού
Κηδεία Γεωργίου Κουρίνου

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αυξητική τάση στο ποσοστό των νέων διαγνώσεων HIV σε άτομα ηλικίας 50-64 ετών

Η ηλικιακή ομάδα κατά τη οποία γίνονται οι περισσότερες διαγνώσεις του ιού HIV στη χώρα μας, είναι αυτή των 30-39 ετών, ενώ από το 2015 παρατηρείται αυξητική τάση στο ποσοστό των νέων διαγνώσεων σε άτομα ηλικίας 50-64 ετών, όπως προκύπτει από την ανάλυση των νέων διαγνώσεων των τελευταίων 9 ετών που ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ εν όψει της 1ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για το AIDS.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι νέες διαγνώσεις τα τρία τελευταία έτη (2016 – 2018) είναι σε σταθερά επίπεδα (≈5 ανά 100.000 πληθυσμού).

Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, από την εμφάνιση της HIV λοίμωξης στη χώρα μας, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2018, έχουν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 17.241 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,83% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.199 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πραγματοποιεί την επιδημιολογική επιτήρηση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα κυρίως μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης των περιστατικών HIV/AIDS και των θανάτων, ενώ παρεμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω δράσεων στο γενικό πληθυσμό και ειδικότερα στις ευάλωτες ομάδες.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει σχεδιάσει και φέτος ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «κάνε την εξέταση για τον ιό του HIV».  Η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που δεν γνωρίζουν την οροθετικότητά τους και η ενημέρωση του πληθυσμού για τη δυνατότητα δωρεάν και ανώνυμου ελέγχου αποτελούν τους βασικούς στόχους της φετινής καμπάνιας.

Η κεντρική εκδήλωση την 1η Δεκεμβρίου θα γίνει στην πλατεία Κεραμικού στο Γκάζι, την ίδια μέρα, από τις 10:00 έως τις 22:00, που θα λειτουργεί κινητή μονάδα με τη δυνατότητα διενέργειας Rapid test, με παροχή συμβουλών πριν και μετά το test και διανομή έντυπου υλικού. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις από πολυμελή ομάδα κρουστών.

Επίσης έχει προγραμματιστεί γνωριμία με το χώρο της Πολυκλινικής  (ωράριο 08:00-14:00) παρουσία διεπιστημονικής ομάδας με ένα ειδικό διαμορφωμένο stand, το οποίο θα τοποθετηθεί έξω από την Πολυκλινική, προκειμένου να «επικοινωνήσει» στον διερχόμενο πληθυσμό το μήνυμα της συγκεκριμένης ενημερωτικής εκστρατείας για τη λειτουργία του κέντρου συμβουλευτικής και δωρεάν ανώνυμου ελέγχου SIMIO PLUS https://bit.ly/2PFS7m2.

Τέλος, θα γίνει πρόγραμμα δρόμου σε χώρους με δρώμενα μέσα στην πόλη με ομάδα-στόχο τους νέους και τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Συγκεκριμένα: 24/11/2018 στο Περιστέρι, 25/11/2018 στην Αγία Ειρήνη -Πλατεία Καρύτση, 29/11/2018 στο Μεταξουργείο, 30/11/2018 στο Χαλάνδρι, 1/12/2018 σε Γκάζι-Θησείο- Πεδίο του Άρεως. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 20:00 έως και τις 03.00.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist