Για αύριο έχει οριστεί εκ νέου η εκδίκαση της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας με τον χάλκινο κούρο στη Σητεία που σημειώθηκε στις 28 Μαΐου 2015, με κατηγορούμενους τέσσερις κατοίκους Σητείας που συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του μινωικού κούρου.

Οι τρεις εξ αυτών κατηγορούνται για υπεξαίρεση αρχαίου μνημείου ενεργώντας κατ’ επάγγελμα από κοινού, καθώς και για απόπειρα διάθεσης αρχαίου μνημείου. Ο τέταρτος των κατηγορουμένων βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα διάθεσης του μινωικού κούρου. Πρόκειται για έναν 41χρονο και έναν 35χρονο που είχαν έλθει σε επαφή με υποψήφιους αγοραστές του ειδωλίου. Οι άλλοι δύο, 41 και 35 ετών, είχαν τον ρόλο του παρατηρητή – τσιλιαδόρου, στη διαδικασία της συναλλαγής που θα ελάμβανε χώρα και η οποία τερματίστηκε πριν φυγαδευτεί το αγαλματίδιο, με επέμβαση της Αστυνομίας που αξιοποίησε την πληροφορία που είχε για όλο αυτό.

Το περίεργο είναι ότι η υπόθεση, αν και εξαιρετικά σοβαρή, εκκρεμεί στα δικαστήρια εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια. Η δίκη είχε αναβληθεί πριν από μερικές ημέρες και είχε οριστεί για αύριο Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.