ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΑναβάθμιση του βιολογικού Σητείας, αξιοποιούνται μεγάλες ποσότητες νερού για άρδευση

Αναβάθμιση του βιολογικού Σητείας, αξιοποιούνται μεγάλες ποσότητες νερού για άρδευση

Από

Ημερομηνία

Ένα σημαντικό για το Δήμο Σητείας έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», ύψους 3.132.000 για την αναβάθμιση της Επεξεργασίας Λυμάτων Σητείας.

Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης επεσήμανε ότι «εξασφαλίσαμε μία χρηματοδότηση της τάξης των 3.132.000 € για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Βιολογικού της Σητείας. Μέχρι τώρα εκατομμύρια κυβικά νερού κατέληγαν στη θάλασσα. Δεν την επιμόλυναν βέβαια, καθώς  ήταν νερό που ελεγχόταν από πλευράς μικροβιακού φορτίου και δεν δημιουργούσε κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα στην έκχυση του σε ένα αρκετά μεγάλο βάθος. Είχαμε λοιπόν απώλειες -κατά την άποψή μου η λέξη απώλειες είναι αυτή που περιγράφει επ’ ακριβώς την κατάσταση- εκατομμυρίων κυβικών νερού, που μέχρι τώρα χανόταν.

Με την παρέμβαση που θα γίνει με την εξασφάλιση της συγκεκριμένης χρηματοδότησης, θα δοθεί η δυνατότητα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων λειτουργίας κι εκσυγχρονισμού του βιολογικού, δηλαδή θα γίνει τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Το νερό που θα βγαίνει, θα προωθείται μέσα από την υλοποίηση ενός δεύτερου έργου και θα χρησιμοποιείται για άρδευση. Το όφελος που θα έχουμε θα είναι αφ’ ενός περιβαλλοντικό κι αφ’ ετέρου οικονομικό γιατί στην ουσία θα χρησιμοποιούμε μία μεγάλη ποσότητα νερού στην άρδευση με πολύ μικρό κόστος».

Ο κ. Πατεράκης υπενθύμισε ότι «με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Σητείας έχει αναλάβει, μετά την ολοκλήρωση του προαναφερθέντος έργου, το οποίο θα εκτελέσει η ΔΕΥΑΣ, την υλοποίηση ενός άλλου έργου, το οποίο προβλέπει την αξιοποίηση του νερού αυτού για άρδευση.

Η μελέτη του συγκεκριμένου έργου είναι έτοιμη, έχει ολοκληρωθεί από τη ΔΕΥΑΣ, οπότε αναμένουμε να βγει μία αντίστοιχη πρόσκληση. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, εντός του 2019 θα δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων έργων. Θα υποβάλλουμε λοιπόν κι αυτή την πρόταση.

Το νερό αυτό θα χρησιμοποιείται για άρδευση στην ευρύτερη περιοχή της Τ.Κ. Σκοπής. Σε μία περιοχή. που έχει πρόβλημα και κινδυνεύει να υποστεί υφαλμυρωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μία καταστροφή στην ουσία του υδροφορέα. Με τις ποσότητες νερού που θα εκμεταλλευόμαστε, θα απομακρυνθεί ένα τέτοιο φαινόμενο και θα έχει τη δυνατότητα ο πολίτης της Σκοπής κι όλοι όσοι έχουν περιουσίες στην συγκεκριμένη περιοχή, να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πρόσφατα άρθρα