Με αφορμή την απόφαση του υπουργού ναυτιλίας για την ένταξη των επιχειρήσεων της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο για την μεταφορά προϊόντων, o Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Αποτελεί εμπαιγμό για το λαό της Κρήτης η απόφαση για ένταξη των επιχειρήσεων της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο για την μεταφορά προϊόντων. Σε αντίθεση με αυτό που διαφημίζει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται για αναπτυξιακό μέτρο αφού ενισχύεται με ζεστό χρήμα το μεγάλο κεφάλαιο της Κρήτης και αφορά τους μεγαλοεξαγωγείς της Κρήτης και τις μεγάλες εταιρείες που εξάγουν τα προϊόντα τους ή μεταφέρουν επιβάτες, με ετήσιο τζίρο έως 40 εκατομμύρια ευρώ!!

Οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και η μικρομεσαία αγροτιά της Κρήτης δεν έχουν κανένα όφελος από αυτό το μέτρο αφού η όποια έκπτωση εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις αυτές, δεν δεσμεύονται να την αποδώσουν στους επιβάτες και τους μικρούς αγρότες, ούτε σημαίνει πως οι καταναλωτές στην Κρήτη θα δουν τις τιμές των προϊόντων στα ράφια να μειώνονται.

Η απόφαση αυτή μάλιστα έρχεται την ίδια στιγμή με την νέα απόρριψη, χωρίς καν να συζητηθεί, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της τροπολογίας που ξαναέφερε το ΚΚΕ την προηγούμενη βδομάδα για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, η κατάργηση του οποίου ήταν μνημονιακό μέτρο που έχει ψηφιστεί εκτός από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Καλούμε το λαό να απαντήσει στην αντιλαϊκή πολιτική και στον εμπαιγμό της κυβέρνησης για το «μεταφορικό ψευτο-ισοδύναμο» δυναμώνοντας την πάλη του, και διεκδικώντας δραστική μείωση των εισιτηρίων των επιβατών και των ναύλων των οχημάτων και επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα νησιά. Αντίστοιχα οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, να διεκδικήσουν την άμεση κρατική επιδότηση των ίδιων για την κάλυψη του κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων τους χωρίς μεσάζοντες. Καλούμε το λαό να συμπορευτεί και να ενισχύσει το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες για να μπει εμπόδιο στην αντιλαϊκή πολιτική.»