Προβλήτα και βιολογικός στη Σπιναλόγκα, δύο κρίσιμες υποδομές για τους χιλιάδες επισκέπτες

Σε ετοιμότητα για την προκήρυξη των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) από την Περιφέρεια Κρήτης, δηλώνει ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός ότι βρίσκεται ο Δήμος Αγίου Νικολάου προκειμένου να υποβάλει προς χρηματοδότηση δύο ώριμες μελέτες που αφορούν κρίσιμες υποδομές για τη νησίδα της Σπιναλόγκας.

Μετά και την επίσημη κατάθεση από το Υπουργείο Πολιτισμού του φακέλου της υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας στην UNESCO και τη σημαντική εξαγγελία της προώθησης της ηλεκτροδότησης του νησιού με δαπάνη του Περιφερειακού Ταμείου Κρήτης, ο Δήμος θα πρέπει να εστιάσει το ενδιαφέρον του στο πώς θα υλοποιήσει την κατασκευή της προβλήτας πρόσδεσης των πλοίων που θα εξασφαλίζει την ασφαλή αποβίβαση και επιβίβαση των χιλιάδων επισκεπτών, καθώς και στην κατασκευή και λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων.

Και οι δύο αυτές υποδομές διαθέτουν προχωρημένη ωριμότητα σε επίπεδο μελετών και έχει ξεκινήσει και η διαδικασία των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων. Το σημαντικό, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός, είναι ότι τα δύο έργα συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση για την ΟΧΕ Νομού Λασιθίου που έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Κρήτης. Τα μέτρα της ΟΧΕ αναμένεται να προκηρυχθούν τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, για να υποβάλει ο Δήμος τις αντίστοιχες μελέτες προς έγκριση και χρηματοδότηση. Η κατασκευή της προβλήτας είναι προϋπολογισμού 400.000  και ο βιολογικός 124.000 ευρώ.

 

Ο σχεδιασμός

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχεδιασμό που ο Δήμος, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, μπορεί να προωθήσει, αναβαθμίζοντας τους χώρους εντός του νησιού ώστε ο επισκέπτης να απολαμβάνει ακόμη περισσότερο την περιήγηση και παραμονή του στη Σπιναλόγκα.

«Μετά την έγκριση για την ηλεκτροδότηση του νησιού», είπε ο κ. Ζερβός, «θεωρώ ότι το μνημείο μπαίνει πλέον σε μια τελείως διαφορετική λογική αντιμετώπισης – πολύ πιο σοβαρά, πολύ πιο υπεύθυνα και ολοκληρωμένα. Θα πρέπει, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, να βρούμε τρόπο βελτίωσης της βατότητας του κεντρικού δρόμου- μονοπατιού, χωρίς να θιχθεί η αισθητική και διαμόρφωση του χώρου. Θα εξεταστεί πώς θα καλυφθεί (με κυβόλιθους, πέτρινο καλντερίμι ή αλλιώς) για να οριοθετηθεί σαφώς η διαδρομή των επισκεπτών.

Επίσης, στην αίθουσα της φρουράς του κάστρου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διαμόρφωσης αίθουσας πληροφόρησης για το φρουριακό συγκρότημα και την ιστορία του νησιού. Όπως έχουμε συζητήσει και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, εξετάζουμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το κτίριο του νοσοκομείου, μήπως και διαμορφωθεί χώρος για τη λειτουργία παραδοσιακού καφενείου όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να πάρει ένα καφέ και να καθίσει για να απολαύσει τη θέα και το μοναδικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής.

Υπάρχουν δύο κτίρια, με αρχιτεκτονικά στοιχεία «Bauhaus», που είχαν χρησιμοποιηθεί ως «ξενώνες» χανσενικών σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης της αρρώστιας,  στη νοτιοδυτική πλευρά. Υπάρχει και διπλωματική μελέτη για την αξιοποίησή τους, ως χώρων εκδηλώσεων, εκθέσεων κλπ. Θα πρέπει να γίνουν μια σειρά πράγματα αν θέλουμε, πράγματι, αυτό το νησί να συνεχίσει να υπάρχει και να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, εξασφαλίζοντας ένα πρότυπο τρόπο λειτουργίας του, στο πλαίσιο που θα καθορίσει και το διαχειριστικό σχέδιο, αφού ενταχθεί κάτω από την αιγίδα της UNESCO».

 

Ο φωτισμός

Αναφερόμενος στη μελέτη του φωτισμού, που χρήζει «διόρθωσης» μιας και η εφαρμογή της, με τον τρόπο που εκτελέστηκε το έργο πάσχει σοβαρά, ο  Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει μελέτη που θα πρέπει να αναθεωρηθεί, με ποσοτικοποίηση δεδομένων για να αναζητηθεί και η σχετική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες για τη Σπιναλόγκα, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι πρώτη σε προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης του νησιού στην UNESCO, ακολουθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού και ύστερα θα ακολουθήσουν ο φωτισμός και όσα άλλα έργα θα αποφασιστούν σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το προσωπικό του Δήμου είναι δεδομένο, άρα και οι δυνατότητες υποστήριξης όλων αυτών περιορισμένη, εξήγησε.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ