Παρουσίαση του πλάνου της εταιρείας «Mirum Hellas» για την επένδυση με την κωδική ονομασία «Elounda Hills» που προωθεί στα «Πλευρά» απέναντι από την πόλη του Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί απόψε στη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου. Τρεις μηχανικοί από την Αθήνα θα εκπροσωπήσουν την επενδύτρια εταιρεία στην αποψινή συνεδρίαση, οι Γιώργος Φραγκογιάννης, Πέτρος Σταύρου και Αγγελική Κότσαρη, ενώ θα παραστούν επίσης τοπικοί συνεργάτες της εταιρείας, ο μηχανικός Μανώλης Γωνιωτάκης και ο δικηγόρος Γιάννης Μανδελένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, η παρουσίαση θα περιλαμβάνει το γενικό προφίλ της εταιρείας και το γενικό πλάνο ανάπτυξης του «παραθεριστικού χωριού», δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τη δόμηση, τα πολεοδομικά μεγέθη και τον τρόπο που σκέφτεται η εταιρεία να προχωρήσει την επένδυση. Ο βασικός πυρήνας της ενημέρωσης θα είναι η παρουσίαση του ΕΣΧΑΣΕ και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αναφορά θα γίνει επίσης στα αντισταθμιστικά οφέλη που θα προσφέρει η εταιρεία τόσο ως συγκεκριμένες «παροχές» προς την τοπική κοινωνία, όσο και, γενικότερα για αυτά που θα απολάβει ο Άγιος Νικόλαος ως τουριστικός προορισμός, από την ανάπτυξη ενός νέου, πολυδύναμου επενδυτικού σχεδίου στον τουριστικό τομέα που θα προσελκύει πολύ κόσμο και θα προβάλλεται διεθνώς.

Ο κ. Γ. Φραγκογιάννης μίλησε χθες στην ΑΝΑΤΟΛΗ, για το συνολικό σχέδιο, δίνοντας αρκετές ενδιαφέρουσες, άγνωστες στο ευρύ κοινό, λεπτομέρειες για το επενδυτικό πλάνο, αλλά και για ερωτηματικά που τέθηκαν πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου. Είπε σχετικά:

«Τώρα βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, όπου καθορίζεται ο χαρακτήρας του ακινήτου, δηλαδή τι θα κτιστεί. Η ΜΠΕ του παραθεριστικού χωριού στα Πλευρά έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Στο «χωριό» θα κτιστούν κατοικίες, ξενοδοχεία και μαρίνα. Η λογική του «χωριού» είναι ότι εκείνος που έρχεται να αγοράσει ή να παραθερίσει, αποκτά μόνιμη σύνδεση με τον τόπο. Δεν είναι ο τουρίστας με το «βραχιολάκι» που μένει σε ένα ξενοδοχείο και φεύγει….

Κύρια επιδίωξη είναι η αγορά μόνιμων κατοικιών, υψηλής αισθητικής, λειτουργικότητας κλπ. Θα υπάρχουν κάποιες vip κατοικίες αλλά και κατοικίες μέσης τάξεως. Γι’ αυτό και μετά την τελική έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα ακολουθήσει μελέτη πολεοδόμησης, δηλαδή πώς θα κτιστεί η περιοχή με λεπτομερείς προβλέψεις, πού θα γίνουν τα γήπεδα, θέατρο, η εκκλησία, δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα μικρό οικισμό, ο οποίος στη μέγιστη φάση λειτουργίας του θα αριθμεί περί τους 2.700 «κατοίκους».

Η αιτούμενη επιφάνεια δόμησης είναι περίπου 140.000 τ.μ. στο σύνολο των 700 στρεμμάτων γης που ανήκει στην εταιρεία. Τα 50 στρέμματα είναι δασικά και αποτελούν χώρο προστασίας πρασίνου. Αξιοποιώντας τη γεωμορφολογία της έκτασης θα διαμορφωθούν μονοπάτια για περπάτημα και αναρρίχηση μέσα στο εξαιρετικά όμορφο – σε ορισμένα σημεία δραματικά όμορφο – φυσικό τοπίο της έκτασης», είπε ο μηχανικός της εταιρείας.

Στην ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, αν είναι κοινωνός των ανησυχιών και ενστάσεων που διατυπώθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου σχετικά με το πλάτος των δρόμων που θα κατασκευαστούν στο «χωριό», τους οποίους το Δ.Σ. ζητά να μην ξεπερνούν τα 4 μ., αντί των 8 μ. που προβλέπουν τα σχέδια, ο κ. Φραγκογιάννης είπε: «Οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου θα καθοριστούν στην πολεοδομική μελέτη. Οι δρόμοι θα γίνουν με κριτήριο τον σεβασμό στο περιβάλλον, με ανάδειξη των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών που έχει η έκταση, γιατί εμείς τη «δυσκολία» θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα… Ταυτόχρονα επιδιώκουμε την ασφάλεια τόσο της κίνησης όσο και της κατασκευής, υπηρετώντας το τρίπτυχο: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Ασφάλεια. Αυτά είναι και τα βασικά κριτήρια για το σχεδιασμό ολόκληρου του έργου.»

 

Μαρίνα και ελικοδρόμιο

Ρωτήσαμε τον κ. Φραγκογιάννη σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μαρίνα, μιας και θα είναι η δεύτερη οργανωμένη μαρίνα που πρόκειται να δημιουργηθεί στον Άγιο Νικόλαο. Είπε ότι η μαρίνα αυτή θα κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί τους «κατοίκους» του παραθεριστικού χωριού, αλλά και για την προσέλκυση νέων σκαφών… Ο αριθμός των θέσεων που θα περιέχει δεν έχει ακόμη αποφασιστεί από το ελληνικό δημόσιο που την αδειοδοτεί, αλλά θα είναι περίπου 120 – 140 θέσεων. Θα χωροθετηθεί και ελικοδρόμιο, για έκτακτη άφιξη ή αναχώρηση κάποιων προσώπων.

 

Με βιοκλιματικά κριτήρια

«Όλα τα κτίρια σχεδιάζονται με βιοκλιματικά κριτήρια, για να έχουν την ελάχιστη δυνατή ενεργειακή κατανάλωση, τόσο για θέρμανση και ψύξη όσο και για τα ζεστά νερά χρήσης. Γι αυτό, θα αξιοποιήσουμε και τον προσανατολισμό των κτιρίων αλλά και τα δομικά υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στην ανέγερσή τους. Το ενεργειακό πρόγραμμα της επένδυσης προβλέπει την αξιοποίηση τεχνολογίας γεωθερμικών αντλιών θερμότητας και αντλιών αέρος – αέρος και αέρος – νερού που είναι τα πλέον αποδοτικά ενεργειακά συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Επίσης γίνεται μελέτη για πιθανή αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας για μικρές, οικιακές ανεμογεννήτριες (τόνισε το «μικρές» που δεν θα υπερβαίνουν το ύψος των κτιρίων) για ηλεκτροφωτισμό ή αντλήσεις στο χώρο», είπε ο κ. Φραγκογιάννης. Μάλιστα, «διασκεδάζοντας» τις ανησυχίες που διατύπωσε το ΤΕΕ/ΤΑΚ είπε ότι «δεν είμαστε ενεργειακό πρότζεκτ και δεν έχομε σκοπό να κάνομε ηλεκτροπαραγωγή από αιολική ενέργεια…». Οσον αφορά τη χρήση ηλιακών πάνελ για παραγωγή ρεύματος, είπε θα τοποθετηθούν στα φυτεμένα δώματα ή στις στέγες των ξενοδοχείων, πάντα με γνώμονα την αισθητική του τοπίου και του δομημένου χώρου, για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση νερού χρήσης.

 

Αντισταθμιστικά

Αναφερόμενος ειδικά στα «αντισταθμιστικά», ο κ. Φραγκογιάννης εξήγησε ότι αυτά θα προκύψουν από την ανάπτυξη της επένδυσης, είτε στο επίπεδο άμεσων δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η εταιρεία «Mirum» απέναντι στο Δήμο Αγίου Νικολάου είτε, έμμεσα, με τα οφέλη που θα υπάρξουν από την ανάπτυξη θέσεων εργασίας στον ποιοτικό και μόνιμο τουρισμό, που θέλουμε να φέρουμε στην περιοχή.

Στην ερώτηση, πώς καθορίστηκαν αντισταθμιστικά προς το Δήμο και την τοπική κοινωνία, όταν δεν υπήρξε προηγούμενη συζήτηση ή διαπραγμάτευση γι’ αυτά με το Δήμο και την τοπική κοινωνία, ο κ. Φραγκογιάννης είπε ότι «τα αντισταθμιστικά ορίστηκαν από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Η διάθεση της εταιρείας είναι να προβεί σε οποιαδήποτε τροποποίηση χρειάζεται για να καλύψει τις πιο ειδικές ανάγκες που μπορεί να υπάρχουν, σε τοπικό επίπεδο. Υπάρχει μια γενική στρατηγική για τις θέσεις εργασίας, ότι θα είναι από την περιοχή. Ο καθορισμός αυτός εξαρτάται από γενικότερους παράγοντες που η εταιρεία δεν μπορεί ούτε να επηρεάσει ούτε να καθορίσει».

Ερωτώμενος, αν είναι σε θέση να αναφερθεί σε πιο «χειροπιαστά» αντισταθμιστικά που προβλέπεται κατ΄ αρχήν να παραχωρηθούν στην τοπική κοινωνία και ειδικότερα σε ό,τι αφορά υποδομές, ο εκπρόσωπος της εταιρείας είπε: «Κατ’ αρχήν θα θεσπιστεί κάποιο σύστημα υποτροφιών σε αποφοίτους Λυκείων, που θα πρωτεύσουν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε ανοιχτοί να ακούσομε σκέψεις και προτάσεις που θα καταθέσουν οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες. Δεν έχομε αντίρρηση να ενσωματωθούν πράγματα της περιοχής στα αντισταθμιστικά.»

 

Υποδομές και δίκτυα

Όπως ανέφερε, «όλες οι υποδομές που θα γίνουν στην έκταση της εταιρείας, θα χρηματοδοτηθούν, θα κατασκευαστούν και θα συντηρηθούν από εμάς». Με παλιότερα σχέδια, όλες οι υποδομές ήταν ευθύνη του Δήμου. Αναφερόμενος στις απαιτούμενες ποσότητες νερού, είπε ότι πέραν των ποσοτήτων που είναι σε θέση να παρέχει στο χωριό ο Δήμος μέσω του δικτύου ύδρευσης, υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης για κάλυψη των αναγκών, γιατί όπως είπε «δεν μπορούμε να επιβαρύνομε το δίκτυο της περιοχής και με δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη νερού».

Στην ερώτηση, αν η εταιρεία θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση – βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου που συνδέει το «χωριό» με την εθνική οδό, είπε: «Είμαστε σύμμαχοι και αρωγοί σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης του οδικού δικτύου της περιοχής, είτε αφορά το τοπικό δίκτυο Αγίου Νικολάου – Ελούντας, είτε τον ΒΟΑΚ… Όπως επίσης πιέσαμε και πιέζουμε για τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου και για όλες τις υποδομές, που πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα διευκολύνει για να έλθουν…».

 

Ελεύθερη πρόσβαση

Ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αιγιαλό και παραλία… Είπε ότι ένα από τα θετικά της επένδυσης είναι ότι σε μια περιοχή που κανένας δεν προσεγγίζει σήμερα παραλία στην θέση αυτή λόγω του απόκρημνου και απρόσιτου της περιοχής, με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, δημιουργεί χώρο και τη δυνατότητα αυτή.

 

Η ασφάλεια

Εξήγησε ότι το χωριό δεν θα είναι ένα περίκλειστο, απομονωμένο χωριό που θα έχει κεντρική πύλη με ασφάλεια και έλεγχο προσώπων που θα μπαίνουν στο χώρο. Ειδικά μέτρα ασφάλειας θα μπορούν να λαμβάνονται εντός ορίων κάθε χωριστής ιδιοκτησίας, που θα είναι κτισμένη στην έκταση αυτή. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού ή βίλας θα μεριμνά για αυτό με τη βοήθεια και της εταιρείας, όπως εξ άλλου οφείλει να κάνει ο καθένας μας για να προστατεύει την ιδιοκτησία του.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ