Μέλη του ΕΟΣ Λασιθίου και του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου επιχείρησαν ανάβαση στην χιονισμένη Δίκτη, το πρωί της Κυριακής 10 Φεβρουαρίου. Οι τολμηροί πεζοπόροι ξεκίνησαν την ανάβαση από το οροπέδιο Λιμνάκαρο και το καταφύγιο Στροβίλι. Συναντήθηκαν στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 με στόχο την κατάκτηση της κορυφής Αφέντης της Δίκτης στα 2141 μ.

Η ομάδα των 10 ορειβατών του ΕΟΣ Λασιθίου κατάφερε να φτάσει μέχρι τα 1850 μ. λίγο πιο πάνω από την  πηγή Αβαρσάμη. Αιτία η πολύ χαμηλή νέφωση, η δύσκολη ορατότητα, η πολύ χαμηλή  αισθητή θερμοκρασία  –7 C καθώς και η ποσότητα χιονιού που είχε πέσει στις κορυφές τις τελευταίες μέρες. Το  ύψος του χιονιού στο μονοπάτι Ε4 ξεκινούσε από το ένα μέτρο  και έφτανε, στο διάσελο στο Αβαρσάμη, τα τρία μέτρα. «Είναι τα περισσότερα  χιόνια που έχουμε δει  στην Δίκτη την τελευταία 5ετία», μας είπαν.

Οι καιρικές συνθήκες ακραίες και η απόφαση της επιστροφής ήταν επιβεβλημένη. «Η κορυφή του Αφέντη θα είναι εκεί να μας περιμένει μια άλλη φορά!»,  δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εμπειρία που είχαν λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

ΛΕΩΝ.Κ.