Συνηθισμένο φαινόμενο και στο Νομό Λασιθίου, παραμένει η αδήλωτη αν και όχι σε τόσο μεγάλο ποσοστό, όσο η υποδηλωμένη εργασία, όπου οι εργαζόμενοι εμφανίζονται με 20 ώρες τη βδομάδα αλλά στην πραγματικότητα εργάζονται 40 ή 50..! Αυτό δήλωσε χθες το βράδυ ο Επιθεωρητής Εργασίας Λασιθίου Ιωάννης Λασηθιωτάκης, μιλώντας στην ετήσια τακτική  Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Νομού Λασιθίου, διευκρινίζοντας ότι τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται στο σύνολο της χώρας μας, γιατί δυστυχώς αυτή είναι γενικά η νοοτροπία του Ελληνα εργοδότη και δεν εντοπίζεται τοπικά μόνο. Άνω των 60% των προστίμων που επιβάλλει η Επιθεώρηση Εργασίας αφορούν προβλήματα στα ωράρια εργασίας και στα μη αποδιδόμενα ρεπό. Τo πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο ξεκινά από 1.500 ευρώ και ανάλογα με το απασχολούμενο προσωπικό της επιχείρησης ανεβαίνει σε 15.000 και φτάνει ως 30.000 ευρώ. Tέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονται στα ξενοδοχεία κυρίως, όπου η παραβίαση του ωραρίου είναι συχνό φαινόμενο.

Ο κ. Λασηθιωτάκης αναφέρθηκε στην υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας στην οποία υπηρετεί εκείνος (τώρα και 16 χρόνια) με μία ακόμη υπάλληλο που έχει έλθει τα τελευταία 4,5 χρόνια… Εντούτοις, όπως διαβεβαίωσε, «η Υπηρεσία ανταποκρίνεται στο σύνολο των καταγγελιών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εργασίας στο Ηράκλειο, από τεχνικούς Επιθεωρητές και επιθεωρητές του ΙΚΑ, ΟΑΕΔ κλπ., ώστε να γίνεται η δουλειά στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό…».

Ο κ. Λασηθωτάκης αναφέρθηκε στο εργασιακό και μισθοδοτικό  περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώθηκε στη μνημονιακή περίοδο που επηρέασε καίρια την εργατική νομοθεσία, σημειώνοντας ότι «δε συμμερίζεται την άποψη ότι έχει διαλυθεί το σύμπαν και έχουν περιοριστεί τα εργασιακά δικαιώματα…». Μπορεί κάποιες ρυθμίσεις να επηρέασαν τα εργασιακά δικαιώματα η εργατική νομοθεσία όμως δεν έχει καταρρεύσει σε καμία περίπτωση, τόνισε.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ