Να ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο παλιό εθνικό δίκτυο ζητά ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Θ. Χαριτάκης: Η σημερινή κατάσταση των Νοσοκομείων είναι χειρότερη από ποτέ, οι αρμόδιοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων (βίντεο)
Το «NIKO Seaside Resort» ανοίγει και υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες
Περισσότερες από 78.000 αιτήσεις σε 9 ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για αγορά και διασύνδεση POS
Παραιτήθηκαν ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Άγγελος Μπρατάκος
Ηχηρό μήνυμα Λασιθιωτών στο Συλλαλητήριο για την Υγεία
Από μικρό ξενοδοχείο στην Ελούντα ζητείται άτομο για προετοιμασία πρωινού
Κ. Καραταράκης: Στεκόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Ε.Σ.Υ., να μείνουμε μακριά από διχαστικές λογικές του παρελθόντος (βίντεο)
Μ. Καλαϊτζάκης: “Ήρθε η ώρα να ακούσουν τον λαό του Λασιθίου”
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ από το Λασίθι: Τα Νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία να μετράμε την πληρότητα ή σούπερ μάρκετ να πουλάνε υπηρεσίες (βίντεο)
Η 12η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΛ
Κατανομή ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη

Μοσκοβισί: «Ονειρεύομαι μια κανονική ΕΕ όπου οι αποφάσεις στα φορολογικά θα λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία»

Σημαντική επιτυχία της Κομισιόν, του Ecofin και της ΕΕ στον αγώνα ενάντια στις αθέμιτες φορολογικές πρακτικές και τη φοροδιαφυγή αποτελεί η υιοθέτηση της 2ης λίστας των μη συνεργάσιμων δικαιοδοσιών από τους Υπουργούς Οικονομικών, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί παραχώρησε συνέντευξη σε μικρή ομάδα εκπροσώπων του Τύπου στις Βρυξέλλες, περιλαμβανομένου και του Real.gr, στέλνοντας ξανά το μήνυμα ότι σε μια σειρά από φορολογικά θέματα, και ειδικά σε αυτά που αφορούν το μαύρο χρήμα και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, “πρέπει να καταργηθεί η λήψη αποφάσεων με ομοφωνία και να υιοθετηθεί το καθεστώς της ενισχυμένης πλειοψηφίας”.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί κατέγραψε στα θετικά της συνεδρίασης τη εξέλιξη σε σχέση με τις μη συνεργάσιμες φορολογικές δικαιοδοσίες, αλλά δήλωσε “απογοητευμένος” σε σχέση με τη συζήτηση για τη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών.

Σε σχέση με αυτό το δεύτερο θέμα, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι “δεν είναι δυνατόν 3 ή 4 Κράτη Μέλη να σταματάνε μια τέτοια συμφωνία”. Σημείωσε ότι “αν είχαμε ψηφοφορία με ενισχυμένη πλειοψηφία θα είχαμε ένα εξαιρετικά ενισχυμένο αποτέλεσμα”.

“Ονειρεύομαι μια κανονική Ευρώπη όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία”, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση για το ποια κράτη “δυσκολεύουν” τη μετάβαση σε ένα τέτοιο σύστημα και συμπλήρωσε: “δεν θα αρχίσω να μετράω κράτη γιατί ακόμα, οι υποστηριχτές του QMV είμαστε μειοψηφία, αλλά δεν απευθύνομαι στα Κράτη Μέλη, απευθύνομαι στους πολίτες. Γι’ αυτό το θέτω ως θέμα ενόψει ευρωεκλογών. Πρέπει να τοποθετηθούν οι πολίτες, να τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα, θέλω τα κόμματα να πάρουν θέση επ` αυτού. Ονειρεύομαι μια πλειοψηφία όπου 700 ευρωβουλευτές θα ζητούν από το Συμβούλιο κατάργηση της ομοφωνία σε φορολογικά θέματα. Δεν ασχολούμαι με το τι λένε οι υπουργοί τώρα, οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν. Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο της Ιστορίας και πρέπει να έχουμε γενικώς αίσθηση της Ιστορίας. Ονειρεύομαι μια κανονική Ευρώπη, και με το κανονική εννοώ μια Ευρώπη που με δημοκρατικές διαδικασίες θα μπορεί να παράγει δημόσια αγαθά, με δημόσιες πολιτικές”, τονίζει ο Επίτροπος. “Η ομοφωνία είναι η κληρονομία του παρελθόντος”.

Παρ’ όλ’ αυτά διευκρίνισε ότι το αποτέλεσμα σε σχέση με τη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών “δεν έρχεται ως έκπληξη για αυτόν” και επεσήμανε ότι “η συζήτηση για τον ψηφιακό φόρο δεν έχει πεθάνει – καταφέραμε τη βάλουμε στην ατζέντα, πρέπει να καταλάβουν, οι χώρες που αντιδρούν, ποιο είναι το διακύβευμα και να πάμε μπροστά”. “Σε κάθε περίπτωση θέσαμε το θέμα και πλέον έχουμε ενισχύσει και την όποια συζήτηση γινόταν στο επίπεδο του OECD”. Σε σχέση με τις απειλές από την πλευρά των ΗΠΑ για το θέμα προς την Γαλλία και τις άλλες χώρες που έχουν επιβάλει τέτοιου είδους φορολογία μονομερώς, ο Επίτροπος τόνισε: “δεν είναι αυτός τρόπος αντιμετώπισης μεταξύ συμμάχων”.

“Φοβήθηκα ότι οι Υπουργοί θα ανέβαλαν την απόφαση για τη μαύρη λίστα”, παραδέχθηκε ο Επίτροπος και προειδοποίησε: “αυτό θα ήταν εντελώς παράλογο, θα έστελνε το μαύρο μήνυμα”. Επεσήμανε δε ότι πριν από τη σημερινή ημερομηνία είχε ένα τεράστιο όγκο επαφών με Υπουργούς για το θέμα. “Η πόρτα μου ήταν πάντα ανοιχτή, πολλοί που δεν ήξεραν ότι καν υπήρχε η Κομισιόν βρήκαν το δρόμο για το γραφείο μου”, σημείωσε.

Ξεκαθάρισε δε ότι “η σύνθεση της λίστα αντανακλά το ότι πολλοί άλλαξαν φορολογικό καθεστώς τους και αυτό συνέβη γιατί τους πιέσαμε, με την ύπαρξη της ίδιας της λίστας, αλλά και με τη συνεργασία που είχαμε μαζί τους, μέσω διαλόγους, αμέσως μετά την υιοθέτηση της πρώτης λίστας”. “Είχαν πολλές ευκαιρίες να διορθώσουν τα κακώς κείμενα”, είπε. “Είχαμε κριτήρια,διαφανή κριτήρια, με την υποστήριξη των Κ-Μ που μας έδωσαν συγχαρητήρια στο Ecofin, φέραμε ένα αποτέλεσμα: το 2017 είχαμε 17 χώρες στη μαύρη λίστα και 43 γκρι, τώρα έχουμε 15 στη μαύρη και 34 στη γκρι”.

Διευκρίνισε δε ότι “πρώτον οι χώρες δεν είναι οι ίδιες: 5 μείναν στις 15, 3 πήγαν γκρι λίστα πέρσι μετά από διορθώσεις που έκαναν και τις ξαναβάλαμε στη μαύρη λίστα και  7 χώρες πήγαν από στην μαύρη στην γκρι λίστα, ακριβώς γιατί έκαναν αυτό που πρέπει”. “Οι χώρες είναι λιγότερες στις δύο λίστες και αυτό συνέβη γιατί τους κάναμε να συμμορφωθούν”, τόνισε.

Αναλυτικά, ο Επίτροπος δήλωσε ότι “επήλθε πραγματική αλλαγή, 100 περίεργα φορολογικά καθεστώτα άλλαξαν, 16 Κράτη ανά τον κόσμο απέκτησαν πιο διαφανή φορολογικά καθεστώτα, αναλήφθηκαν δεσμεύσεις, τα ευρωπαϊκά λεφτά δεν θα διακινούνται από τις χώρες της μαύρης λίστας, – κακώς τα Κράτη Μέλη δεν πήραν μέτρα και κυρώσεις”.

Τέλος ο Επίτροπος Μοσκοβισί περιέγραψε τα προσόντα που πρέπει να έχει ο διάδοχός του λέγοντας “όποιος πάρει το πόστο της φορολογίας πρέπει να πληροί τρία κριτήρια: να κρατήσει τη φορολογία ως υψηλή προτεραιότητα για την Κομισιόν, να έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του Προέδρου της Κομισιόν και πρέπει να είναι Επίτροπος βαρέων βαρών και όχι ελαφρών βαρών, γιατί αλλιώς χάνεται η δυναμική του χαρτοφυλακίου”. “Θα μπορούσαμε να υπαναχωρήσουμε στο παρελθόν και αυτό είναι εύκολο και πιθανό αν πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται, ή ο Επίτροπος δεν είναι βαρέων βαρών”. Θυμήθηκε μάλιστα πως ο ίδιος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της φορολογίας: “δεν το ήξερα και μου τηλεφωνεί ο επικεφαλής του καμπινέ μου Ολιβιέ Μπαγί και μου λέει `ξέρεις, θα έχεις και τη φορολογία`. Ρωτάω τον Γιούνκερ, με τον οποίο ήμασταν φίλοι: `καλά γιατί δε μου το είπες;` και μου απάντησε: `αν στο είχα πει φοβόμουν ότι θα είχες αρνηθεί”.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist