Το θέμα της αξιολόγησης της λειτουργίας των Νοσοκομείων στο νομό Λασιθίου υπό τη μορφή της συνένωσης και της κοινής διοίκησης θα έπρεπε να έχει εξεταστεί από την 7η ΥΠΕ Κρήτης και να προκύψει στη συνέχεια σχετική εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας για την διατήρηση ή μη της συνένωσης των Νοσοκομείων.

Αυτό ωστόσο δεν έχει συμβεί ακόμα. Αφενός δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει γίνει εισήγηση προς το υπουργείο Υγείας, αφετέρου δεν έχει δημοσιοποιηθεί η εισήγηση αυτή για να γνωρίζουμε το μέλλον των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του νομού, που τόσο πολύ κόστισε η συνένωσή τους σε αντιπαραθέσεις των τοπικών φορέων κατά τη μνημονιακή περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρόεδρος των Εργαζομένων του ΓΝΑΝ επισημαίνει πως μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η ρύθμιση για την κατάργηση Νοσοκομείων και οργανικών μονάδων με μια απλή απόφαση υπουργών, ρύθμιση που συμπεριλαμβάνονταν στο πολυνομοσχέδιο για την υγεία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείο υγείας οδηγήθηκε σε αναδίπλωση και την απέσυρε από το ψηφισθέν νομοσχέδιο. Ο Γιώργος Μανουσάκης σημειώνει πως με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε επανήλθε η διοικητική αυτοτέλεια σε 11 Νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο, που θα αποτελούν πλέον ξανά ξεχωριστά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. «Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η κυβέρνηση αναφέρει ότι αυτό γίνεται γιατί τα Νοσοκομεία αυτά δεν ωφελήθηκαν από τη συνένωση, χωρίς όμως να προσκομίζονται στην αιτιολογική έκθεση συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό», αναφέρει ο κ. Μανουσάκης.

Ο ίδιος εκφράζει την απορία «με ποια κριτήρια οι κυβερνητικοί παράγοντες επέλεξαν τα συγκεκριμένα 11 Νοσοκομεία για να ζητήσουν την άρση των συνενώσεων, αρχικά από το ΚΕΣΥΠΕ, και στη συνέχεια από τη Βουλή. Μπορεί κάποιος κυβερνητικός παράγοντας να απαντήσει αν μπήκε ποτέ στη συζήτηση η άρση της συνένωσης των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου και η επαναφορά της διοικητικής τους αυτοτέλειας; Έχει γίνει άραγε κάποια επίσημη αποτίμηση και μελέτη για το αν τα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου έχουν ωφεληθεί από τη  συνένωση τους ή όχι και για το αν θα ήταν προτιμότερο να επανέλθει η διοικητική τους αυτοτέλεια; Μετέχοντας ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο των διασυνδεόμενων και συνενωμένων Νοσοκομείων του ν. Λασιθίου από το 2014 έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη διοικητική συνένωση είναι πολλά περισσότερα από τα οφέλη που έχουν υπάρξει. Η επαναφορά της διοικητικής αυτοτέλειας των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου  αποτέλεσε και αποτελεί κοινό αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων των Νοσοκομείων και των περισσότερων  φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νομό. Γι’ αυτό καλό θα ήταν η σημερινή κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί παράγοντες να πάρουν δημόσια θέση για το θέμα, από τη στιγμή μάλιστα που στο διπλανό νομό διεκόπη η διασύνδεση και πλέον στην Κρήτη μόνο στο νομό Λασιθίου υπάρχουν  συνενωμένα και διασυνδεόμενα Νοσοκομεία, και από τη στιγμή που ξεκινά η διαδικασία για την έγκριση νέων οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας στα Νοσοκομεία», αναφέρει σε κείμενο, με το οποίο σχολιάζει το θέμα.

Να σημειωθεί πως από το ρεπορτάζ έχει καταγραφεί πως κατά την τελευταία συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στο Ηράκλειο με τους Ιατρικούς Συλλόγους του νησιού, υπήρξε αναφορά στο θέμα της κατάργησης της συνένωσης των δύο μεγάλων νοσοκομείων του Ηρακλείου, ωστόσο φάνηκε πως δίνεται προτεραιότητα στην κατάργηση συνενώσεων μόνο των μεγάλων νοσοκομείων. Μια τέτοια προοπτική, ωστόσο, φαίνεται πως δεν περνά απαρατήρητη σε τοπικό επίπεδο όπου οι ιθύνοντες έχουν εκφραστεί κατά καιρούς κατά των συνενώσεων με τις τοπικές αρχές να επικουρούν την άποψη αυτή. Στη συγκεκριμένη περίοδο απομένει να φανεί ποια θα είναι η θέση που θα εκφράσει για το θέμα η Υγειονομική Περιφέρεια.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ