Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη που θα βρίσκεται την Παρασκευή στην Ιεράπετρα απευθύνουν οι ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ και ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ. Αναφέρουν:

κ. Υπουργέ,

Είναι πλέον καθημερινές οι συζητήσεις σε όλο το νησί σχετικά με τον κίνδυνο που ελλοχεύει από μια πιθανή είσοδο του βακτηρίου ΞΥΛΕΛΛΑ (Xylella fastidiosa) στο νησί μας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ στους ελαιώνες, αμπελώνες και γενικά σε μια πολύ μεγάλη γκάμα της ντόπιας χλωρίδας.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», και η ΑΜΚΕ «ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ», υλοποιούν πρόγραμμα αειφόρου διαχείρισης των υπεραιωνόβιων ελαιώνων της Κρήτης. Ήδη έχουν καταγράψει πάνω από 250 ελαιόδεντρα μέσης ηλικίας 1800 ετών. Αναφερόμαστε σε ένα πρόγραμμα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ενός τεράστιου κεφαλαίου της γεωργικής οικονομίας. Η Κρήτη έχει τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα απ’ όλη της Ευρώπη και πολλοί φορείς εκτός από εμάς, όπως ο ΣΕΔΗΚ, η περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι του νησιού, έχουν συμβάλλει στην προστασία αυτών των ελαιοδέντρων, για τα οποία η οικονομική κρίση τους επιφύλαξε ένα σκοτεινό μέλλον αφού πολλά από αυτά κόπηκαν για να γίνουν καυσόξυλα.

Με το πρόγραμμά μας, ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες – καλλιεργητές ότι στην ιδιοκτησία τους έχουν ένα πολιτιστικό θησαυρό που πρέπει να προστατευτεί. Έχουμε καταφέρει αυτό πλέον να γίνεται αντιληπτό από όλο και περισσότερους συμπολίτες μας. Με σεμινάρια, επιμορφωτικές δράσεις, με παραγωγή ελαιολάδου και τυποποίησή του σε συλλεκτική συσκευασία δώρου, πείθουμε τους ιδιοκτήτες αυτών, των ανεκτίμητης αξίας δέντρων, να τα συντηρούν και να τα διαχειρίζονται βιώσιμα.

Θέλουμε να εκφράσουμε  την μεγάλη μας ανησυχία ,  για το ότι η πολιτεία δεν προβαίνει στα απαραίτητα μέτρα πρόληψης μιας πιθανής εισόδου του συγκεκριμένου βακτηρίου.

Ζητάμε και δείτε κατά πόσο αυτά μας τα αιτήματα είναι εφικτά :

  1. Την άμεσα απαγόρευση εισόδου φυτωριακού υλικού χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσής τους
  2. Την ενεργοποίηση των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες διεργασίες ελέγχου στα σύνορα της χώρας μας.

Ας πράξουμε σήμερα για να μην μετανιώσουμε αύριο! Το οφείλουμε στον τόπο μας, με τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα του πλανήτη!

Για τις ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ κα ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ

Τα Διοικητικά Συμβούλια