Ο Νομός Λασιθίου βρέθηκε χθες στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων! Όσο κι αν μοιάζει παράδοξο, ενώ το Λασίθι δεν απασχολεί ποτέ τα αθηναϊκά ή και τα κρητικά πρωτοσέλιδα, χθες το πρωί βρέθηκε στο επίκεντρο της τουρκικής ατζέντας. Η εμβληματική φωτογραφία της Σπιναλόγκας, αλλά και η Ζήρος, ήταν στα κείμενα των Τούρκων δημοσιογράφων, προκαλώντας ιδιαίτερη εντύπωση για τη σκοπιμότητα της αποτύπωσης.

Όταν «κοτζάμ» Χουριέτ, αποφασίζει να ασχοληθεί με την Κρήτη και να δημοσιεύσει φωτογραφίες από το νησί, γίνεται κατανοητό πως το θέμα δεν σχετίζεται αμιγώς με τη Σπιναλόγκα, ούτε ως μνημείο, ούτε ως νησίδα, αλλά με τα γεωπολιτικά παίγνια της τουρκικής ελίτ, αφού είναι γνωστό πως η Χουριέτ απηχεί πάντα τις θέσεις για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Η είδηση κάνει λόγο για Ισραηλινό ραντάρ που θα εγκατασταθεί στην Κρήτη. Το δημοσίευμα λοιπόν απηχεί την ενόχληση και την αντίδραση της Τουρκίας, για την μελλοντική εγκατάσταση ενός ισραηλινής κατασκευής ραντάρ με δυνατότητα εντοπισμού στόχων πέρα του ορίζοντα (OTH, Over The Horizon). Είναι όμως μια τυχαία απεικόνιση στον τουρκικό τύπο; Ασφαλώς όχι. Τουλάχιστον με βάση όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι, το Λασίθι θα βρεθεί έντονα στο επίκεντρο. Ας δούμε όμως γιατί.

 

Ανατροπή του status quo στη ΝΑ Μεσόγειο

Χθες, Τετάρτη 20 Μαρτίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να λάβει μέρος στη Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, και Ισραήλ, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Η συνάντηση, επί της ουσίας, σηματοδοτεί ανατροπή του status quo στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι σαφές πως στη νέα μορφή ισορροπιών που διαμορφώνεται με φόντο τον ενεργειακό χάρτη, η Τουρκία δεν εμφανίζεται πλέον ως ισχυρός παίκτης και κυρίαρχος, μεγάλος σύμμαχος της υπερδύναμης, αλλά περιθωριοποιημένη χώρα στις κομβικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στον παγκόσμιο χάρτη.

Την ώρα λοιπόν που γράφεται αυτό το κείμενο, ξεκινά η συνάντηση Κορυφής σχήματος 3+1, με συμμετοχή ηγετών Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ενώ θα ακολουθήσουν και δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου και μετά Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, που αναμένεται να σηματοδοτήσει πολλαπλές εξελίξεις στο παραπάνω πλαίσιο.

Κοντολογίς, τα ενεργειακά που προχωρούν, οι επικοινωνίες αλλά και τα ζητήματα ασφάλειας, μαζί με επιμέρους θέματα αναπτυξιακής σημασίας, μπαίνουν στην ίδια ατζέντα, όπου ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, από κοντά και η Αίγυπτος, συγκροτούν ένα μέτωπο, στο οποίο η μεγαλύτερη σε όγκο και πληθυσμό χώρα της περιοχής είναι απούσα. Είναι λοιπόν αναμενόμενη η αντίδραση από την τουρκική πλευρά.

Ωστόσο, στο επίκεντρο της δημόσιας αντίδρασης της Τουρκίας στα ΜΜΕ, δεν παρουσιάζεται ο πρωτεύον ρόλος, δηλαδή τα ενεργειακά, αλλά τα ζητήματα που σχετίζονται με την παρακολούθηση όσων θα τεκταίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ενόχληση λοιπόν αφορά την εγκατάσταση του ισραηλινής κατασκευής ραντάρ με δυνατότητα εντοπισμού στόχων πέρα του ορίζοντα (OTH, Over The Horizon), η οποία – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες – θα είναι στην Ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα όπως καταγράφεται στην ιστοσελίδα «Τουρκικά νέα» θα βρίσκεται «στο όρος Ζήρος». Δηλαδή στην αεροπορική μονάδα που φιλοξενείται στη Ζήρο όπου ήδη λειτουργεί ραντάρ λόγω θέσης. Άρα, το Λασίθι απεικονίζεται δικαίως ως σημείο αναφοράς και ενδιαφέροντος για όσα – κατά τους Τούρκους – πρόκειται να συμβούν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα λοιπόν και την αναπαραγωγή που γίνεται από ειδικευμένα στην άμυνα πόρταλ σε Ελλάδα και Τουρκία, «μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια Ελλάδα και Ισραήλ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στην έναρξη εγκατάστασης ενός ραντάρ με δυνατότητα εντοπισμού στόχων πέρα του ορίζοντα ισραηλινής κατασκευής κατά πάσα πιθανότητα τύπου ELM-2270 OTH της κρατικής εταιρείας ΙΑΙ/ELTA στην ανατολική Κρήτη».

Όπως εξηγούν τα δημοσιεύματα στόχος των δύο πλευρών είναι η κάλυψη της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Είναι προφανές πως μετά την πληροφορία αυτή αναμένεται να υπάρξουν αναφορές κι από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των επίσημων ανακοινώσεων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ