Βραβεύτηκε το St Nicolas Bay Resort Hotel & Villas
Ευπρεπίζεται ο παραλιακός δρόμος του Αγίου Νικολάου βάφονται τα κάγκελα, αλλάζουν οι λάμπες φωτισμού
Με Λασιθιώτικες πρωτιές και διακρίσεις τα «Καζαντζάκεια»
Διαπρέπει διεθνώς το ηλεκτρονικό σχήμα Teknovore – Δημιουργός του ο Γ. Κλώντζας (βίντεο)
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραλαβής από το Δήμο του ημιτελούς έργου κατασκευής του 2ου Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγίου Νικολάου
Παρεμβάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες ολόκληρου του Δήμου Σητείας
Σκιές και Φως : Ξετυλίγοντας το νήμα της ψυχής
Αγορά οικοπέδου στο ΒΙΟΠΑ για τις ανάγκες της Π.Ε. Λασιθίου
Θετικό ξεκίνημα για το «ΕΥΝΙΚΗ» – Στο βάθρο του Πανελλήνιου διασυλλογικού αγώνα J24
Αποκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας των τοξικών στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Αγ. Νικολάου
Φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο του Portland στο Oregon επισκέφτηκαν το δήμαρχο Ιεράπετρας

Τα 14 σημεία του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Ποια είναι τα όρια ένταξης

Aυστηρότερα κριτήρια προβλέπει το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το όποιο κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή σήμερα ενώ στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία, την Παρασκευή.

Υπό την αίρεση ότι η επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το δημόσιο πρέπει να κριθεί ότι συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων τελεί το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο προβλέπει στις διατάξεις του βαθύ μαχαίρι στα περιουσιακά κριτήρια, μείωση της αντικειμενικής αξίας για την πρώτη κατοικία που αποτελεί ενέχυρο στα επιχειρηματικά δάνεια και αποκλεισμό των δανείων που φέρουν κρατική εγγύηση (Ρομά, πυρόπληκτοι, σεισμόπληκτοι κ.α) ενώ προβλέπεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα ως προς την αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων. Τα βασικά σημεία του νέου πλαισίου, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά στις 30 Απριλίου και η ισχύς του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019 είναι τα εξής:

  • Στεγαστικά/καταναλωτικά/επισκευαστικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία: Το ύψος του υπολοίπου (κεφάλαιο συν κεφαλαιοποιημένοι τόκοι) δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ορίζεται έως τις 250.000 ευρώ.
  • Επιχειρηματικά με εγγύηση πρώτη κατοικία: Το υπόλοιπου του δανείου καθορίζεται στις 130.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία στις 175.000 ευρώ.
  • Ακίνητη περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, ακινήτων και μεταφορικών μέσων του δανειολήπτη, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ για όσους δανειολήπτες έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ – περιορισμός που δεν ισχύει για δάνεια και οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ.
  • Κινητή περιουσία: Η συνολική αξία, καταθέσεις μετοχές, ομόλογα, ασφαλιστήρια συμβόλαια, χρυσό, ξένα νομίσματα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.
  • Δικαίωμα ένταξης: Τα δάνεια τα οποία την 31η Δεκεμβρίου 2018 ήταν σε 3μηνη (90ημέρες) καθυστέρηση.
  • Το ακίνητο πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία στην φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους (αυτή που υποβλήθηκε το 2017).
  • Για τα ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό και αποτελούν εγγύηση σε δάνειο λαμβάνεται υπόψιν η εμπορική αξία.
  • Εισόδημα: έως 12.500 ευρώ για τον άγαμο, 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και συν 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Ο δανειολήπτης καταβάλλει σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας του. Για παράδειγμα αν το υπόλοιπο του δανείου είναι 100.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου 80.000 ευρώ, πληρώνει στην τράπεζα τις 96.000 ευρώ, το υπόλοιπο κουρεύεται, στο τέλος της χρονικής διάρκειας του δανείου όπως αυτή προκύψει από τη νέα ρύθμιση. Αν το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου τότε δεν προβλέπεται κούρεμα.
  • Η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά στην σχετική πλατφόρμα.
  • Ο κάθε πιστωτής (τράπεζες, τρίτοι) έχουν 1 μήνα να μελετήσουν την υπόθεση και αμέσως μετά να υποβάλλουν τις προτάσεις τους – κοινή ή επιμέρους – στον δανειολήπτη. Εν συνεχεία δίνεται ένας μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου ο δανειολήπτης απαντά αν συμφωνεί ή όχι είτε όσον αφορά την κοινή ρύθμιση είτε στις επιμέρους.
  • Ο πλειστηριασμός παγώνει από την στιγμή που ο δανειολήπτης κριθεί επιλέξιμος μέχρι τον χρόνο της τελικής συμφωνίας με τους πιστωτές.
  • Δικαστήριο: Εχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στο δικαστήριο προκειμένου να ρυθμίσει μέσω της δικαιοσύνης είτε το σύνολο του χρέους είτε το χρέος προς έναν η περισσότερους πιστωτές. Ο δικαστής εάν κρίνει βάσιμη την αίτηση στην περίπτωση που ο πιστωτής παρέλειψε να υποβάλλει πρόταση ρύθμισης χωρίς να επικαλεστεί μη επιλεξιμότητα του δανειολήπτη προστατεύει το ακίνητο από τον πλειστηριασμό υπό τον όρο όμως ο δανειολήπτης να καταβάλλει το 50% της τελευταίας ενήμερης δόσης.
  • Οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλλει αίτηση στον παλαιό νόμο Κατσέλη και η υπόθεσή τους βρίσκεται σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και δεν έχει συζητηθεί μπορούν να μπουν στο νέο πλαίσιο εφόσον αποχωρήσουν από τον παλαιό νόμο.
    www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist