Ερώτηση προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Ο. Γεροβασίλη απευθύνει ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρολου για τη μεταφορά του ειδικού οχήματος διασώσεων που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου. Αναφέρει:

Κύρια Υπουργέ,

Ακατανόητη και απαράδεκτη χαρακτηρίζεται από τους πολίτες του Νομού Λασιθίου η απόφαση για μετακίνηση του μοναδικού ειδικού οχήματος διασώσεων που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αγίου Νικολάου.

Πρόκειται για το μόνο πλήρως εξοπλισμένο διασωστικό όχημα με πολλαπλές δυνατότητες παρέμβασης, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον νομό Λασιθίου και τις αυξημένες ανάγκες του και δεν μπορεί να υποκατασταθεί σε καμία περίπτωση από το άλλο μικρότερο όχημα που έχει στη διάθεση της η υπηρεσία.

Επειδή έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση η ακατανόητη απόφαση να απομακρυνθεί το μοναδικό πυροσβεστικό ειδικό όχημα διασώσεων που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αγ.Νικολάου.

Επειδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν συνεχώς την περιοχή και άμεσα ξεκινάει και η νέα αντιπυρική περίοδος

Επειδή η ενίσχυση της Πυροσβεστικής δύναμης του νησιού κρίνεται απαραίτητη, ώστε φέτος να υπάρξει ένας σχεδιασμός κατάλληλος για να προστατευθεί αποτελεσματικά το περιβάλλον και οι περιουσίες των πολιτών και φυσικά οι ίδιοι οι άνθρωποι

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

-Υπάρχουν επιχειρησιακοί λόγοι που υπαγορεύουν την μετακίνηση αυτή;

-Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να επιστρέψει στην πυροσβεστική υπηρεσία του Αγίου Νικολάου το μοναδικό ειδικό όχημα διασώσεων, όπως ζητούν οι κάτοικοι και οι φορείς;

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε υποδομές και εξοπλισμό η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Νομό Λασιθίου και στην Κρήτη γενικότερα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου

 

Δήλωση Ι. Πλακιωτάκη

Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με αφορμή την απομάκρυνση Διασωστικού Οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενώ θα έπρεπε να ενισχυθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου αλλά και οι υπόλοιποι Πυροσβεστικοί Σταθμοί του Νομού Λασιθίου, ειδικά τώρα που ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν συνεχώς την περιοχή, κάποιος αποφάσισε να μετακινήσει τη ζωτικής σημασίας υλικοτεχνική υποδομή σε άλλο Νομό της Κρήτης.

Με διαταγή του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης, το μόνο άρτια (αν και παλαιάς τεχνολογίας) εξοπλισμένο διασωστικό όχημα του Νομού Λασιθίου, με δυνατότητες διάσωσης και παρέμβασης σε ποικίλες αποστολές όπως: τροχαία ατυχήματα, απεγκλωβισμούς από σεισμούς, φρεάτια, φωτισμό έκτακτης ανάγκης με γεννήτρια αλλά και πολλά εξειδικευμένα διασωστικά εργαλεία άκρως χρήσιμα και ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών απομακρύνεται δια παντός από το Νομό Λασιθίου. Πρόκειται για διασωστικό όχημα που προέρχεται από την υλικοτεχνική υποδομή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 , εκ των οποίων τέσσερα, το 2005 διατέθηκαν στη Κρήτη ένα για κάθε Νομό. Δυστυχώς εν έτει 2019 ο Νομός Λασιθίου θα απολέσει το συγκεκριμένο όχημα.

Οι επιλογές αυτές αποδεικνύουν, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την ανθρώπινη ζωή.

Καλούμε την Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να σοβαρευτεί επιτέλους και να δώσει τα απαραίτητα εργαλεία και την απαραίτητη χρηματοδότηση στα χέρια των ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επίσης, καλούμε την Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να σταματήσει να απαιτεί από τους ανώτατους αξιωματικούς του Π.Σ. να συμπεριφέρονται ως Ταχυδακτυλουργοί προκειμένου να εξαφανίζουν από μια περιοχή ένα απαραίτητο Πυροσβεστικό Όχημα το οποίο και εμφανίζουν ως δώρο σε άλλη περιοχή.»

Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή των Ελλήνων προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις πραγματικές αιτίες μετακίνησης Διασωστικών Πυροσβεστικών Οχημάτων αλλά και πως σκοπεύει η κυβέρνηση να καλύψει τις ανάγκες του Νομού Λασιθίου.