Άξιοι συγχαρητήριων, οι παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, που με την κα Ευαγγελία Ορφανού-Φαρσάρη στο τιμόνι ως πρόεδρο βρεφονηπιακού /παιδικού σταθμού Οροπεδίου Λασιθίου και Αντιδήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου, τη διευθύντρια Μαρία Κασσάκη μαζί με το αξιολογότατο προσωπικό Γεωργαράκη Ζαχαρούλα, Ειρήνη Κουτσόνα, Στέλλα Αναστασάκη και την Ευαγγελία Ζαμπετάκη , καθημερινά ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών ψηλότερα.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε η θεματική ενότητα: «Γνωριμία με την Λαϊκή μας παράδοση», με έναν κάπως, εναλλακτικό τρόπο…

Η διευθύντρια των παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών Οροπεδίου Λασιθίου, η οποία διοργάνωσε και συντόνισε την εν λόγω θεματική ενότητα, κα Μαρία Κασσάκη, δήλωσε: «Η λαϊκή παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Η ευαισθητοποίηση και η πληροφόρηση των παιδιών σε θέματα της λαϊκής μας παράδοσης ήταν ο βασικός στόχος μας στη θεματική ενότητα που αναπτύχθηκε στο σχολείο μας. Οι διδακτικές στρατηγικές και δράσεις δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα για τη διεύρυνση της πολιτισμικής αγωγής των παιδιών.

Η συνεργασία εκπαιδευτικών – γονέων είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ξεχωριστής γωνιάς «το σπίτι της κυρίας παράδοσης» όπως το ονομάσαμε, στην τάξη μας. Κάθε μέρα τα νήπια καθοδηγούμενα από την κα Μαρία, την κα Ζαχαρούλα, την κα Ειρήνη και την κα Στέλλα μάθαιναν- αναγνώριζαν νέες λέξεις «παλιές» ονομασίες παραδοσιακών αντικειμένων και τη χρήση τους, έτσι όπως αυτά χρησιμοποιούνταν.

Η επίσκεψη μας στο λαογραφικό μουσείο του χωριού ήταν μια άλλη στρατηγική που ακολουθήσαμε προκειμένου τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με περισσότερα αντικείμενα που αφορούσαν στο θέμα. Η ένθερμη υποδοχή του κ. Εμμανουήλ Φανουργιάκη και οι γνώσεις του γύρω από το θέμα μας έκανε να νιώσουμε από την πρώτη στιγμή άνετα και να ταξιδέψουμε όλοι μικροί –μεγάλοι, γνωρίζοντας τις συνήθειες και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι τα παλιά χρόνια.

Κλείνοντας τη θεματική μας προσέγγιση η τελευταία μας δράση ήταν η επίσκεψη στο σχολείο μας προσώπων που αποτελούν συνέχεια της λαϊκής μας παράδοσης.

Ο κ. Κωστής Σαριδάκης και ο κ. Γεώργιος Σαριδάκης, καταξιωμένοι καλλιτέχνες του τόπου μας, με μεγάλη χαρά επισκέφτηκαν το σχολείο μας και μέσα από τις γνώσεις τους για την παράδοση της μουσικής εμπλούτισαν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις των παιδιών γύρω από το θέμα ενώ ταυτόχρονα τους δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουν παραδοσιακή μουσική και να χορέψουν παραδοσιακούς χορούς».

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ-ΦΑΡΣΑΡΗ

Πρόεδρος βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών Οροπεδίου Λασιθίου & αντιδήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου