Το Σαββατοκύριακο ο αγώνας «Giro Di Neapoli»
Κατανυκτικός εσπερινός και ομιλία
«Giro Di Neapoli» από τον Π.Ο. “Δρήρος”
Συμμετοχή του 2ου Δημοτικού Αγίου Νικολάου στο Eudamus 2024
Μ. Πεπόνης: Το Λασίθι ενωμένο και δυνατό αποδεικνύει ότι έχει φωνή και στέλνει “μήνυμα” για την υγεία σε όλη την Ελλάδα (βίντεο)
Προσοχή στις αγορές μας στα Σαρακοστιανά
Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τη Τζωρτζίνα-Ομόφωνη η απόφαση του Δικαστηρίου
Παρακολουθήστε την Παλλασιθιώτικη διαμαρτυρία για την Υγεία
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον άδικο χαμό του Μανόλη Κριτσωτάκη
Πτώση 8,9% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιανουάριο
Στο Ευρωκοινοβούλιο το χαρούπι, ο διατροφικός θησαυρός της Κρήτης

Στην Κροατία ο Τσίπρας για τη Σϋνοδο της Πρωτοβουλίας «16 συν 1» – Συνάντηση με Ράμα

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας 16 συν 1, στο Ντουμπρόβνικ, θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  όπου πρόκειται να ανακοινωθεί η ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος (θα μετονομασθεί σε 17 συν 1).

Πρόκειται για  πρωτοβουλία της Κίνας που ξεκίνησε το 2012 και αποσκοπεί στην εντατικοποίηση και επέκταση της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και της διασυνδεσιμότητας, με τα κράτη της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η ένταξη της χώρας ως πλήρες μέλος στην εν λόγω πρωτοβουλία, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κόμβο, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και σε διπλωματικό επίπεδο, στην ενίσχυση των σχέσεών μας με την Κίνα.

Το εγχείρημα αποτελεί παράλληλη – και ενίοτε συμπληρωματική – δράση του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας για την Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου (Beltand Road Initiative, BRI,πρώην OBOR) που θα συνδέει την Κίνα με μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της ανωτέρω πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 27/4 στο Πεκίνο, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ένταξη  στην Πρωτοβουλία αυτή κατέστη δυνατή μόνον κατόπιν της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να συμμετέχουμε ως πλήρες μέλος, εφόσον η Βόρειος Μακεδονία συμμετείχε με το τότε συνταγματικό της όνομα.

Υπογραμμίζεται και η παράλληλη συμμετοχή του ΥΠΕΞ κ Κατρούγκαλου στη Διάσκεψη της Διαδικασίας του Βερολίνου, που πραγματοποιείται την ίδια ημέρα στη Βαρσοβία και στην οποία η Ελλάδα επίσης έγινε μέλος, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης.Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

10:00 Διμερής συνάντηση με τον Αλβανό Πρωθυπουργό κ. Edi Rama

11:00 Συνάντηση της Ολομέλειας της Πρωτοβουλίας 16 συν 1

12:30 Δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist