Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες της ημερίδας του Συμβουλευτικού Σταθμού Λασιθίου (ΣΣΛ) ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» με θέμα «Αλκοόλ: από την παράδοση στην εκτροπή». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας και του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας BIC Κρήτης και την ευγενή παραχώρηση του χώρου.

Χαιρετισμό απηύθυναν μέσω εκπροσώπων ο Σεβ. Μητροπολίτης Κύριλλος και ο Βουλευτής Λασιθίου Σύριζα κ. Μανόλης Θραψανιώτης, τονίζοντας αμφότεροι τη σημαντικότητα του έργου του ΚΕΘΕΑ, ο αναπληρωτής Διοικητής Πυροσβεστικής κ. Ιωάννης Σκουλάς, ο κ. Ευάγγελος Ηλιάκης πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών, Θυμάτων και Τροχαίων Δυστυχημάτων  «Ο Άγιος Χριστοφόρος», ο κ. Ηλίας Νταραράς ως εκπρόσωπος της υποψήφιας παράταξης «Δήμος Πρότυπο» καθώς και ο Υπεύθυνος Προγράμματος ΚΕΘΕΑ κ. Σκουλάς Μιχάλης. Το παρόν επίσης έδωσαν με τη παρουσία τους εργαζόμενοι των κοινωνικών δομών στην πόλη της Ιεράπετρας και πολίτες που βρήκαν ενδιαφέρον στη θεματολογία της ημερίδας.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ολιστική προσέγγιση της προβληματικής χρήσης του αλκοόλ μέσα από διαφορετικές οπτικές που εν τέλει παρουσιάζουν κοινά σημεία συνάντησης. Η ημερίδα ξεκίνησε με την παρουσίαση του μελλοντικού Πολυδύναμου Κέντρου Λασιθίου από τον Υπεύθυνο του ΣΣΛ κ. Γιώργο Τρικοίλη και τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και θεραπείας που θα παρέχει στην πόλη του Αγίου Νικολάου και προσεχώς στην Ιεράπετρα, μετά τη δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου από την πρόεδρο του ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη με τη στήριξη του Δήμου Ιεράπετρας και τη δημοπράτηση του έργου.

Η θεολογική προσέγγιση του αλκοολισμού από τον Δρ. Δημήτριο Χοϊλούς ήταν μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή στο θέμα της ημερίδας παρουσιάζοντας αρκετά κοινά σημεία με τη θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ.

Η κ. Φιλίτσα Πεδιαδίτη στη συνέχεια τόνισε την επικινδυνότητα της χρήσης αλκοόλ στην εφηβεία, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της οικογένειας ως πρότυπο αναφορικά με τη χρήση αλκοόλ. Όταν η πρόληψη ή η έγκαιρη παρέμβαση δεν έχουν λειτουργήσει προστατευτικά στο άτομο και χρειάζεται η παρέμβαση της θεραπείας, τότε σημαντικό ρόλο μπορεί να έχει η εμπλοκή του ατόμου σε πολιτιστικές δράσεις τόσο για τη συγκράτηση του στη θεραπεία, όσο και για το θεραπευτικό αποτέλεσμα σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Γιώργου Γαβριλάκη, Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Μονάδας Χανίων και του αρχαιολόγου κ. Μιχάλη Μιλιδάκη. Η πρώτη ενότητα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Διοικητή Τροχαίας Αγίου Νικολάου κ. Πέτρου Ζερβάκη και τις πλάνες που επικρατούν σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Μετά το διάλειμμα, όπου τον μπουφέ είχαν επιμεληθεί μέλη του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ, η δεύτερη ενότητα περιείχε παρεμβάσεις περισσότερο κλινικές δίνοντας την ευκαιρία σε δομές να παρουσιάσουν τη θεραπευτική τους πρόταση ή προσέγγιση.

Η ψυχίατρος της Μονάδας Διπλής Διάγνωσης του ΚΕΘΕΑ κ. Παπαδοπούλου Στέλλα μίλησε για την ψυχοπαθολογία που συχνά συναντούν στα άτομα με διπλή διάγνωση (εθισμός και ψυχιατρική διάγνωση) καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ τρεις στους δέκα αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο κ. Θανάσης Αράπογλου, ψυχολόγος -οικογενειακός θεραπευτής και επιστημονικός συνεργάτης του Αλληλεπίδρασις, τόνισε τον ρόλο της οικογένειας στη δημιουργία του συμπτώματος, δηλαδή της εξάρτησης, αλλά και στην αναγνώριση και την αλλαγή της προβληματικής ή εξαρτητικής  συμπεριφοράς.

Σημαντική ήταν η εκπροσώπηση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας με αρκετά χρόνια παρέμβασης σε θέματα αλκοόλ στο Λασίθι με την κ. Φανή Σφακιανάκη, ψυχολόγο, που μοιράστηκε την  εμπειρία της μονάδας από τη νοσηλεία αλκοολικών ασθενών στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νεάπολης.

Στη συνέχεια η κ. Μαριλένα Χατζάκη, προσωπικό θεραπείας του ΣΣΛ, παρουσίασε την πρόταση της δομής του ΚΕΘΕΑ στο Λασίθι, όπου εμπλέκεται παράλληλα ο πότης (είτε προβληματικός, είτε περιστασιακός, είτε με μεμονωμένα επεισόδια υπερβολικής  χρήσης) και η οικογένεια του ως υποστηρικτικό δίκτυο.

Στο κλείσιμο της δεύτερης ενότητας  ο κ. Μουζάς, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής -Διευθυντής Γαστρεντερολογικής κλινικής ΠΑΓΝΗ και υπεύθυνος του Δικτύου Αλκοολογίας, τοποθετήθηκε επί του θέματος μέσω της πολυετούς εμπειρίας στο Σύλλογο Επιστροφή και τον τρόπο λειτουργίας των ΚΟΠΑ.

Στο τέλος της ημερίδας ακολούθησαν ερωτήσεις ως προς τους ομιλητές, ετέθησαν προβληματισμοί ως προς την πρόσβαση των ατόμων στις θεραπευτικές δομές και τονίστηκε η σημαντικότητα της συνεργασίας των δομών, που πάντα έχει θετικά αποτελέσματα ως προς τα οφέλη του ατόμου, καταπολεμώντας έτσι το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας.

Κλείνοντας, προσωπικό και μέλη του ΣΣΛ ΚΕΘΕΑ ευχαριστούν όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της ημερίδας και συγκεκριμένα:

– Την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, καθώς και το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας για την φιλοξενία και την παραχώρηση του χώρου

– Τον κ. Ανδρέα Δρανδάκη για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία της αφίσας και του υλικού, που διενεμήθη στην ημερίδα

– Τους χορηγούς επικοινωνίας: Tele Kρήτη, Εφημερίδες ΑΝΑΤΟΛΗ και «Ιεράπετρα 21ος Αιών», τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Μadness 95.0», «Ηχώ» 99.8 και το «Ράδιο Λασίθι» 92,3.