Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, στα πλαίσια των ενημερωτικών επαφών της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών του δήμου Αγίου Νικολάου, επισκέφτηκε το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Καλού Χωριού. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν η κυρία Γάλλου Μαρία (Πρόεδρος), η κυρία Κρητσωτάκη- Δρακωνάκη Ιωάννα (Γραμματέας) και ο κύριος Ευαγγελιδάκης Άγγελος (Ταμίας). Η κυρία Πατεράκη Άννα, διευθύντρια του σχολείου, και οι εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού και του νηπιαγωγείου κυρία Δασκαλάκη Ελευθερία (Πρόεδρος) και τα μέλη κυρία Καβουσανού Ασπασία, Βάρδας Γιάννης και Μαργολάκης Γιώργος (εκπρόσωπος του δημοτικού σχολείου στην Ένωση), προέβησαν σ’ ενδελεχή ενημέρωση σχετικά με τα ζητήματα λειτουργίας και στέγασης της συγκεκριμένης σχολικής δομής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπόμνημα που δόθηκε στην Ένωση:

–  Το δημοτικό σχολείο χρειάζεται άμεσα μία τουλάχιστον αίθουσα. Παρ’ όλη την λειτουργία του ολοήμερου και του μαθήματος της πληροφορικής για άλλη μία φορά δεν έχει προβλεφθεί αντίστοιχη αίθουσα που θα στεγάζει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

– Υπάρχει άμεση ανάγκη για αίθουσα που θα στεγάσει το Τμήμα Ένταξης, δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή άρα δεν μπορεί να έρθει δάσκαλος άρα δεν μπορούν οι μαθητές οι οποίοι είναι διαγνωσμένοι από το ΚΕΣΥ Λασιθίου να ενταχθούν σε αντίστοιχο τμήμα. Στερούνται λοιπόν ενός βασικού δικαιώματος τους εξαιτίας της έλλειψης αίθουσας.

– Η πέργκολα που έχει κατασκευαστεί έξω από το γραφείο της διεύθυνσης χρειάζεται άμεση αποκατάσταση δοκαριών και αντικατάσταση κεραμιδιών (κίνδυνος κατάρρευσης) με άλλο ελαφρύτερο υλικό, αφού πρόκειται για το μόνο προστατευμένο σημείο εντός του χώρου του σχολείου ώστε οι μαθητές να κάνουν γυμναστική και να προαυλίζονται τις βροχερές μέρες του χρόνου.

– Εξίσου σημαντικό για την ασφάλεια των παιδιών είναι οι φθορές στο χώρο της αποθήκης του καυστήρα πετρελαίου, ενώ στην ταράτσα-ακριβώς από επάνω- έχει τοποθετηθεί δεξαμενή πετρελαίου βάρους 2 τόνων αυξάνοντας το πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου. Επίσης, δεν κατέστη δυνατή η τοποθέτηση πυροσβεστήρα από ειδικό τεχνικό στο χώρο, όπως ορίζουν και οι νέοι κανόνες πυρασφάλειας.

Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετά προβλήματα τεχνικής φύσεως και στο νηπιαγωγείο (ακατάλληλη σιδερένια πόρτα, εισροή υδάτων, φθαρμένο πάτωμα, κ.α.)

Η αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού εργοστασίου, που συνορεύει με το σχολείο, αποτελεί χρόνιο αίτημα του συλλόγου γονέων και της τοπικής κοινωνίας, αφού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολύκεντρο εκδηλώσεων και θα λύσει πολλά από τα υφιστάμενα προβλήματα.

Η Ένωση θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την διευθύντρια και τα μέλη του συλλόγου για τη συνεργασία τους και την ενημέρωση. Το Δ.Σ. της Ένωσης στοχεύει σε αυτήν την άμεση επικοινωνία ώστε να γίνει κοινωνός των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Σύλλογοι γονέων και οι εκπαιδευτικοί του δήμου μας ώστε να συμβάλλει στην επίλυση τους.

Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Αγίου Νικολάου