Αρνητικό και επικίνδυνο έθιμο, είναι αυτό της χρήσης κροτίδων κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και της εορτής του Πάσχα, επισημαίνουν πολιτιστικοί φορείς, σύλλογοι και αθλητικά σωματεία των Μελαμπών Ρεθύμνου, οι οποίοι με σχετική ανακοίνωση τους καλούν να μη γίνει καμία χρήση κροτίδων.

Στην ανακοίνωση συνυπογράφουν το Τοπικό Συμβούλιο, η Ενορία, ο Αθλητικός Όμιλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων καθώς και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της περιοχής. Όλοι μαζί όπως επισημαίνουν ζητούν από όλους να υπάρξει σεβασμός στην «… κατανυκτικότατα, ιερότητα και πνευματικότητα των ημερών μιας και είναι στοιχεία που οφείλουμε όλοι μας να προασπίσουμε και να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο, σεβόμενοι πρωτίστως τους ηλικιωμένους και τα παιδιά μας, τη σωματική και ψυχική υγεία όλων μας, ακολούθως δε τα αγαπημένα μας πρόσωπα που έχουν φύγει, μια και μέσω του Αναστάσιμου μηνύματος αυτά βρίσκονται ακόμα πιο κοντά μας αυτές τις μέρες».

Στις Μέλαμπες χωριό που απέχει 42 χλμ. από το Ρέθυμνο, στις νότιες πλαγιές του όρους Κέδρος και σε υψόμετρο 600 μέτρων, όπως τονίζουν όλοι οι φορείς, υπάρχει η υπερηφάνεια και η αστείρευτη αγάπη για το χωριό.

«Θα πρέπει, αναφέρουν στην ανακοίνωση, αυτή να εδραιώνεται και να επιβεβαιώνεται από δράσεις και πράξεις που έχουν σαν βάση τον αλληλοσεβασμό, την διατήρηση και την προβολή των γνήσιων παραδόσεων του χωριού μας. Καλούμε λοιπόν όλους όσους βρεθούν τις ‘Αγιες αυτές ημέρες στο χωριό μας, μόνιμους κατοίκους αλλά και επισκέπτες, όπως σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κυρίως των ηλικιωμένων και παιδιών, να αποφύγουμε εντελώς την χρήση κροτίδων. Κάνουμε δε ιδιαίτερη παράκληση προς στους γονείς αλλά και όλους όσους μπορούν, να βοηθήσουν με τον τρόπο τους στην προσπάθεια αυτή».