Στο χώρο του λιμανιού του Αγίου Νικολάου συναντήσαμε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης κ. Βαγγέλη Παπανικολάου. Ευκαιρία για μια ενημέρωση για την νέα τουριστική περίοδο, που μόλις ξεκίνησε.

«Το φετινό ξεκίνημα είναι περίπου το ίδιο με το περσινό… ίσως είναι λίγο καλύτερο γιατί φέτος, αλλά και του χρόνου για ένα μήνα, από αρχές Απριλίου με αρχές Μαΐου, έχουμε τα γκρουπ αυστριακού τουριστικού πρακτορείου, το οποίο φέρνει στην Κρήτη συνταξιούχους Αυστριακούς. Αυτοί έχουν δώσει μια βοήθεια στην αρχή της σεζόν. Πιστεύω ότι τελικά η κίνηση θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι παρακάτω επισημάνσεις του κ. Παπανικολάου:

«Αυτό που λέμε πάντα είναι ότι θα πρέπει να προσέξουμε τις υποδομές… Να είμαστε εμείς έτοιμοι να δεχτούμε τον κόσμο, χωρίς να έχουμε προβλήματα και να μη δημιουργούμε δυσκολίες στην καθημερινή ζωή. Είναι έτοιμες οι υποδομές μας; Είναι έτοιμα τα πάρκινγκ, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ωράρια τους; Σας επαναλαμβάνω, το θέμα είναι ότι θα πρέπει να έχουμε το σπίτι μας έτοιμο να δεχτεί τους επισκέπτες. Όταν έρχονται εδώ να μη συναντούν προβλήματα που δημιουργούν αρνητική εντύπωση. Πρέπει να είμαστε πάντα καλοί νοικοκυραίοι. Αυτοί που έρχονται κάνουν την πιο καλή διαφήμιση, εφ’ όσον φεύγουν ευχαριστημένοι. Βάσει στατιστικών, ένας ευχαριστημένος φέρνει 4, ενώ ένας δυσαρεστημένος διώχνει 10. Μεγάλο αβαντάζ στον τουρισμό είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.
♦ Οι Κρητικοί είμαστε φιλόξενοι… ο τρόπος που φερόμαστε, που γελάμε, που τους κάνουμε και περνάνε καλά, αυτά μετράνε πάρα πολύ και είναι τα θετικά μας.
♦ Στα αρνητικά έχουμε το κυκλοφοριακό και τα άλλα οργανωτικά προβλήματα. Κι όμως, χωρίς πολύ κόπο, πολλά μπορούν να διορθωθούν».

Ρωτήσαμε αν είναι έτοιμη η Σπιναλόγκα και απάντησε:

«Η Σπιναλόγκα θέλει ακόμα δουλειά και βασικά το λιμάνι της. Θα πρέπει να συζητήσουν μεταξύ τους η αρχαιολογική υπηρεσία, το Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος».

Κυκλοφοριακά

Ο κ. Παπανικολάου μας μίλησε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες μας και οι οδηγοί στην Ελούντα: «Κάθε μέρα γίνεται το αδιαχώρητο στον κεντρικό δρόμο. Έχω κάνει αγώνα και για τα πάρκινγκ της Ελούντας. Δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι για να σταθμεύουν τα λεωφορεία. Το Σάββατο ο χώρος που ήταν για τα λεωφορεία, απέναντι από τα ταξί, ήταν γεμάτος με επιβατικά αυτοκίνητα, ενώ συχνό πρόβλημα δημιουργούν και τα αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα και στις δύο πλευρές του δρόμου».

Μας μίλησε και για την Κιτροπλατεία: «Θα πρέπει να βρεθεί λύση στη στροφή επί της παραλίας, ενώ θα πρέπει, από την Κιτροπλατεία μέχρι το Κέρας, τα αυτοκίνητα να παρκάρουν μόνο στη μία πλευρά. Αυτά είναι προβλήματα, τα οποία τα γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Με πολύ απλές κινήσεις, που δεν κοστίζουν, πολλά μπορούν να τακτοποιηθούν και ένα καλό παράδειγμα είναι η διαγράμμιση για τα λεωφορεία που έγινε φέτος στο λιμάνι… βοηθά και τους πεζούς να κινούνται με ασφάλεια».

Λεωφορεία και εκδρομές

Για τον αριθμό των λεωφορείων στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου ο κ. Παπανικολάου μας έδωσε έναν εντυπωσιακό αριθμό: «38 είχαν έρθει στον Άγιο Νικόλαο κάποια μέρα του περασμένου καλοκαιριού… και 34 από αυτά ήταν παρκαρισμένα την ίδια στιγμή. Ευτυχώς χωράνε στο λιμάνι… διαφορετικά, θα έκαναν βόλτες μέσα στον Άγιο Νικόλαο, με τα ανάλογα προβλήματα»

Για τις εκδρομές ο κ. Παπανικολάου πιστεύει ότι «έχει αλλάξει η ποιότητα του κόσμου, δηλαδή έχει πέσει. Το θέμα είναι ότι μια εκδρομή πάντα περιλαμβάνει περισσότερα πράγματα και η Σπιναλόγκα σίγουρα έχει πολλά προσόντα. Η Λατώ είναι δύσκολη περίπτωση, σε αντίθεση με την Παναγία Κερά και την Παναγία Οδηγήτρια, στο κέντρο του χωριού, που αρέσουν πολύ. Αυτό που παραμένει αναξιοποίητο είναι το φαράγγι της, που δεν διαφημίζεται. Καλύτερη διαφήμιση χρειάζονται και τα δύο καινούρια μουσεία της Κριτσάς. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση!»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ