Ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 29-3-2024
Να ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο παλιό εθνικό δίκτυο ζητά ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Θ. Χαριτάκης: Η σημερινή κατάσταση των Νοσοκομείων είναι χειρότερη από ποτέ, οι αρμόδιοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων (βίντεο)
Το «NIKO Seaside Resort» ανοίγει και υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες
Περισσότερες από 78.000 αιτήσεις σε 9 ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για αγορά και διασύνδεση POS
Παραιτήθηκαν ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Άγγελος Μπρατάκος
Ηχηρό μήνυμα Λασιθιωτών στο Συλλαλητήριο για την Υγεία
Από μικρό ξενοδοχείο στην Ελούντα ζητείται άτομο για προετοιμασία πρωινού
Κ. Καραταράκης: Στεκόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Ε.Σ.Υ., να μείνουμε μακριά από διχαστικές λογικές του παρελθόντος (βίντεο)
Μ. Καλαϊτζάκης: “Ήρθε η ώρα να ακούσουν τον λαό του Λασιθίου”

Δεκάδες χιλιάδες στην «παγίδα» των αποδείξεων – Τα στοιχεία για τα προστίμα που επιβλήθηκαν παρά την κάλυψη του ελαχίστου ορίου

Περισσότεροι από 50.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι πιάστηκαν πέρυσι στην παγίδα των αποδείξεων. Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι πραγματοποίησαν ή δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν λιγότερες από τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή με χάρτινες αποδείξεις και έτσι τους επιβλήθηκε πρόσθετος φόρος εισοδήματος εν είδει φορολογικού προστίμου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το συνολικό ποσό που βεβαίωσε η φορολογική διοίκηση με τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματα 2017) για μη κάλυψη των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα ή χάρτινες αποδείξεις ανήλθε σε 35,5 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο βεβαιώθηκε συνολικά σε περίπου 50.000 φορολογούμενους.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, χρεώθηκαν με πρόσθετο φόρο όχι επειδή δεν πραγματοποίησαν τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, αλλά επειδή έκαναν λάθος στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Δηλαδή, σύμφωνα με το capital.gr, είτε δεν συμπλήρωσαν κάποιο ποσό δαπάνης στον σχετικό κωδικό (049-050) είτε δήλωσαν χαμηλότερο από το απαιτούμενο ποσό αν και είχαν πραγματοποιήσει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης.

O σχετικός κωδικός δεν προσυμπληρώνεται από τη φορολογική διοίκηση, αλλά παρέχεται ηλεκτρονική πληροφόρηση στον φορολογούμενο για το συνολικό ποσό που δαπάνησε με πλαστικό χρήμα κατά το έτος αναφοράς. Οι φορολογούμενοι που δεν υποχρεώνονται να πραγματοποιήσουν δαπάνες με “πλαστικό” χρήμα (π.χ. συνταξιούχοι άνω των 70 ετών) θα πρέπει να δηλώσουν οι ίδιοι το ποσό της δαπάνης τους με τη λήψη χάρτινων αποδείξεων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για να λάβει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες δαπάνες με πλαστικό χρήμα που υπολογίζονται με βάση την παρακάτω κλίμακα:

  •  Έως 10.000 ποσοστό 10%
  •  Από 10.001 έως 20.000 ποσοστό 15% και
  • Aπό 20.001 και άνω ποσοστό 20% με μέγιστο ποσό δαπάνης τα 34.000 ευρώ
  • Για το ποσό δαπάνης που του λείπει με βάση τα παραπάνω επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%.

Για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων (π.χ. άνω των 70 ετών, κάτοικοι χωριών) η σχετική υποχρέωση συνίσταται στη συγκέντρωση ίδιας αξίας χάρτινων αποδείξεων.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist