Κάθε χρόνο, την 20η Μαΐου, τιμούμε την ηρωική Μάχη της Κρήτης κατά των Γερμανών κατακτητών. Η ίδια μέρα έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Την Κυριακή 19 Μαΐου, στον Ι.Ν. του Αγίας Τριάδας, αμέσως μετά τη θεία λειτουργία, τελέστηκε δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κατρίνης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου κ. Μανώλης Συλλιγάρδος.

Λίγο αργότερα, ο εορτασμός μεταφέρθηκε στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου όπου μπροστά από το Μνημείο των Πεσόντων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και από οργανώσεις.

Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας

Τις εκδηλώσεις τίμησαν οι βουλευτές Λασιθίου κ. Μανώλης Θραψανιώτης και κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Πελαγία Πετράκη, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, η αντιδήμαρχος κ. Δέσπω Καρνιαδάκη, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Νίκος Κοκκίνης, η Λιμενάρχης Αγίου Νικολάου Δήμητρα Χασιώτη, η κ. Περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαρία Βάρδα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θωμάς Χαριτάκης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Μπαρμπούνης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κ. Πανίκος Καρατσής, ο υποψήφιος βουλευτής κ. Μανώλης Κλώντζας, ο πρώην βουλευτής κ. Γιάννης Κουνενός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Καλογεράκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Μανώλης Πεπόνης και άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου.