Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε στο δημοσιογράφο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Μιχάλη Ατσαλάκη για όλους και για όλα:

 

Μ.Α. Με το βανάκι του «Ποταμιού» συνεχίζεται το ταξίδι σας. Πιστεύετε στη δύναμη της εικόνας κύριε Πρόεδρε, έτσι δεν είναι;

Σ.Θ.: Μα μόνο έτσι νοιώθεις τους ανθρώπους που καλείσαι να εκπροσωπήσεις. Στον φυσικό τους χώρο. Όχι όταν τους φωνάζεις να σε χειροκροτήσουν σε αίθουσες με καλοστημένες καρέκλες και εσύ έρχεσαι τελευταίος με αυτοκινητοπομπή. Τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των ανθρώπων δεν θα τα αισθανθείς ποτέ όταν απλώς τους κάνεις χειραψία. Για αυτό το «Ποτάμι» έχει φίλους πραγματικούς, όχι κομματικούς στρατιώτες. Ανθρώπους που δεν εξαπατούνται από διχαστικά παιχνίδια των επαγγελματιών της πολιτικής.

 

Μ.Α. Οι άνθρωποι σας επιμένουν πως χρησιμοποιείτε συχνά αντιδιχαστικό λόγο και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι το μήνυμά σας. Πιστεύετε ότι αυτό το μήνυμα περνά στον κόσμο;

Σ.Θ: Οι πολίτες αποζητούν απεγνωσμένα να απεγκλωβιστούν από τη λογική «ή ο ένας ή ο άλλος». Ζητούν λύσεις και μυαλά. Όχι βαριά επώνυμα και φτιαχτές συγκρούσεις. Το «Ποτάμι» λοιπόν θα είναι η θετική έκπληξη των Ευρωεκλογών και θα πάρει ένα ποσοστό που θα του επιτρέπει να έχει και πάλι καθαρή και ισχυρή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Με δυνατό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, ο κόσμος θα ξέρει ότι το Ποτάμι είναι η κρίσιμη επιλογή και για τις ερχόμενες εθνικές εκλογές.

 

Μ.Α. Περιμένετε λοιπόν τις Ευρωεκλογές για να μετρήσετε τις δυνάμεις σας πριν από τις εθνικές κάλπες του φθινοπώρου; Σας έχω ακούσει πάντως να λέτε ότι οι Ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκόπηση.

Σ.Θ.: Φυσικά και δεν είναι. Η Ευρώπη δεν κάνει εκλογές για να κάνει δημοσκόπηση η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε για να τιμωρήσουμε με πάθος την κυβέρνηση Τσίπρα. Οι Ευρωεκλογές είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση που θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης, και μέσω αυτής και της Ελλάδας, γιατί θα καθορίσουν το ποιοι άνθρωποι θα βρεθούν στο τιμόνι της Ένωσης. Είναι λοιπόν σημαντικό να σκεφτούμε ποιους ανθρώπους θα στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Όσους οι ηγεσίες δε θέλουν να έχουν στα πόδια τους στην Αθήνα; Όσους βάζουν πολλά γκολ και καλάθια ή τραγουδούν όμορφα; Ή εκείνους που γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά θέματα και έχουν την εμπειρία και την κουλτούρα της συνεργασίας με ανθρώπους από 27 διαφορετικές χώρες;

 

Μ.Α. Θα μπορούσατε να συνοψίσετε σε τρεις λόγους την απάντησή σας στο ερώτημα «Γιατί Ποτάμι;»

Σ.Θ.: Ο πρώτος έχει να κάνει με τους ανθρώπους που συγκροτούν το ψηφοδέλτιό μας. Άνθρωποι με ευρωπαϊκή εμπειρία και ευρωπαϊκή συνείδηση. Άνθρωποι που δεν κατεβαίνουν υποψήφιοι γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το Ποτάμι είναι το Κίνημα που τολμάει αυτά που δεν τολμάνε οι άλλοι. Το έχει αποδείξει υπερασπιζόμενο κόντρα στο κομματικό συμφέρον το πατριωτικά σωστό. Στηρίζοντας τα ατομικά δικαιώματα, όταν άλλοι πολιτικοί κρύβονταν στους διαδρόμους της Βουλής και τα σπίτια τους. Ο τρίτος λόγος για να ψηφίσει κανείς Ποτάμι είναι γιατί δεν μοιάζει με τα άλλα κόμματα. Δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Δεν εκτρέφει κομματικά στελέχη για να νιώθει ασφάλεια ο αρχηγός ή για να κάνουν γιούρια στην εξουσία.

 

Μ.Α. Οι θέσεις σας για επιμέρους ζητήματα θα μπορούσαν επίσης να είναι ένας λόγος να επιλέξει κάποιος το Ποτάμι. Οι θέσεις σας για τα αγροτικά ή για τον τουρισμό. Θα ήθελα τώρα να σας ρωτήσω για ορισμένα από τα θέματα που αφορούν την κοινωνία της Κρήτης. Ένα νησί που παράγει και που φιλοξενεί. Πείτε μου πρώτα, σε ποιες σκέψεις στηρίζει το Ποτάμι την αγροτική πολιτική του;

Σ.Θ.: Το Ποτάμι στηρίζει τη χρήση της καινοτομίας και της τεχνογνωσίας στην αγροτική καλλιέργεια. Προτείνει την οργάνωση των αγροτών σε ισχυρές και ευέλικτες ομάδες παραγωγών. Υπογραμμίζει την ανάγκη σχεδιασμού ενός ενιαίου προγράμματος προώθησης των Ελληνικών προϊόντων στην αγορά, καθώς τεράστια ποσά δαπανώνται αποσπασματικά με χαμηλά αποτελέσματα.

 

Μ.Α. Και σχετικά με τον τουρισμό; Πώς το Ποτάμι θα υποστηρίξει την τουριστική ανάπτυξη; Ξέρετε για εμάς είναι κορυφαίο ζήτημα.

Σ.Θ.: Το Ποτάμι στηρίζει τον θεματικό τουρισμό. Την πεζοπορία, την ορειβασία, τις αναρριχήσεις, τον αεραθλητισμό. Ενθαρρύνει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος μέσω της παροχής κινήτρων βελτίωσης των εγκαταστάσεων διαμονής και εστίασης. Προτείνει τη γεωγραφική επέκταση των τουριστικών ζωνών πέρα από τα διάσημα νησιά.

 

Μ.Α. Εχετε άποψη για τον τρόπο αξιοποίησης των αρχαιολογικών και φυσικών μνημείων της χώρας;

Σ.Θ.: Το Ποτάμι στηρίζει τη μετατροπή της επίσκεψης σε έναν αρχαιολογικό χώρο σε εμπειρία. Προτείνει τη διατήρηση των αρχαιολογικών χώρων ως ανοικτών σε καθημερινή βάση και την προσέλκυση ειδικών για την οργάνωση βιωματικών προγραμμάτων εξοικείωσης των επισκεπτών με την ιστορία και την αντιστοίχιση στη σύγχρονη πραγματικότητα.

 

Μ.Α. Ο κύκλος της τρέχουσας Βουλής τελειώνει σε πολύ λίγους μήνες. Με την εμπειρία μιας κοινοβουλευτικής θητείας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν στην επόμενη Βουλή θα επιδιώκατε να βρεθείτε πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ή στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σ.Θ.: Είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα ενταχθώ τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα – είμαι άλλωστε απέναντι στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία που είναι συστατικά στοιχεία της πολιτικής του. Όμως δεν μετέχουμε και στα εκλογικά σχέδια της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης  πιστεύει ότι όλοι – δεξιοί, ακροδεξιοί, κεντρώοι – πρέπει να ενταχθούν στο κόμμα του. Ένα μέτωπο, μια σημαία, ένας αρχηγός. Αυτό θα σημάνει όμως την παράδοση όλων μας στα σχέδια των πρώην μεγαλο-υπουργών του παρελθόντος. Οι πολίτες όμως τρέμουν στην ιδέα να γυρίσουμε πίσω. Έφτασαν να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να διώξουν το παρελθόν. Δε θα διώξουν λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ για να φέρουν πίσω το παλιό. Η χώρα έχει ανάγκη από καθαρές φωνές και το Ποτάμι θα είναι μια τέτοια φωνή.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ