Απέχοντας πια μόλις δυο ημέρες από την εκλογική «μάχη» της 26ης Μαΐου, η ΑΝΑΤΟΛΗ παρουσιάζει τις απόψεις και τις προγραμματικές θέσεις των επτά διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου της Ιεράπετρας αναφορικά με διαχρονικά σημαντικά θέματα της περιοχής όπως: η διαχείριση της Νήσου Χρυσής, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και εν γένει για το θέμα του νερού αλλά και συνολικά τους βασικούς άξονες επάνω στους οποίους θα βασιστεί ο προγραμματισμός τους για την επόμενη ημέρα του Δήμου.

Ακολουθούν οι απαντήσεις από τους συνδυασμούς (με αλφαβητική σειρά): «Ενότητα – Συνεργασία – Ανάπτυξη για την Ιεράπετρά μας» με επικεφαλής τον Θανάση Χηνόπουλο, «Ενωμένη Ιεράπετρα» με επικεφαλής την Ελένη Βλάσση, «Ιεράπετρα Δήμος Πρότυπο» με επικεφαλής τον Αντώνη Πετρά, «Ιεράπετρα Μπορείς» με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μουζουράκη, «Ιεράπετρα Νέα Πορεία» με επικεφαλής τον Θεοδόση Καλαντζάκη, «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής την Μαρία Κοτσυφάκη, «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» με επικεφαλής τον Αργύρη Πανταζή

 

Πρώτη ερώτησή μας ήταν: Ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες επάνω στους οποίους θα βασιστεί ο προγραμματισμός σας για την επόμενη ημέρα του Δήμου Ιεράπετρας; Ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας;

 

Ενότητα – Συνεργασία – Ανάπτυξη για την Ιεράπετρά μας:

Προχωρούμε σε άμεση ίδρυση εσωτερικού γραφείου για τα προβλήματα καθημερινότητας με δικό του Αντιδήμαρχο και πρωτόκολλο που θα αντιμετωπίζει τα μικρά προβλήματα του δημότη και θα ελαχιστοποιεί τον χρόνο ανταπόκρισης των δημοτικών υπηρεσιών στα αιτήματα του για την καθαριότητα, τον δημοτικό φωτισμό, την ύδρευση, την άρδευση, την αποχέτευση, το κυκλοφοριακό για το οποίο θα αναθέσουμε ειδική μελέτη κλπ.

Ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό και αναδιάταξη των Δημοτικών Υπηρεσιών με σκοπό την ορθολογιστικότερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων που διαθέτει ο Δήμος, και με συμπλήρωση του αξιόλογου εργατικού και στελεχιακού προσωπικού θα πετύχουμε την μέγιστη εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Στόχος η στελεχιακή επάρκεια του Δήμου για λειτουργική και μελετητική υποστήριξη.

Βασικοί άξονες της δημοτικής μας πολιτικής και ο οδηγός της καθημερινής δράσης μας θα είναι το τρίπτυχο:

– Δημιουργούμε τον νέο Δήμο της Ιεράπετρας που θα νοιάζεται ισότιμα για όλους τους δημότες και προπαντός για τα νέα παιδιά του,

– Διεκδικούμε τεκμηριωμένα από τους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους αύξηση των πόρων για το Δήμο μας

– Αξιοποιούμε ενεργειακά, τουριστικά και για κοινή ωφέλεια την Δημοτική περιουσία και τις πλούσιες παραγωγικές, τουριστικές, πολιτιστικές και άλλες δυνατότητες της περιοχής μας.

 

Ενωμένη Ιεράπετρα:

Το ανθρωποκεντρικό μας όραμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ως σκοπό την πρόοδο του Δήμου μας και την ανάδειξη του σε κέντρο ανάπτυξης και πρωτοπορίας.

Δυστυχώς, οι πλείστες των προηγούμενων διοικήσεών του, δεν προχώρησαν, έγκαιρα, σε επιλογές ικανές να στηρίξουν τη λειτουργία της πόλης, αλλά και το μητροπολιτικό χαρακτήρα της αγοράς της, και άφησαν τα πράγματα στην τύχη όπως στον αγροτικό τομέα, αλιεία, τουρισμό, υποδομές, απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, δομές πολιτισμού.

Η ανάγκη να επιλυθούν τα επί δεκαετιών προβλήματα της Ιεράπετρας και να μπει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο, μας οδηγεί να επικεντρωθούμε σε τρείς βασικούς άξονες προγραμματισμού: ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Άμεσες προτεραιότητες μας είναι η καθημερινότητα με την οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου. Πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης και των χωριών με την σημερινή εικόνα περισυλλογής των απορριμμάτων, σε ένα δήμο που η παράταξη μας ήδη προωθεί ώστε να γίνει τουριστικός προορισμός. Να στηρίξουμε τους αγρότες μας στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων και να τους εξασφαλίσουμε το απαραίτητο νερό για τις καλλιέργειες, να υπάρχει καθαρό νερό στη βρύση, φωτισμός και σήμανση.  Να τερματίσουμε την εικόνα με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Να συντηρήσουμε τους αγροτικούς δρόμους για  να βοηθήσουμε την αγροτική παραγωγή. Να δούμε το θέμα της ασφάλειας των πεζών και των οχημάτων από τα κατεστραμμένα φρεάτια και όλα τα θέματα που προάγουν την ποιότητα ζωής του δημότη.

 

Ιεράπετρα Δήμος Πρότυπο:

Έξι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός μας για την επόμενη ημέρα στον Δήμο Ιεράπετρας:

Σύγχρονος Δήμος, ο οποίος περιλαμβάνει δράσεις για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του Δήμου και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στην εξυπηρέτηση του πολίτη και του επισκέπτη.

Οικονομία & Ανάπτυξη, ο οποίος περιλαμβάνει το σχέδιο μας για την χωροταξική & πολεοδομική ανασυγκρότηση, τα απαραίτητα λιμενικά έργα, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις υπηρεσίες καθώς και την ανάπτυξη των χωριών και της ενδοχώρας του Δήμου.

Εκπαίδευση – Πολιτισμός – Αθλητισμός, στον οποίο αναλύουμε τους τρόπους με τους οποίους ο Δήμος μπορεί να στηρίξει τους 3 αυτούς πολύ σημαντικούς τομείς της τοπικής ζωής.

Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής, ο οποίος περιγράφει την στρατηγική μας σχετικά με το περιβάλλον και την διαχείριση των φυσικών πόρων, την διαχείριση των απορριμμάτων, την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη καθώς και τις ενέργειες του Δήμου για την υγεία, την πρόνοια και την συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις.

Οργάνωση Δήμου, ο οποίος αναφέρεται στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και του τρόπου λειτουργίας του Δήμου, έτσι ώστε με βάση ένα στρατηγικό αναπτυξιακό πρόγραμμα (MASTERPLAN), να υπηρετεί τους δημότες και τους επισκέπτες της περιοχής.

Ασφάλεια Πολίτη, ο οποίος αναφέρεται στην οργάνωση της δομής και της λειτουργίας της πολιτικής προστασίας στον Δήμο καθώς και στην οδική ασφάλεια.

 

Ιεράπετρα Μπορείς:

Οι βασικοί άξονες πάνω στις οποίες έχουμε ήδη προετοιμαστεί και υποστηρίζουμε εδώ και 10 μήνες, αφορούν στην οικονομική ανάπτυξη της Ιεράπετρας. Ο Δήμος μας, έχει δύο οικονομικούς πυλώνες: Την Αγροτική παραγωγή και τον Τουρισμό.

Και στους δύο αυτούς τομείς, έχουμε επεξεργαστεί πλήρες σχέδιο ανάπτυξής τους. Κατ’ αρχάς  θα προχωρήσουμε άμεσα στη συγκρότηση Οργανισμού Ανάπτυξης της Ιεράπετρας. Αυτό γιατί η μέχρι τώρα εμπειρία κατέδειξε πως εν πολλοίς, η αποτυχία των Δημοτικών Αρχών των τελευταίων χρόνων, οφείλεται στον συγκεντρωτισμό των εξουσιών στα χέρια των πολιτικών, και όχι σε αυτά των τεχνοκρατών.  Κάτω από την ομπρέλα αυτού του Οργανισμού, θα ενταχθούν οι φορείς που θα ασχοληθούν, ο καθένας από την πλευρά του, με την Αγροτική και Τουριστική Ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα: Προχωρούμε σε συγκρότηση Ανώνυμης Εταιρίας υπό την ομπρέλα του Οργανισμού Ανάπτυξης της Ιεράπετρας, η οποία θα εγκαταστήσει στην Αθήνα, Γραφείο  αλλά και Κέντρο Διανομής των Αγροτικών Προϊόντων της Ιεράπετρας. Από τη μία πλευρά το Γραφείο της Α.Ε. αυτής, θα είναι το μάτι και το αφτί της αγροτικής παραγωγής μας στην πρωτεύουσα, ενώ παράλληλα θα είναι και ο πολιτικός φορέας του Δήμου μας, για πίεση στις αρμόδιες εθνικές αρχές, προς το συμφέρον των Αγροτών μας με παράλληλη δημιουργία δικτύου διανομής των προϊόντων μας, κατ’ ευθείαν σε μανάβηδες και ιδιώτες.

 

Ιεράπετρα Νέα Πορεία

Τα μέτρα και οι στόχοι που επιλέγονται για το διάστημα 2019-2022 εντάσσονται  στους τέσσερις βασικούς άξονες δράσης του δημοτικού προγραμματισμού μας για την επόμενη τετραετία και αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της καθαριότητας, τη διαφύλαξη και προβολή του πολιτισμού, τη στήριξη της παιδείας και την κοινωνική αλληλεγγύη και τη στήριξη των παραγωγικών τάξεων, της γεωργίας, του τουρισμού και του εμπορίου.

Συνεπώς, η διαχείριση των απορριμμάτων, η βελτίωση και η δημιουργία υποδομών για την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση, η βελτίωση των οδικών δικτύων και η δημιουργία υποδομών μεταφοράς και συγκοινωνίας, η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και των αθλητικών χώρων, η προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης και η υποστήριξη των αγροτών και του πρωτογενή τομέα, η υποστήριξη της περιφερειακής, αλλά και της αστικής ζώνης του δήμου με έργα και υποδομές και η περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής ικανότητας του δήμου Ιεράπετρας αποτελούν βασικές προτεραιότητές μας.

 

Λαϊκή Συσπείρωση:

Φέρνοντας στο προσκήνιο τις Λαϊκές ανάγκες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για:

1) Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον Κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, για την οργάνωση και λειτουργία όλων των υπηρεσιών και των δομών του Δήμου.

2) Ουσιαστική μείωση των ανταποδοτικών τελών, με παράλληλη αύξηση της δημοτικής φορολογίας σε μεγάλες επιχειρήσεις και Τράπεζες.

3) Ουσιαστική αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση.

4) Δημόσια – Δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Κρατική ενίσχυση των δομών Πρόνοιας και του Νοσοκομείου.

5) Αύξηση της Κρατικής χρηματοδότησης για συντήρηση και λειτουργία των παιδικών Σταθμών, Σχολείων, Νηπιαγωγείων ιδιαίτερα του Ειδικού Σχολείου. Προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ παντού.

6) Προστασία και αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων, χώρων πρασίνου και  δημιουργία νέων στην πόλη και στα χωριά. Αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας και εφαρμογή κανονισμού παραχώρησης, για την εξυπηρέτηση των πολλών και όχι “ ολίγων εκλεκτών ”.

7) Δωρεάν πρόσβαση για όλους, στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τις αντίστοιχες δραστηριότητας του Δήμου.

8) Σύγχρονη δημοτική συγκοινωνία, ώστε να συνδέονται όλα τα χωριά με την πόλη της Ιεράπετρας, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων τους.

9) Προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, κόντρα στην εμπορευματοποίηση τους και την αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

10) Πλήρη διαφάνεια στις υπηρεσίες, τα Νόμιμα Πρόσωπα και της Επιτροπές του Δήμου, διασφάλιση της αξιοκρατίας. Πρόσβαση των πολιτών, για ενημέρωση και ουσιαστική συμμετοχή.

 

Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα:

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, στόχος μας είναι η εκπόνηση μελετών και στρατηγικών σχεδίων για την δημιουργία του στρατηγικού/ αναπτυξιακού πλαισίου, σχετικά με την στήριξη των σημαντικών οικονομικών αναπτυξιακών πυλώνων της ευρύτερης περιοχής. Προχωράμε άμεσα στην καταγραφή και την ενσωμάτωση στα στρατηγικά σχέδια του δήμου, όλων των στοιχείων και δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) (πληθυσμιακών, καιρικών, οικονομικών κ.α.λ) που αφορούν την περιοχή μας. Αυτό αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα δυνατό εργαλείο τεκμηρίωσης και επιβεβαίωσης των πραγματικών δεδομένων που μας αφορούν, προκειμένου να στοχεύσουμε στην άμεση εκπόνηση και την χρηματοδότηση των στρατηγικών σχεδίων, τμηματικά ή εξ ολοκλήρου στον δήμο μας.

Στόχος η εξάντληση κάθε δυνατότητας να προσελκύει ο Δήμος και το τελευταίο ευρώ που κινείται προς την Αυτοδιοίκηση, χωρίς να περιμένει απλά όσα, ως επιχορήγηση, θα του δίνει το κεντρικό Κράτος αλλά κυνηγώντας και συμμετέχοντας απευθείας ο ίδιος σε όλα τα Εθνικά, Ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αποδέκτες τους Δήμους.

Η άμεση επαφή με τα κέντρα των αποφάσεων όπως την Περιφέρεια Κρήτης, την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης, τους εκάστοτε πολιτικούς προϊσταμένους των Υπουργείων και η αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί βασικό και πρωταρχικό στόχο για την υλοποίηση του προγραμματικού στρατηγικού σχεδιασμού μας.