Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 26ης Μαΐου, η ΑΝΑΤΟΛΗ φιλοξενεί τον υποψήφιο Δήμαρχο Σητείας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Σίμος Συμεωνίδης.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Τί σας ώθησε στην διεκδίκηση του Δήμου Σητείας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας έχει παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο από το 2011, με μοναδικό μας στόχο την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, την διεκδίκηση για κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Δεν λείψαμε από καμία μάχη για ο,τιδήποτε μικρό ή μεγάλο που ανακουφίζει ή/και βελτιώνει την ζωή του λαού. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και φιλοδοξούμε ακόμα πιο ενισχυμένοι.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιός είναι ο σχεδιασμός σας αναφορικά με κύριες αρμοδιότητες του Δήμου, όπως αυτές της καθαριότητας και της διαχείρισης του νερού -ύδρευση, άρδευση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το θεσμικό πλαίσιο «Κλεισθένης» μετατρέπει τους Δήμους σε δεύτερη εφορία για τα λαϊκά στρώματα. Προωθεί την λειτουργία των δήμων σαν επιχειρήσεις, πετσοκόβοντας ακόμα περισσότερο την ήδη μειωμένη κατά 40% κρατική χρηματοδότηση. Η λογική είναι «ό,τι πληρώνεις παίρνεις», καλώντας το λαό να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, την διαχείριση του νερού, την σχολική στέγη, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την φροντίδα των ηλικιωμένων κ.ά.

Εμείς διεκδικούμε αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση (άλλωστε χρήματα του φορολεηλατημένου λαού μας είναι), ώστε να μην πληρώνουμε ξανά τα αυτονόητα. Μπορούμε να έχουμε φθηνό, ποιοτικό πόσιμο και αρδευτικό νερό, σχεδιάζοντας με βάση τις ανάγκες των δημοτών και της αγροτιάς, διεκδικώντας κρατική χρηματοδότηση, αγωνιζόμενοι από κοινού με το λαό, ακυρώνοντας τον σχεδιασμό της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, που βλέπουν το νερό -όπως και το σκουπίδι- ως εμπόρευμα και το παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο. Διεκδικούμε προσλήψεις στην καθαριότητα-όπως και σε όλες τις υποστελεχωμένες (άρα και υποβαθμισμένες) δημοτικές υπηρεσίες- με κρατική χρηματοδότηση για σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να μην έχουμε άλλον έναν τομέα-αρμοδιότητα, όπου ο δημότης θα χαρατσώνεται, για να κερδοφορούν μέτοχοι και λοιπά παράσιτα.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Πώς προτίθεστε να συμβάλετε στην ανάπτυξη των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σητείας; Γιατί να σας ψηφίσει ο κάτοικος του χωριού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα χωριά πέρα από τις κεντρικές τους πλατείες και τις αναπλάσεις -που πολλές φορές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν- έχουν κατοίκους που οι περισσότεροι είναι απασχολούμενοι στην ύπαιθρο και συνταξιούχοι. Επομένως το επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο απαιτείται να είναι σύγχρονο ώστε η πρόσβαση στο χωριό και στο χωράφι να μην είναι Γολγοθάς.

Υποδομές και έργα που αφορούν την διαχείριση του νερού κά. πρέπει να σχεδιάζονται ώστε πέρα από σύγχρονα, να μειώνουν το κόστος καλλιέργειας ώστε να μπορεί ο αγρότης να επιβιώσει, να έχει νόημα να καλλιεργήσει και να αξιοποιήσει την περιουσία που με τόσο κόπο διατηρεί.

Τα νέα ζευγάρια για να μείνουν στην ύπαιθρο και στα χωριά μας, πρέπει να έχουν τις κατάλληλες υποδομές σε σχολική στέγη, παιδικούς σταθμούς, φθηνή και ασφαλής μεταφορά από και προς το χωριό, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που να παρέχεται ανά πάσα στιγμή, φροντίδα και μέριμνα για τους ηλικιωμένους.

Η Σητεία έχει ένα αγροτικό προϊόν -το ελαιόλαδο, που μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει ουσιαστικά τους ελαιοπαραγωγούς και όχι να εξαντλείται σε μαρκετίστικες κινήσεις βιτρίνας ή να τους βάζει τρικλοποδιές με την «ανάπτυξη», που υπηρετεί παραδίνοντας τους έρμαια στους μεγαλοκαρχαρίες της καπιταλιστικής αγοράς.

Όλα αυτά τα έχει ανάγκη ο λαός μας, πρέπει να τα διεκδικήσει, να παλέψει γι’ αυτά και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε στην πρώτη γραμμή, το έχουμε κάνει και θα το ξανακάνουμε.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Με δεδομένο ότι η πόλη της Σητείας δείχνει να «ασφυκτιά» ποιες είναι οι προθέσεις και οι προτάσεις σας για το κυκλοφοριακό, αλλά και την επέκταση του σχεδίου πόλης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το κυκλοφοριακό στην πόλη πρέπει να λυθεί στην κατεύθυνση της αποθάρρυνσης της χρήσης του Ι.Χ. εντός του κέντρου της πόλης και «χαμηλά» κυρίως. Εμείς προτείνουμε οδοσήμανση, πεζοδρομήσεις δρόμων, επέκταση πεζοδρομίων, εξασφάλιση δωρεάν πάρκινγκ στις εισόδους της πόλης, με σχεδιασμό των παραπάνω με επιστημονικό τρόπο και μόνο. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε τακτά χρονικά διαστήματα για διασύνδεση των «πάνω» γειτονιών με το κέντρο. Αυστηρή τήρηση του ΚΟΚ από τους οδηγούς, με εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά με το βάρος στην αλλαγή της κουλτούρας όλων των εμπλεκομένων (οδηγών και επαγγελματιών).

Η επέκταση του σχεδίου πόλης της Σητείας, αλλά και συνολικά ο χωροταξικός σχεδιασμός ευρύτερα του Δήμου μας πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Οι υπάρχουσες μελέτες πρέπει να αξιολογηθούν με βάση αυτό, αν δηλαδή στις «νέες γειτονιές» του Δήμου θα υπάρχει «άπλα» να το πω έτσι απλά. Αν έχει εξασφαλιστεί η δημιουργία σχολική στέγης, παιδικών σταθμών, πολιτιστικών στεκιών, πάρκων, δωρεάν παρκινγκ, μεγάλων πεζοδρομίων με πρόσβαση για ΑμΕΑ, έγκυες, συνταξιούχους και παιδιά, έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας κά.

Σημαντικό είναι επίσης το ποιός πληρώνει αυτόν τον χωροταξικό σχεδιασμό. Εμείς απαιτούμε πέρα από το περιεχόμενο αυτού του σχεδιασμού να εξασφαλιστεί αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση χωρίς να πληρώνουμε ξανά οι δημότες τα ήδη πληρωμένα. Η επικαιροποίηση τέτοιων μελετών είναι παραπάνω από απαραίτητη.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιό είναι το όραμα και η στοχοθεσία σας για την τουριστική, αλλά και την γενικότερη ανάπτυξη του τόπου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς προφανώς και θέλουμε την τουριστική ανάπτυξη, δεν είμαστε αφελείς, όμως λέμε ότι αυτή πρέπει να σχεδιάζεται ώστε αυτοί που ιδρώνουμε και παράγουμε να απολαμβάνουμε και τους κόπους μας. Ενώ τώρα έχουμε το αντίθετο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ότι το 2018 οι ξενοδόχοι στην Κρήτη είχαν 3,5 δις τζίρο και από αυτά κοντά στα 200 εκατομ. ήταν μισθοδοσία των σακατεμένων ξενοδοχοϋπαλλήλων. Μάλιστα κυβερνήσεις, περιφέρεια και Δήμοι σχεδιάζουν αυτή η ανάπτυξη να ξεζουμίσει, πέρα από τους εργαζόμενους, ακόμα περισσότερο το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας.

Επίσης αυτή η ανάπτυξη που πλασάρεται ως μονόδρομος για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι αυτή που δημιουργεί 100 θέσεις κακοπληρωμένης και εντατικοποιημένης εργασίας και καταστρέφει πολλαπλάσιες θέσεις των αυτοαπασχολούμενων στον τομέα του τουρισμού. Ο Δήμος Σητείας «ασφυκτιά», χρησιμοποιώντας τον όρο που χρησιμοποιήσατε στην προηγούμενη ερώτηση, από την απουσία τέτοιου σχεδιασμού, αφού προτεραιότητα από Ε.Ε., κυβερνήσεις, περιφέρεια και δημοτική αρχή είναι ότι συμφέρει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την ενέργεια, τις τράπεζες.

Η αντίληψή μας είναι ότι όμορφη πόλη και χωριά του Δήμου είναι αυτά που οι κάτοικοι της έχουν σταθερή εργασία, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές για τα παιδιά τους, πάρκα και ανοιχτούς χώρους ξεκούρασης και ψυχαγωγίας, πρόσβαση στην πολιτιστική δημιουργία, την άθληση, νέους και νέες μακριά από τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, ελεύθερη πρόσβαση και απόλαυση του πανέμορφου φυσικού μας περιβάλλοντος. Με λίγα λόγια ό,τι πλούτο δημιουργεί ο εργαζόμενος λαός μας, να μπορεί να τον απολαμβάνει. Με αυτή την έννοια η ανάπτυξη, όπως την εννοούμε εμείς, μπορεί να περιλαμβάνει άμεσα την μείωση των δημοτικών τελών των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, την περαιτέρω αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών όπως του αεροδρομίου, την προβολή για προσέλκυση εγχώριων επισκεπτών.

Αυτά δηλαδή που κάνουν όμορφη την πόλη και τον Δήμο μας. Αν εξασφαλιστεί μία τέτοια πραγματικότητα, όπου η Σητεία θα είναι μία φιλόξενη πόλη και ευρύτερα ο Δήμος μας για τους κατοίκους της, τότε θα έχουμε καταφέρει να είναι και για τους επισκέπτες του Δήμου μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαιτούνται έργα, υποδομές και ενέργειες που διευκολύνουν τον επισκέπτη στον Δήμο. Η Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Σητείας, στην Περιφέρεια Κρήτης και το κόμμα που την στηρίζει, το ΚΚΕ, παλεύουν μαζί με το σητειακό λαό και όλης της Κρήτης ενιαία, για έναν Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, δωρεάν, σύγχρονο και ασφαλή. Ας σκεφτεί ο σητειακός λαός και όλοι οι Λασιθιώτες πώς θα ενισχυθεί ο αγώνας τους για κάτι τέτοιο, αν δυναμώσει η φωνή τη Λαϊκής Συσπείρωσης και στους τέσσερις Δήμους του Λασιθίου και στην Περιφέρεια Κρήτης ώστε να υπάρξει ανάπτυξη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Πείτε μας το λόγο για τον οποίο να σας επιλέξει ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το δίλημμα που εμείς θέτουμε είναι: Πώς στις 27 του Μαΐου θα μπορεί ο λαός μας από ενισχυμένες θέσεις να παλέψει για το δίκιο του, για τις σύγχρονες ανάγκες του; Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει αποδείξει σε πια πλευρά βρίσκεται, παλεύει και διεκδικεί.

Επειδή πολύς κόσμος αναγνωρίζει αυτή την προσφορά.

Επειδή συμφωνούν μαζί μας περισσότεροι από τους ψηφοφόρους μας.

Επειδή είμαστε η φωνή του λαού μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επειδή με ισχυρό ΚΚΕ παντού γίνεται πιο ισχυρός λαός.

Επειδή φιλοδοξούμε ο τίτλος του συνδυασμού να γίνει και πραγματικότητα με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ