Το επιβλητικό Φαράγγι του Χα θεωρείται το ωραιότερο τεχνικό φαράγγι της Κρήτης. Σχηματίζεται στη δυτική πλευρά της Θρυπτής. Η έξοδός του, που από μακριά θυμίζει μαχαιριά που έχει κόψει το βουνό στα δύο, βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μ., δίπλα στο χωριό Μοναστηράκι.

Μικρή γεύση από τη μαγεία του φαραγγιού χωρίς εξοπλισμό, μπορεί να πάρει κάποιος προχωρώντας λίγο προς το εσωτερικό του από την έξοδό του στο Μοναστηράκι. Με λίγο προσοχή μπορεί να περπατήσει στη βόρεια πλευρά και να φτάσει ως το σημείο που σχηματίζεται μια όμορφη λίμνη στη βάση του τελευταίου καταρράκτη (δείτε στο βίντεο). Εντύπωση προκαλούν τα πετρώματα με τους παράλληλους έντονους χρωματισμούς.

 

Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας

Το φαράγγι είναι τεχνικό, δηλαδή στην κοίτη του σχηματίζει καταρράκτες και η διάσχισή του απαιτεί εξοπλισμό καταρρίχησης φαραγγιών και ειδική εκπαίδευση. Η πρώτη κατάβαση του έγινε το 1987 από τους Σταύρο Λαζαρίδη, Βλάση Χατζηπαναγιώτου και Χρόνη Αματζίδη. Το φαράγγι έχει ασφαλιστεί με ρελέ από τους σπηλαιολογικούς συλλόγους της Κρήτης. Έχει 33 καταβάσεις, με τη μεγαλύτερη να έχει ύψος 35μ. Δεξιά και αριστερά ορθώνονται κατακόρυφοι γκρεμοί σε ύψος από 200 ως και 400 μέτρα, αποκλείοντας οποιαδήποτε δυνατότητα διαφυγής από τα πλάγια. Στο τελευταίο ένα τρίτο του φαραγγιού, χύνεται ο καταρράκτης από το παραφάραγγο του Μάστορα (215 μ. ), ο οποίος είναι ο ψηλότερος γνωστός στην Ελλάδα κι αυξάνει την ποσότητα του νερού. Συχνό είναι το φαινόμενο μέχρι εκείνο το σημείο ο Χα να είναι στεγνός και από εκεί και μετά να έχει μεγάλες ποσότητες νερού. (cretanbeaches.com)