Να ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο παλιό εθνικό δίκτυο ζητά ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Θ. Χαριτάκης: Η σημερινή κατάσταση των Νοσοκομείων είναι χειρότερη από ποτέ, οι αρμόδιοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων (βίντεο)
Το «NIKO Seaside Resort» ανοίγει και υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες
Περισσότερες από 78.000 αιτήσεις σε 9 ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για αγορά και διασύνδεση POS
Παραιτήθηκαν ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Άγγελος Μπρατάκος
Ηχηρό μήνυμα Λασιθιωτών στο Συλλαλητήριο για την Υγεία
Από μικρό ξενοδοχείο στην Ελούντα ζητείται άτομο για προετοιμασία πρωινού
Κ. Καραταράκης: Στεκόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Ε.Σ.Υ., να μείνουμε μακριά από διχαστικές λογικές του παρελθόντος (βίντεο)
Μ. Καλαϊτζάκης: “Ήρθε η ώρα να ακούσουν τον λαό του Λασιθίου”
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ από το Λασίθι: Τα Νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία να μετράμε την πληρότητα ή σούπερ μάρκετ να πουλάνε υπηρεσίες (βίντεο)
Η 12η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΛ
Κατανομή ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη

Ταραχές στο Χονγκ Κονγκ στη διάρκεια μαζικής διαδήλωσης κατά ενός νομοσχεδίου έκδοσης υπόπτων στο Πεκίνο

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο Χονγκ Κονγκ ενάντια σε νομοσχέδιο της τοπικής κυβέρνησης που επιτρέπει για πρώτη φορά την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, σε μια από τις μαζικότερες διαδηλώσεις στο έδαφος αυτό, μετά αυτήν για την παράδοση από τη Βρετανία στο Πεκίνο το 1997, η οποία είχε καταλήξει σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Μέσα σε μια αποπνικτική ζέστη, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στα στενά δρομάκια του κύριου νησιού για περισσότερο από επτά ώρες εκφράζοντας την εχθρότητά τους στα σχέδια των φιλοκινεζικών αρχών του Χονγκ Κονγκ. “Όχι στην έκδοση”, έγραφαν τα κόκκινα πανό.

Ενώ η πορεία εξελισσόταν ομαλά, συγκρούσεις ξέσπασαν μετά τα μεσάνυχτα μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση ροπάλων και αερίου πιπεριού για να διαλύσουν τη μεγάλη πορεία των διαδηλωτών κατά ενός νομοσχεδίου έκδοσης, του οποίου υπεραμύνεται η τοπική κυβέρνηση.

Διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και χρησιμοποίησαν μεταλλικά φράγματα κατά της αστυνομίας, η οποία με ρόπαλα και αέριο πιπεριού, προσπαθούσε να εκδιώξει μια μικρή ομάδα που ήθελε να μείνει μπροστά από το νομοθετικό συμβούλιο, το τοπικό “κοινοβούλιο”, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Λίγο νωρίτερα, στο ίδιο μέρος, ένας από τους διοργανωτές είπε μπροστά στο τεράστιο πλήθος ότι “υπάρχουν σήμερα 1,03 εκατομμύρια άνθρωποι στην πορεία”, προκαλώντας ενθουσιασμό και χειροκροτήματα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία κατά παράδοση δίνει πολύ χαμηλότερα στοιχεία για τη συμμετοχή σε σχέση με εκείνα των διοργανωτών, η πορεία είχε έως και 240.000 διαδηλωτές– δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία της, είναι η δεύτερη πιο μαζική διαδήλωση έπειτα από αυτήν της παράδοσης του Χονγκ Κονγκ στο Πεκίνο.

Η πορεία ήταν σε κάθε περίπτωση συγκρίσιμη με εκείνη του 2003, στην οποία μισό εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, αναγκάζοντας τις αρχές να εγκαταλείψουν έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την εθνική ασφάλεια.

Το 1989, καθώς το Χονγκ Κονγκ ήταν βρετανική αποικία και σπουδαίο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο -δεν είχε επιστρέψει ακόμα στον έλεγχο της Κίνας- 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε ένδειξη υποστήριξης στους διαδηλωτές της πλατείας Τιενανμέν.

“Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει αυτά τα στοιχεία”, δήλωσε στο AFP ο 21 ετών διαδηλωτής Πίτερ Τσαν. “Αν πράγματι επιλέξουν να μην ανταποκριθούν στα αιτήματά μας, δεν θα αποκλείσουμε άλλες ενέργειες”.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά απόψε, η κυβέρνηση είδε στη διαδήλωση αυτή “ένα παράδειγμα για το πώς οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ ασκούν την ελευθερία έκφρασης”. Ωστόσο, δεν έδειξε καμιά ένδειξη συμβιβασμού, καλώντας τους βουλευτές να συνεχίσουν να συζητούν το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα θα θέσει τους πολίτες στο έλεος ενός θολού και πολιτικοποιημένου κινεζικού δικαστικού συστήματος.

Πολλοί διαδηλωτές είπαν ότι δεν πιστεύουν πλέον στις δεσμεύσεις του εκτελεστικού διευθυντή του Χονγκ Κονγκ ότι δεν θα στέλνει στην ηπειρωτική Κίνα τα πρόσωπα που τηρούν επικριτική στάση απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist