Δύο διακρίσεις κατάφεραν να αποσπάσουν το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου και το Γυμνάσιο Νεάπολης στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης «Bravo Schools 2019». Συνολικά 294 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα κατέγραψαν μέσα από 738 σχολικές προσεγγίσεις  τις προτάσεις τους για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, ενώ

χιλιάδες ενεργοί πολίτες κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν στην ανοιχτή ψηφοφορία με 32.256 συνολικά ψήφους, «ακούγοντας» τα μηνύματα των παιδιών και ανταποκρινόμενοι σε αυτά.

 Το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου

Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, με το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου να πετυχαίνει διάκριση στον τομέα 16- «Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί» για το πρότζεκτ «EUROPIA-Building new European Dreams». Οι μαθητές του σχολείου σε ρόλους δικαστικών και με τη χρήση  διαλογικής σκέψης και επιχειρημάτων προσπάθησαν -στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο- να δώσουν την δική τους εκδοχή -αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη.

Το πρότζεκτ μάλιστα παρουσιάστηκε με τη μορφή θεατρικής παράστασης στο Επιμελητήριο Λασιθίου, με καλεσμένους όλους τους πολίτες της πόλης και τις ομάδες των συνεργαζόμενων σχολείων από την Ευρώπη, Γαλλία, Ρουμανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ιταλία.

Υπεύθυνες ήταν οι καθηγήτριες του σχολείου: Τζένη Γιανναδάκη, Μαρίνα Τουτουδάκη, Παρασκευή Τασσοπούλου.

 Το Γυμνάσιο Νεάπολης

Το Γυμνάσιο Νεάπολης πέτυχε διάκριση στον τομέα 4- «Ποιοτική Εκπαίδευση» για το πρότζεκτ «Ένα σχολείο χωρίς βία», μέσα από το οποίο επιδιώκεται οι μαθητές να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για το μείζον πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού. Οι μαθητές αντιμετώπισαν διαθεματικά την ενδοσχολική βία, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ως πηγή άντλησης πληροφοριών\κατάλληλου υλικού. Αλλά και ως εργαλείο που τους προσφέρει τη δυνατότητα να αξιοποιούν αυτές τις πληροφορίες, ώστε να συνθέτουν δικά τους πολυτροπικά κείμενα, προκειμένου να παρουσιάσουν το πρόβλημα, τις αιτίες που το προκαλούν, τις συνέπειες και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Το πρότζεκτ, παρουσιάστηκε μάλιστα από τους μαθητές στην ετήσια εκδήλωση του σχολείου για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας (6η Μαρτίου). Υπεύθυνη καθηγήτρια ήταν η Κατερίνα Γαλανάκη.

Ν.Σ.