Μια εξαίρετη σε όλες τις πτυχές της και εποικοδομητική συζήτηση για τα προβλήματα, το μέλλον και τις προοπτικές του τουρισμού στο νομό Λασιθίου, είχε ο υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.) Μανόλης Κλώντζας, με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Μανόλη Βαρκαράκη. Ο νομός μας με μακρές ιστορικές καταβολές στον τομέα, αναδεικνύει συστηματικά την πρωτοκαθεδρία που διεκδικεί ο ελληνικός τουρισμός, που παραμένει ο εν ενεργεία τομέας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα που μπορεί άμεσα να δώσει απτά αποτελέσματα για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Βαρκαράκης ενημέρωσε τον κ. Κλώντζα για ολόκληρο το σύνθετο πλέγμα των προβλημάτων που απασχολούν το πιο ευαίσθητο προϊόν του τόπου μας, όπως προέκυψε μέσα από τις συνθήκες κρίσης της ελληνικής οικονομίας αλλά και όπως διαμορφώνεται και εντείνεται ολοένα από ένα σκληρά αναδυόμενο διεθνές πεδίο ανταγωνισμού. Οι ξενοδόχοι του Λασιθίου μέσα από την εξυγίανση, την εκπαίδευση, την προώθηση και την ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών, μπορούν να οδηγήσουν την τοπική κοινωνία στην συνειδητοποίηση ότι ο τουρισμός είναι το μέλλον όχι μόνο του νομού μας, αλλά ολόκληρης της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας. Τονίστηκε από τον κ. Βαρκαράκη η αναγκαιότητα λήψης όλων των προτεινόμενων μέτρων των ξενοδόχων προς την κυβέρνηση όπως αυτά διαμορφώνονται μέσα από τις επίσημες προτάσεις τους ως θεσμικός και κοινωνικός εταίρος, ευελπιστώντας ότι ο τουρισμός θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας προς την έξοδο από την κρίση, και θα λειτουργήσει ως παράδειγμα και ελατήριο ανάτασης της πραγματικής οικονομίας της χώρας. Τονίστηκε ακόμη ότι αρνητικός παράγοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού στο νομό μας αλλά και της οικονομίας γενικότερα, παραμένει η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση τόσο από τους έμμεσους όσο και από τους άμεσους φόρους.

Ο κ. Κλώντζας συμφώνησε ότι ο τουρισμός ως τριτογενής τομέας της οικονομίας, μαζί με τον αντίστοιχο πρωτογενή στο νομό, αναμένεται να είναι οι βασικοί τομείς που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας στα επόμενα χρόνια, με συμβολή στην προσέλκυση επενδύσεων, και στην ανάκαμψη και άλλων κλάδων της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο με τη γενναία λήψη πολιτικών αποφάσεων, πρωτοβουλιών και θεσμικών κινήτρων από το κράτος, όπως τις διοικητικές απλουστεύσεις επενδύσεων, τις επικαιροποιήσεις των τοπικών χωροταξικών σχεδίων κ.λπ. και όχι με πολιτικές λογικές που υπονομεύουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Ο κ. Κλώντζας ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νομού για την ενδελεχή ενημέρωση, συνεχάρη μέσω της θεσμικής του ιδιότητας τους συναδέλφους του στο νομό που σε ένα αντίξοο περιβάλλον στηρίζουν την τοπική οικονομία και δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί αρωγός στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η «πιο μεγάλη και πιο ευαίσθητη βιομηχανία του τόπου μας χωρίς φουγάρα»  όπως τόνισε χαρακτηριστικά για τον τουρισμό.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ