Σημαντικές διακρίσεις για τους αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Αγίου Νικολάου
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας για το συλλαλητήριο για την υγεία
Εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου σε Ανώγεια-Άγιο Υάκινθο (βίντεο)
Όλα έτοιμα για το Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο για την υγεία
Στο πλευρό των κατοίκων του Λασιθίου ο Χάρης Μαμουλάκης
Superyacht 1 δισ. δολλαρίων – Έχει δικό του αερόστατο
Εκδόθηκε η ΚΥΑ προκαταβολής 50% της κρατικής αρωγής για ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο κατά τις πυρκαγιές του 2023
Κατώτατος μισθός: Το επικρατέστερο σενάριο που μελετά η κυβέρνηση
Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο ανθρώπων – Αγνοούνται άλλοι τέσσερις
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και την συμμετοχή του στο Πανλασιθιώτικο Συλλαλητήριο
Το Λασίθι θα είναι «κλειστό»
Διπλωματικό επεισόδιο Κολομβίας-Αργεντινής προκάλεσαν οι δηλώσεις Μιλέι

Πρόεδρος Μεξικού: Θα μπορούσαμε «πύρρειο» νίκη σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Το Μεξικό θα μπορούσε να επικρατήσει σε περίπτωση εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, αλλά θα επρόκειτο για «πύρρειο νίκη», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Το Μεξικό θα μπορούσε να κατισχύσει εάν κηρυσσόταν εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, αλλά η χώρα δεν θέλει τέτοιον πόλεμο διότι θα υφίστατο πολύ βαριές απώλειες, τόνισε χθες Δευτέρα ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Ο Λόπες Ομπραδόρ έκανε αυτή την τοποθέτηση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία ήταν παρόντες κυρίως ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, στην πρωτεύουσα της χώρας, όπου παρουσίασε το σχέδιό του για την ανάπτυξη χιλιάδων μελών της νεοϊδρυθείσας Εθνοφρουράς στην περιοχή των συνόρων με τη Γουατεμάλα, εντός των ορίων της προσπάθειάς του να εκπληρώσει τη συμφωνία για το ζήτημα των ροών προσφύγων και αιτούντων άσυλο που υπέγραψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η κυβέρνησή του με εκείνη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο μεξικανός πρόεδρος χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία, διότι είχε αποτέλεσμα να αρθεί η απειλή του Τραμπ να επιβάλλει δασμούς σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στη χώρα του από το Μεξικό, που θα αυξάνονταν κάθε μήνα εάν οι μεξικανικές αρχές δεν ανέκοπταν τις ροές των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο προς τα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Πάντως, σε μια μάλλον σπάνια ένδειξη πολεμοχαρούς διάθεσης από πλευράς του Λόπες Ομπραδόρ — ο οποίος από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του πασχίζει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις με τον Ρεπουμπλικάνο ένοικο του Λευκού Οίκου — ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα μπορούσε να επικρατήσει εάν ξεσπούσε εμπορικός πόλεμος με τον βόρειο γείτονά της.

«Θα επιτύχουμε καλά αποτελέσματα [με την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς] κι αυτό μας απομακρύνει από την απειλή της έναρξης εμπορικού πολέμου, που δεν θα ήταν συνετός (…). Παρότι θα μπορούσαμε να τον κερδίσουμε, δεν τον θέλουμε», τόνισε ο Λόπες Ομπραδόρ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η συμφωνία που υπέγραψε το Μεξικό με τις ΗΠΑ την 7η Ιουνίου δεσμεύει τη μεξικανική κυβέρνηση να περιορίσει μέσα σε 45 ημέρες τον αριθμό των μεταναστών που προέρχονται κατά πλειονότητα από κράτη της Κεντρικής Αμερικής. Εάν ο Τραμπ θεωρήσει ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι μεξικανικές αρχές δεν είναι επαρκείς, έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ξαναβάλει στο τραπέζι την απειλή της επιβολής τελωνειακών δασμών.

Ο Λόπες Ομπραδόρ δεν αναφέρθηκε στην προθεσμία, ενώ απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να επιτύχει τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, επιμένοντας ότι ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμιος για τη μεξικανική οικονομία.

«Θα καταγάγαμε πύρρειο νίκη», εξήγησε μεξικανός ο πρόεδρος, «θα επικρατούσαμε αλλά θα αφήναμε πάρα πολλά στο πεδίο της μάχης, η δύναμή μας θα μειωνόταν πολύ».
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist