Βραβεύτηκε το St Nicolas Bay Resort Hotel & Villas
Ευπρεπίζεται ο παραλιακός δρόμος του Αγίου Νικολάου βάφονται τα κάγκελα, αλλάζουν οι λάμπες φωτισμού
Με Λασιθιώτικες πρωτιές και διακρίσεις τα «Καζαντζάκεια»
Διαπρέπει διεθνώς το ηλεκτρονικό σχήμα Teknovore – Δημιουργός του ο Γ. Κλώντζας (βίντεο)
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραλαβής από το Δήμο του ημιτελούς έργου κατασκευής του 2ου Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγίου Νικολάου
Παρεμβάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες ολόκληρου του Δήμου Σητείας
Σκιές και Φως : Ξετυλίγοντας το νήμα της ψυχής
Αγορά οικοπέδου στο ΒΙΟΠΑ για τις ανάγκες της Π.Ε. Λασιθίου
Θετικό ξεκίνημα για το «ΕΥΝΙΚΗ» – Στο βάθρο του Πανελλήνιου διασυλλογικού αγώνα J24
Αποκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας των τοξικών στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Αγ. Νικολάου
Φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο του Portland στο Oregon επισκέφτηκαν το δήμαρχο Ιεράπετρας

Νέους ορίζοντες ανοίγει η ρομποτική χειρουργική

Η χρήση ρομποτικών συστημάτων στην Ορθοπαιδική Χειρουργική τα τελευταία χρόνια αποτελεί για τον χειρουργό µια εξαιρετική μέθοδο ελάχιστα τραυματικής παρέμβασης.

Για τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει η τεχνική µιλά ο ?ρ Σταύρος Αλευρογιάννης, MD, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, ?ιευθυντής Κλινικής Ροµποτικής Χειρουργικής Γόνατος & Ισχίου, METROPOLITAN GENERAL HOSPITAL, www.stavrosalevrogiannis.gr.

«Η χρήση ροµποτικών συστηµάτων στην Ορθοπαιδική Χειρουργική χρησιµοποιείται στην αντικατάσταση του γόνατος (µερική ή ολική αρθροπλαστική) και της άρθρωσης του ισχίου (ολική αρθροπλαστική) και επεκτείνεται και στην πλαστική των χιαστών, στους µηνίσκους και στα κατάγµατα.

Είναι µια εξατοµικευµένη, για κάθε ασθενή, χειρουργική τεχνική, αφού αντικαθιστούµε µόνο τα µέρη που πάσχουν και παρέχει στον χειρουργό τη δυνατότητα εξαιρετικής τρισδιάστατης ανατοµικής εικόνας, εικόνα από όλες τις πλευρές της άρθρωσης και παρέµβαση µε απόλυτη ακρίβεια στη δηµιουργία κατάλληλων οστεοτοµιών, έτσι ώστε να υπάρχει οµαλή υποδοχή των νέων εµφυτευµάτων. Εξασφαλίζει έτσι, ένα “ξεκούραστο” περιβάλλον για τον ασθενή και για όλη τη χειρουργική οµάδα.

Από τα υφιστάµενα ροµποτικά συστήµατα που χρησιµοποιούνται στην Ορθοπαιδική χειρουργική σήµερα, το MAKO είναι το πρώτο “δυνητικά ενεργό” ή “χειρουργικά καθοδηγούµενο” ροµποτικό σύστηµα στην Ελλάδα.

Η τεχνολογία MAKO του οίκου Stryker (ΗΠΑ) σχεδιάστηκε στην Αµερική για να βοηθήσει τους χειρουργούς να παρέχουν στους ασθενείς µια εξατοµικευµένη χειρουργική εµπειρία µε βάση τη συγκεκριµένη διάγνωση και ανατοµία τους και χρησιµοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006. Είναι το µοναδικό ολοκληρωµένο ψηφιακά και χειρουργικά ροµποτικό σύστηµα για γόνατο και ισχίο.

Μόνο το 2016 εκτελέστηκαν στις ΗΠΑ περισσότερες από 20.000 ροµποτικές επεµβάσεις µε τη χρήση του συστήµατος MAKO (Stryker’s sales data)».

Γιατί είναι σηµαντικό για έναν ασθενή που πάσχει από αρθρίτιδα στο γόνατο ή στο ισχίο του να υποβληθεί σε Ροµποτική Αρθροπλαστική και όχι στη «συµβατική» που ξέρουµε µέχρι σήµερα;

Η αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου αποτελεί ίσως την πιο επιτυχηµένη χειρουργική επέµβαση στην Ορθοπαιδική Χειρουργική τα προηγούµενα χρόνια, προσφέροντας στους ασθενείς που πάσχουν από έντονο πόνο, δυσλειτουργία του σκέλους και µείωση του επιπέδου καθηµερινής δραστηριότητας ικανοποιητική επαναφορά της λειτουργικότητας και επιβίωση εµφυτευµάτων για περίπου 10 και κάτι έτη στο 70%-75% των ασθενών. Πρέπει, όµως, να τονιστεί ότι η «συµβατική» αρθροπλαστική δίνει µόλις 75% καλά αποτελέσµατα ως προς την ακρίβεια τοποθέτησης των προθετικών υλικών. Υπάρχουν συχνές αποκλίσεις στην τοποθέτηση και πιθανά θέµατα στην ισορροπία του άξονα φόρτισης.

Εδώ έρχεται η διαφορετικότητα της χρήσης του ροµποτικού συστήµατος ΜΑΚΟ, που προσφέρει:

. Εξατοµικευµένο (προσαρµοσµένο) τρισδιάστατο µοντέλο ανά ασθενή.

.Ακρίβεια τοποθέτησης προθετικών υλικών-εµφυτευµάτων.

.?ιατήρηση οστικής αποθήκης.

.Εξάλειψη πιθανότητας πολυκεντρικής αστάθειας στο γόνατο και εξαρθρήµατος στο ισχίο.

.Μειωµένη απώλεια αίµατος.

.Μικρότερη τοµή.

.Μικρότερη ουλή.

f Ελάχιστη νοσηλεία.

.Ταχεία ανάρρωση.

.Ελαχιστοποίηση επιπλοκών.

.Αριστη λειτουργικότητα της πάσχουσας άρθρωσης.

.Μέγιστη ικανοποίηση των ασθενών.

.Μεγάλη διάρκεια επιβίωσης εµφυτευµάτων.

Το ροµποτικό σύστηµα MAKO δίνει εξαιρετική θέση τοποθέτησης (99% των εµφυτευµάτων τοποθετούνται µε απόκλιση µικρότερη από 3 µοίρες σε σχέση µε τον προεγχειρητικό σχεδιασµό) και µακροβιωσιµότητα επιβίωσης των προθετικών υλικών που ξεπερνούν τα 30 χρόνια στο 92% των ασθενών.

Το σύστηµα MAKO του οίκου Stryker (ΗΠΑ) είναι το µοναδικό σύστηµα ροµποτικά υποβοηθούµενης ορθοπεδικής χειρουργικής που:

Πραγµατοποίησε την 1η ροµποτικά υποβοηθούµενη χειρουργική επέµβαση το 2006 f Εχει παραπάνω από 640 συστήµατα εγκατεστηµένα παγκοσµίως σε περισσότερες από 25 χώρες, στα πιο αναγνωρισµένα κέντρα αρθροπλαστικής διεθνώς.

Εχει πραγµατοποιήσει επιτυχώς περισσότερες από 200.000 επεµβάσεις, ενώ µόνο το 2018 πραγµατοποιήθηκαν περίπου 76.000 επεµβάσεις παγκοσµίως.

Είναι εγκεκριµένο µε FDA & CE mark και για τις 3 επεµβάσεις αρθροπλαστικής.

Εχει περισσότερες από 100 δηµοσιεύσεις στα πιο αναγνωρισµένα διεθνώς ιατρικά περιοδικά & περισσότερες από 250 ενεργές µελέτες, που αποδεικνύουν την προστιθέµενη αξία του.

Βασίζεται σε εξατοµικευµένο σχεδιασµό του χειρουργείου βάσει αξονικής τοµογραφίας.

Χρησιµοποιείται αποκλειστικά από εκπαιδευµένους και πιστοποιηµένους σε εξειδικευµένα κέντρα του εξωτερικού ορθοπαιδικούς χειρουργούς.

Χρησιµοποιείται αποκλειστικά µε εµφυτεύµατα αρθροπλαστικής του οίκου Stryker, που έχουν άριστα µακροχρόνια κλινικά αποτελέσµατα στα εγκυρότερα διεθνή µητρώα.

Κάθε ασθενής που πραγµατοποιεί χειρουργική επέµβαση αρθροπλαστικής µε χρήση του συστήµατος MAKO λαµβάνει µια µοναδική «Ταυτότητα Ασθενούς» (MAKO Patient I.D.), η οποία είναι µοναδική για τον ίδιο και την επέµβαση στην οποία υποβλήθηκε. Η ταυτότητα αυτή διασφαλίζει στον ασθενή ότι η επέµβαση στην οποία υποβλήθηκε πραγµατοποιήθηκε σε κλινική που διαθέτει εγκατεστηµένο το γνήσιο ροµποτικό σύστηµα ορθοπαιδικής χειρουργικής MAKO του οίκου Stryker (ΗΠΑ), από εξειδικευµένο στη χρήση του ροµπότ χειρουργό µε εµφυτεύµατα τελευταίας γενιάς του κατασκευαστικού οίκου Stryker (HΠΑ).

Σήµερα η τελευταία γενιά του ροµποτικού συστήµατος MAKO του οίκου Stryker είναι εγκατεστηµένη σε δύο µόνο κέντρα στην Αθήνα, από όλη την Ελλάδα, λόγω του ότι το κόστος αγοράς του ξεπερνά τα 2.000.000 δολάρια.

Εχουν συσταθεί ροµποτικές κλινικές ορθοπαιδικής χειρουργικής γόνατος και ισχίου και έχουν πραγµατοποιηθεί συνολικά περισσότερες από 1.250 επεµβάσεις από το 2014, ενώ αποτελούν διεθνή κέντρα αριστείας και εκπαίδευσης για τη συγκεκριµένη ροµποτική τεχνική.

Τι περισσότερο προσφέρει το MAKO σε σχέση µε άλλα ροµποτικά συστήµατα;

Τα περισσότερα ορθοπαιδικά ροµπότ καθορίζονται σε σχέση µε αυτό (…σαν MAKO). Το αναγνωρίζουν δηλαδή ως το gold standard (πρότυπο) σύστηµα για τη µερική ή ολική αρθροπλαστική γόνατος και την αρθροπλαστική ισχίου.

Είναι το µόνο ορθοπαιδικό ροµπότ µε µακρόχρονη παρουσία στο χειρουργείο και αναρίθµητες µελέτες.

Είναι το µοναδικό ροµποτικό σύστηµα µε σταθερό ροµποτικό βραχίονα που δεν χρειάζεται την παρέµβαση του χεριού του χειρουργού.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι εφαρµογές του ροµπότ στην Ορθοπαιδική Χειρουργική συνεχώς αυξάνονται. Το ροµπότ αποτελεί ένα εξαιρετικό «εργαλείο» στα έµπειρα και εξειδικευµένα «χειρουργικά χέρια» και στην Ελάχιστα Επεµβατική Χειρουργική. ?ιεθνώς περιµένουµε ότι όλες οι ορθοπαιδικές επεµβάσεις γόνατος και ισχίου θα εκτελούνται µε ροµπότ στο άµεσο µέλλον, πάντα µε επίκεντρο τη χειρουργική επιτυχία και ασφάλεια του ασθενούς.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist