Τη διάθεση πίστωσης 1.200.000 € για την εκτέλεση του έργου «Ηλεκτροδότηση νήσου Σπιναλόγκας» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, υλοποιώντας παλαιότερη δέσμευσή του για χρηματοδότηση. Το έργο συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και επιτέλους ύστερα από την απόφαση αυτή παίρνει το δρόμο προς την πραγμάτωση.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Αγίου Νικολάου και ως διευθύνουσα Υπηρεσία υποδεικνύεται η Διεύθυνση Μελετών του Δήμου, προϊσταμένη δε αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου.

Τη μελέτη είχε εκπονήσει η ΔΕΗ, που είχε προϋπολογίσει και το κόστος και η πίστωση αυτή θα προσαρμοστεί ανάλογα με το χρηματικό ποσό που θα προκύψει από την εργολαβία που θα ανατεθεί, βάσει της σύμβασης που θα υπογραφεί.

 

Πόντιση καλωδίου

Με αφορμή τη απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, για τη διάθεση της παραπάνω πίστωσης για το έργο, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Υλοποιείται η δέσμευση που είχε αναλάβει ο Περιφερειάρχης Κρήτης για χρηματοδότηση συνολικά της ρευματοδότησης της Σπιναλόγκας, μετά την υπογραφή της απόφασης για διάθεση πίστωσης 1.200.000 € από τη ΣΑΕΠ002 της Περιφέρειας Κρήτης του έτους 2019. Αφορά την πόντιση καλωδίου, σύμφωνα με τη μελέτη που είχε συντάξει ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) με προϋπολογισμό περίπου 900.000 € με επιπλέον δαπάνη για την κατασκευή δύο οικίσκων, στην αφετηρία (Πλάκα) και στο τέρμα (Σπιναλόγκα) του ποντισμένου καλωδίου.

Ύστερα και απ’ αυτή την εξέλιξη, πιστεύω ότι το έργο αυτό, εν όψει της ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, που θα βοηθήσει συνολικά στη σωστότερη ανάδειξη και προβολή του μνημείου, αλλά και στην καλύτερη διαμόρφωση υποδομής και την οργάνωση δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων στο νησί, οι οποίες θα συνάδουν με τη σημασία, το κύρος και τις ανάγκες του», είπε ο κ. Ζερβός.

Ο Δήμαρχος μάλιστα απέστειλε άμεσα επιστολή προς τη Διεύθυνση Περιφέρειας Νήσων του ΔΕΔΔΗΕ, για να επικαιροποιήσει τον προϋπολογισμό του έργου, αφού η τελευταία κοστολόγηση είχε γίνει το 2016.

Σύμφωνα με το σχετικό Τεχνικό Δελτίο, φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με ειδικό φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Κρήτης. Εντάσσεται δηλαδή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. A massive investment for a few people in hotels and restaurants to see the lights. Why not use solar panels so no undersea cables needed and use half the money. The other half can be used for the municipal shelter for animals that does not exist? Many more tourists are disturbed by the animal cruelty in Crete and lack of government help. The leaders of Crete rely on foreign volunteer organisations. Chaining , drowning , poisoning makes more news than lights on Spinalonga.

Comments are closed.