Στα πλαίσια του έργου «ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ» με ακρωνύμιο GEO-IN του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα Κύπρος 2014- 2020 το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, μεταφέρθηκε στην Σητεία η περιοδική έκθεση ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019  από τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου  και πρόεδρο του Παγκόσμιου δικτύου Γεωπάρκων καθηγητή Νικόλαο Ζούρο και την  παρουσία του Δημάρχου Σητείας, της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, του Συντονιστή του Ευρωπαϊκού δικτύου Γεωπάρκων κ. Φασουλά, των δύο αξιολογητών της UNESCO Andrasanu Alexandru και Marekazu Ohno, πολλών εκλεκτών προσκεκλημένων και πολύ κόσμου, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Πολύκεντρου Σητείας. Τα εγκαίνια της έκθεσης υλοποιήθηκαν από τον δήμο Σητείας που  έχει και την ευθύνη της έκθεσης στην Σητεία  μέχρι και την Κυριακή 3 Αυγούστου

Περιγραφή της έκθεσης:

Τα Παγκόσµια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου (το Τρόοδος, η Λέσβος, ο Ψηλορείτης, ο Χελµός-Βουραϊκός, ο Βίκος Αώος και η Σητεία) είναι περιοχές που διαθέτουν µνηµεία γεωλογικής κληρονοµιάς παγκόσµιας αξίας, βοηθούν στην κατανόηση και αντιµετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβληµάτων και αναδεικνύουν όλες τις πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονοµιάς της περιοχής τους, µε απώτερο στόχο τη βιώσιµη τοπική ανάπτυξη.

 

Η έκθεση «Μνήµες Γαίας – Παγκόσµια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου» παρουσιάζει τα εντυπωσιακά γεωλογικά µνηµεία που φιλοξενούν µε έµφαση στα τέσσερα γεωπάρκα του έργου GEO-IN, τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, την οµορφιά των τοπίων, τις διεργασίες που σµίλεψαν τα τοπία σε συνάρτηση µε το χρόνο και διαµόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστηµάτων και του πολιτισµού από την προϊστορία µέχρι τις µέρες µας. Στην έκθεση παρουσιάζονται γεωλογικά και φυσικά µνηµεία µε διεθνή αναγνώριση, εντυπωσιακά τοπία και γεωµορφές, γεωλογικοί σχηµατισµοί, απολιθωµένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, αναδυµένες ακτές, κοιλάδες, απολιθώµατα σπονδυλωτών και ασπονδύλων. Οι γεώτοποι αυτοί αποτελούν µοναδικά τεκµήρια της ιστορίας της Γης και της γεωιστορικής εξέλιξης της ανατολικής Μεσογείου.

 

 

Η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις  10:00 – 14:00 και από τις 18:00 έως 21:00 . Το Σάββατο και την Κυριακή από  από  τις 18:00 έως 21:00