Αρχική Άλλα νέα Κόσμος Νέο είδος καρχαρία εντοπίστηκε στο Μεξικό

Νέο είδος καρχαρία εντοπίστηκε στο Μεξικό

Ένας μικροσκοπικός καρχαρίας, που εντοπίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού, αποδείχθηκε ότι αποτελεί ένα νέο είδος.

Το περίεργο αυτό ψάρι, που ονομάστηκε “American pocket shark” από τα σακουλάκια που έχει κοντά στα μπροστινά του πτερύγια και όχι από το μικρό του μέγεθος, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια μιας έρευνας το 2010 αλλά μόλις τώρα κατάφεραν οι επιστήμονες να διαπιστώσουν ότι πρόκειται για νέο είδος καρχαρία.

Ο καρχαρίας των 13.5 εκατοστών έχει πέντε χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους, με κυριότερο το ότι λάμπει στο σκοτάδι! Οι μυστηριώδεις θήκες του δημιουργούν μικρά λαμπερά σύννεφα στον ωκεανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελέτησαν το πλάσμα. Έχει επίσης διαφορετικά δόντια, 10 λιγότερους σπονδύλους και ένα όργανο ανίχνευσης στο σαγόνι του.

Το μοναδικό άλλο δείγμα  “American pocket shark” στον κόσμο, ένα θηλυκό, εντοπίστηκε το 1979 και αποτελεί μέρος της συλλογής του Ζωολογικού Μουσείου της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας.

Η απροσδόκητη ανακάλυψη αυτού του εξαιρετικά σπάνιου ψαριού υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθουμε, όχι μόνο για αυτά τα μυστηριώδη ψάρια αλλά και για τα βαθιά νερά του οικοτόπου των καρχαριών αυτών, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Henry Bart, διευθυντής του Πανεπιστημίου Tulane Biodiversity.