Παρακολουθήστε ζωντανά την Παλλασιθιώτικη διαμαρτυρία για την Υγεία
Μήνυμα Κ. Σπυριδάκη για το Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο
Ανάβαση στην κορυφή Οξά
Οκτώ λεωφορεία ξεκίνησαν από την Σητεία με προορισμό το Σεληνάρι
Ακατάλληλο προς πόση-μαγείρεμα το νερό της δεξαμενής του οικισμού Σταυρού
Κηδεία Γεωργίου Κουρίνου
Σημαντικές διακρίσεις για τους αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Αγίου Νικολάου
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας για το συλλαλητήριο για την υγεία
Εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου σε Ανώγεια-Άγιο Υάκινθο (βίντεο)
Όλα έτοιμα για το Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο για την υγεία
Στο πλευρό των κατοίκων του Λασιθίου ο Χάρης Μαμουλάκης
Superyacht 1 δισ. δολλαρίων – Έχει δικό του αερόστατο

ΗΠΑ: Πάνω από 900 ανήλικοι μετανάστες, ανάμεσά τους βρέφη και νήπια, χωρίστηκαν από τους γονείς τους τον τελευταίο χρόνο

Πάνω από 900 ανήλικοι μετανάστες χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό τον τελευταίο χρόνο, παρότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει ότι τερμάτισε πέρυσι την πολιτική αυτή, κατήγγειλε χθες Τρίτη μια ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων.

Η ACLU υπογράμμισε σε προσφυγή της — έκτασης 200 σελίδων — σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Ντιέγκο, στην Πολιτεία Καλιφόρνια, πως η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε εντολή να κατηγορούνται μετανάστες για πλημμελήματα, όπως παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ή αμέλεια ανηλίκων, ώστε να συνεχίσουν να χωρίζονται από τα παιδιά.

Η οργάνωση αναφέρεται λεπτομερώς σε πολυάριθμες υποθέσεις διαχωρισμού παιδιών από τους γονείς τους και υπογραμμίζει πως περί το 20% εξ αυτών είναι κάτω των πέντε ετών.

Μεταξύ των μεταναστών που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους ήταν ένας πατέρας που οι αρχές αποφάσισαν να του πάρουν την κόρη διότι δεν της άλλαξε πάνα, ένας δεύτερος που χωρίστηκε από τον γιο του διότι δεν μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις των συνοριοφρουρών εξαιτίας διαταραχής λόγου, ή ακόμη ένας πατέρας φορέας του HIV, του ρετροϊού που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας.

Την άνοιξη του 2018, η κυβέρνηση του Τραμπ αποφάσισε να εφαρμόσει πολιτική «μηδενικής ανοχής» έναντι της παράτυπης μετανάστευσης και στο πλαίσιο αυτό χώρισε χιλιάδες οικογένειες. Η πρακτική αυτή προκάλεσε κατακραυγή στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Λίγους μήνες αργότερα τον Ιούνιο του 2018, ο ένοικος του Λευκού Οίκου διέταξε να τερματιστεί, πριν ο δικαστής Ντέινα Σαμπρό δώσει εντολή να επανενωθούν με μια διαδικασία υπό δικαστική εποπτεία οι οικογένειες που είχαν χωριστεί, με μοναδική εξαίρεση υποθέσεις στις οποίες ο γονέας κρινόταν πως αποτελούσε κίνδυνο για το παιδί ή τα παιδιά του.

Η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι έκτοτε δεν θα χώριζε γονείς από τα παιδιά τους παρά μόνο εάν κρινόταν πως οι γονείς ήγειραν κίνδυνο γι’ αυτά.

«Είναι σοκαριστικό το ότι η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να χωρίζει βρέφη από τους γονείς τους», τόνισε ο Λι Γκελέρντ, δικηγόρος που εργάζεται στην ACLU. «Πάνω από 900 οικογένειες είχαν την ίδια τύχη με τις χιλιάδες άλλες που χωρίστηκαν εξαιτίας αυτής της σκληρής και παράνομης πολιτικής», πρόσθεσε.

Μόνο μια μειονότητα από τα 911 παιδιά που χωρίστηκαν από τους γονείς τους από την 28η Ιουνίου 2018 ως την 29η Ιουνίου 2019 επανενώθηκαν με τους γονείς τους, υπογραμμίζει η οργάνωση.

Η ACLU απαίτησε το δικαστήριο να αποσαφηνίσει τα κριτήρια βάσει των οποίων οι αρχές μπορούν να προχωρήσουν σε διαχωρισμούς.

Παρόμοιο αριθμό με αυτόν για τον οποίο κάνει λόγο η ACLU έδωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κέβιν ΜακΑλίναν καταθέτοντας στα μέσα Ιουλίου ενώπιον του Κογκρέσου. Κατ’ αυτόν πάντως, οι οικογένειες χωρίζονται πλέον σε «σπάνιες» περιπτώσεις.

Περίπου 390.000 οικογένειες έχουν συλληφθεί στην περιοχή των νότιων συνόρων των ΗΠΑ από την 1η Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με τις στατιστικές της αμερικανικής συνοριοφρουράς.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist