Χιλιάδες πιστούς που συρρέουν από όλη την Κρήτη αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, για να προσκυνήσουν υποδέχεται η Ιερά Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης. Από την 1η του Αυγούστου μέχρι και ανήμερα της Παναγίας στις 15 του μήνα, προσκυνητές από όλο το Νομό Λασιθίου και από κάθε άκρη της Μεγαλονήσου καταφτάνουν καθημερινά με τα αυτοκίνητά τους ή με τα πόδια στη Μονή.

Η Μονή εξάλλου φέτος μπαίνει σε φάση αναστήλωσης και σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, μετά τη σχετική Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στις 26 του περασμένου Μαρτίου.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, η ενημέρωση που ο ίδιος έχει από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, αναφέρει ότι αμέσως μετά το εορταστικό διήμερο του Δεκαπενταύγουστου το έργο -με προϋπολογισμό μελέτης 2.028.000 €, με Φ.Π.Α.- θα προκηρυχθεί, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιλογή του τελικού αναδόχου του.

 

Οι ζημιές της κακοκαιρίας

Πέραν του συγκεκριμένου μεγάλου έργου αναστήλωσης, στο χώρο της Μονής έλαβαν το προηγούμενο διάστημα από τον Δήμο Ιεράπετρας και άλλες εργασίες προκειμένου να αποκατασταθεί η μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα με την κατολίσθηση- κατάρρευση ενός μπεντενιού στην είσοδο της Μονής.

Η κατάσταση τώρα έχει αποκατασταθεί και μπορούν τα αυτοκίνητα να περνούν. Η Μονή είναι έτοιμη για να υποδεχθεί τους πιστούς που και φέτος θα συρρεύσουν.

Καθημερινά στις 6.30 π.μ. θα τελείται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και στις 6.30 μ.μ. ο Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Το Μοναστήρι μένει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για τους προσκυνητές που φθάνουν με τα πόδια.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ