Το Ελεγκτικό Συνέδριο άνοιξε το δρόμο, τελικά, για να προχωρήσει ο Δήμος στην αγορά από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου, του ακινήτου έκτασης 10,5 στρεμμάτων, στην περιοχή Γλύματα, με βασικό σκοπό την παραχώρηση τμήματός του για την ανέγερση Σταθμού και Διοικητηρίου για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου.

Η απόφαση του Δήμου Αγίου Νικολάου για την αγορά του οικοπέδου είχε απορριφθεί αρχικά από την Επίτροπο του τοπικού κλιμακίου και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο επίσης εξέδωσε αρνητική απόφαση κατά της οποίας ο Δήμος Αγίου Νικολάου τον Ιούνιο του 2019 κατέθεσε αίτηση αναθεώρησης. Το 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε μεν δεχθεί τέσσερις από τις πέντε αιτιάσεις του Δήμου, ζητώντας περαιτέρω τεκμηρίωση για τον ακριβή σκοπό της αγοράς του ακινήτου αυτού, παρά το γεγονός ότι στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρονται σαφώς ο σκοπός και η αιτία που ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στη συγκεκριμένη παραχώρηση προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Υπενθυμίζομε ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου είχε αξιοποιήσει οικοπεδική έκταση που ανήκε στην Π.Υ. για να συμπληρωθούν οι κτιριακές υποδομές του σχολικού συγκροτήματος στον Ξηρόκαμπο και επί πολλά χρόνια εκκρεμούσε η αντιπροσφορά στην Π.Υ. αντίστοιχης αξίας οικοπέδου.

Το Τμήμα Μείζονος – Επταμελούς – Συνθέσεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνεδρίασε στις 24 Ιουνίου και εκδίκασε την αίτηση του Δήμου και παρά την εκ νέου αρνητική εισήγηση του Επιτρόπου Επικρατείας, το δικαστήριο μετά από διάσκεψη και αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα, έκανε τελικά δεκτή την αίτηση του Δήμου. Με απόφαση που εξέδωσε στις 2 Ιουλίου, ανεκάλεσε την Πράξη της Αναπληρώτριας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Λασιθίου, αποφαινόμενο ότι «δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης του Δήμου Αγίου Νικολάου για την αγορά κατάλληλου οικοπέδου για την εξυπηρέτηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

 

Το οικόπεδο

Το οικόπεδο, επιφάνειας 10.474 τ.μ. βρίσκεται στα Γλύματα, εφάπτεται στην αριστερή πλευρά της επαρχιακής οδού Αγίου Νικολάου – Κριτσάς, απέχει 860 μ. από τα όρια του σχεδίου πόλεως.  Είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και μπορεί να αποκτήσει κυκλοφοριακή σύνδεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου είχε αναζητήσει κατάλληλο οικόπεδο για να εξυπηρετήσει την υποχρέωσή του, προκηρύσσοντας διαγωνισμό με πλαφόν τιμής τις 450.000 ευρώ. Μετά από κατακύρωση  μειοδοτικού διαγωνισμού, ο Δήμος προχώρησε τη διαδικασία για την αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου από την Ένωση Μεραμβέλλου αντί 445.000 €, με έγκριση της  Δημοτικής Οικονομικής Επιτροπής.

Ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη της υπόθεσης αυτής και σε ένα βαθμό και την έκπληξή του για τη θετική έκβασή της. Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη ο Δήμος θα ετοιμάσει το συμβόλαιο αγοράς του οικοπέδου από την Ένωση Μεραμβέλλου.

 

Πώς θα χρησιμοποιηθεί

Ο κατ’ αρχήν σχεδιασμός είναι η παραχώρηση του μισού οικοπέδου για τη δημιουργία Διοικητηρίου όπου θα συστεγαστούν η Πυροσβεστική και η Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου. Εξ άλλου και οι δύο Υπηρεσίες υπάγονται στο ίδιο υπουργείο και από την ενημέρωση και συζητήσεις που είχαν γίνει με τους αξιωματούχους και των δύο Σωμάτων, υπήρξε θετική αποδοχή της πρότασης με διάθεση κεντρικής χρηματοδότησης για τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Μετά την εξέλιξη αυτή και την τοποθέτηση του κ. Μιχ. Καραμαλάκη ως Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο Δήμαρχος σκοπεύει να έχει εκ νέου επαφή μαζί του για το θέμα αυτό.

Το άλλο μισό του οικοπέδου ο Δήμος σκοπεύει να αξιοποιήσει για την κατασκευή κεντρικού Μηχανοστασίου του Δήμου.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ