Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία ενός δικτύου υδατοδρομίων, αποτελούμενο από 20 υδατοδρόμια, στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρόδο. Στο μεταξύ, παράγοντες του χώρου των υδροπλάνων, μιλώντας στα “Χ.ν.”, εξέφρασαν τη βούλησή τους να δραστηριοποιηθούν και στην Κρήτη.

Στη συνάντηση που έγινε στη Ρόδο για την υπογραφή της σύμβασης για τα 20 υδατοδρόμια παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, ο νέος δήμαρχος Ρόδου Α. Καμπουράκης και οι δύο μεγάλες εταιρείες του χώρου των υδροπλάνων, Hellenic Seaplanes SA και Ελληνικά Υδατοδρόμια, θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΑΚΤΩΡΑ, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα για την άμεση ανάπτυξης των υδατοδρομίων, την εκπαίδευση του προσωπικού για τις νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, της διασύνδεσης των υδατοδρομίων, τις αεροδιακομιδές με υδροπλάνα ασθενοφόρα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, την αναγκαιότητα ίδρυσης του μητροπολιτικού υδατοδρομίου στην Αττική, τη δημιουργία διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα και με τα παράλια της Τουρκίας καθώς και τα νέα τουριστικά προϊόντα που θα δημιουργηθούν.
Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση στόχος είναι τους επόμενους 18 μήνες να πετάξουν τα υδροπλάνα στην θάλασσα του Αιγαίου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes SA Νικόλας Χαραλάμπους συνεχάρη τον κ. Χατζημάρκο για την επιμονή του και τον αγώνα που έκανε για να υπογραφεί το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος των Ελληνικών Υδατοδρομίων Τ. Γκόβας αναφέρθηκε στην χρηστικότητα των υδροπλάνων στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν καθώς και την διασύνδεση των απομονωμένων νησιών της Ελλάδας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Σε επικοινωνία που είχαν τα “Χ.ν.” με τον κ. Χαραλάμπους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes SA, εξέφρασε τη βούληση των ανθρώπων του χώρου των υδροπλάνων να δραστηριοποιηθούν στην Κρήτη. Τόνισε ότι για να συμβεί αυτό θα ήταν καλό να ομαδοποιηθούν τα υδατοδρόμια, ενώ υπογράμμισε ότι για να προχωρήσει μια τέτοια προοπτική θα πρέπει η Περιφέρεια να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία όπως έγινε και στην περίπτωση του Νοτίου Αιγαίου.
Επεσήμανε ακόμα ότι το κόστος για μια τέτοια επένδυση είναι χαμηλό καθώς για τη δημιουργία 10 υδατοδρομίων δεν απαιτούνται περισσότερα από 2-3 εκατ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε τα οφέλη για την τοπική οικονομία από τη διασύνδεση των υδατοδρομίων της Κρήτης με εκείνα του Νοτίου Αιγίου και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Πηγή: Xανιώτικα Νέα