Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, συγκίνηση και αίσθημα ευθύνης συμμετείχα χθες, Κυριακή 08/09/2019, στο πρώτο μου Δημοτικό Συμβούλιο. Η εκλογή ενός πολίτη στην θέση του δημοτικού συμβούλου, όπως έχω ξαναπεί, είναι κάτι το σπουδαίο και ιερό. Σπουδαίο, γιατί τόσοι άνθρωποι σε έκριναν ικανό να λαμβάνεις μέρος στις αποφάσεις που αφορούν το κοινωνικό σύνολο και ιερό για να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων και να μην προδώσεις ούτε εκείνους, ούτε και την συνείδησή σου!  Ακόμα πιο σπουδαία και ιερή είναι η επιλογή κάποιου δημοτικού συμβούλου σε θέση ευθύνης! Γίνεται αυτόματα ο καθοδηγητής, ο μπροστάρης αλλά και ο υπόλογος στις συνειδήσεις των πολιτών που καλείται να υπηρετήσει. Είναι εκείνος που με τις εξειδικευμένες γνώσεις του, με τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του αλλά και το όραμά του θα αλλάξει τις ζωές μας και πρέπει όλοι, εκλεγμένοι ή απλοί πολίτες να τον στηρίξουμε στο να πετύχει.

Θέλω να ευχηθώ λοιπόν, στον Δήμαρχό μας, σε όλους τους Αντιδημάρχους μας, στους συναδέλφους Εντεταλμένους Συμβούλους, σε όλους τους συναδέλφους του Δημοτικού Συμβουλίου και σε εκείνους στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καλή δύναμη, καλή επιτυχία και δημιουργικό έργο.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχηθώ, μιας και η συνεργασία μας θα είναι στενή, στον φίλο μου, Θωμά Χαριτάκη, που αναλαμβάνει μια Αντιδημαρχία με άμεσο αντίκτυπο, όχι μόνο στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, αλλά σε όλο το προφίλ του Δήμου – μια Αντιδημαρχία μέχρι τώρα σχετικά απούσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι – καλή επιτυχία ώστε να χαράξει μια πολιτική κοινωνικής ευαισθησίας, με μοναδικό γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων του Δήμου μας.

Συμπεριλαμβάνει μέσα της, άλλωστε, τις υπηρεσίες στις οποίες βασίζεται η κοινωνία για την φροντίδα των παιδιών της στα πρώτα τους βήματα έξω από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και των ηλικιωμένων της, στη δύση της κοινωνικής τους ζωής. Περιλαμβάνει τις Υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν τον ανθρώπινο πόνο και τον κοινωνικό αποκλεισμό, εκείνες που απευθύνονται οι ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας μας και πρέπει να γίνει η φωνή στη διεκδίκηση των αναγκών τους, η γέφυρα που θα ενώσει το χάσμα μεταξύ της κοινωνίας και της ζωής τους και η κόλλα που θα τους εντάξει και θα τους κρατήσει εκεί.

Από την δικιά μου πλευρά του υπόσχομαι ότι ως Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Δημόσιας Υγείας, Ισότητας κι Εθελοντισμού, θα είμαι δίπλα του σε αυτό το σπουδαίο έργο.

Δημόσια Υγεία ως το σύνολο των οργανωμένων δραστηριοτήτων της πολιτείας και της κοινωνίας, που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και αποβλέπουν στην πρόληψη νοσημάτων και στην προστασία και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού. Στα πλαίσια αυτά και με πρωτοβουλία του πρώην Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μουδατσάκη, έχει ιδρυθεί και προετοιμάζει την λειτουργία του το ΚΕΠ Υγείας και έχει ενταχθεί ο Δήμος μας στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων. Έχοντας την ένταξη στην φαρέτρα μας από την προηγούμενη Δημοτική Περίοδο, στόχος είναι η ενεργή συμμετοχή και παρουσία μας στον συγκεκριμένο φορέα, όπου κατά την διάρκεια των ομάδων εργασίας του μελετώνται και συντονίζονται προγράμματα προαγωγής υγείας για ζητήματα όπως η πρόληψη του καρκίνου, η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων κ.α., τα οποία επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε στην πράξη, προάγοντας την υγεία και την κοινωνική συνοχή.

Ισότητα ως προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας στην εργασία, στη μόρφωση και την υγεία. Στην προστασία της οικογένειας και στην μάχη κατά την ενδοοικογενειακής βίας. Στην ανάπτυξη θεσμικών μηχανισμών αλλά και κοινωνικών αντανακλαστικών για την μετάβασή μας, σε μια κοινωνία που δεν θα έχουν θέση όροι όπως εκείνος της έμφυλης βίας, ενός δυστυχώς καθημερινού, παγκόσμιου φαινόμενου, που πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και νεαρά κορίτσια, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται.

Και Εθελοντισμός ως η πρόθυμη δέσμευση ενός ατόμου να εργαστεί χωρίς αμοιβή για ένα καθορισμένο ή αόριστο χρονικό διάστημα για το γενικό καλό της κοινωνίας. Όχι απλώς ένας όρος, αλλά μια πολυμορφική διαδικασία και στάση ζωής, καθώς επιδρά εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα, αφορά όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων, προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Στην κοινωνία μας ήδη πολλοί συμπολίτες μας έχουν επιδείξει την θέλησή τους για κοινωνική προσφορά από την εθελοντική συμμετοχή τους σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, στο κοινωνικό φροντιστήριο, στα κέντρα διακονίας των ενοριών, στον ερυθρό σταυρό και τις υπόλοιπες εθελοντικές οργανώσεις, ενώ πολλοί ακόμα θέλουν να συμμετάσχουν χωρίς να ξέρουν με ποιο τρόπο, άρα είναι καιρός να θέσουμε τις βάσεις για κάτι πιο συμπαγές και οργανωμένο.

Τις προηγούμενες ημέρες αρκετοί φίλοι με ρώτησαν τι σημαίνει ο όρος «εντεταλμένος σύμβουλος», αν είναι «τιμής ένεκεν» ή αν έχει ουσιαστικό ρόλο. Όπως εξήγησα στις διαπροσωπικές μας συζητήσεις, έτσι κι εδώ δημόσια, θέλω να πω, πως τους «τίτλους» τους διαμορφώνουν οι άνθρωποι που τους κατέχουν. Στο χέρι μας είναι ένας άγνωστος ρόλος να αποκτήσει αντικείμενο και αξία, αλλά και ένας τίτλος ήδη γνωστός να μην χάσει την ουσία και το αντικείμενό του. Σε αυτό το σημείο νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Ζερβό που πιστεύει σε εμένα και που αναγνωρίζοντας «κάτι» στο πρόσωπό μου, μου έδωσε μια διέξοδο να προσπαθήσω, για να βάλω κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στο καλό του τόπου, άλλωστε, όλοι με αυτό το σκοπό και με αυτό τον ενθουσιασμό ξεκινήσαμε προεκλογικά.

Προσωπικά είναι μεγάλη τιμή να κατέχω αυτή την αρμοδιότητα, γιατί είναι η ουσία και η επιτομή του «εθελοντισμού» στα κοινά, ως μια θέση άμισθη στην οποία πρέπει να ανταποκριθείς, αφιερώνοντας όχι τον «εργασιακό» σου χρόνο, αφού πρέπει να εργάζεσαι για να βιοποριστείς, όχι τον χρόνο που ανήκει στην οικογένειά σου γιατί θα ήταν ανήθικο απέναντι τους, αλλά τον προσωπικό, τον ατομικό σου χρόνο και αυτό μου δίνει τεράστια χαρά και ικανοποίηση.

Αυτό επίσης με κάνει να μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας ζητήσω να γίνετε κι εσείς εθελοντές μαζί μου. Να φτιάξουμε το Δίκτυο Εθελοντών Δήμου Αγίου Νικολάου και να βάλουμε το «χεράκι» μας για να γίνει αυτός ο τόπος λίγο περισσότερο όπως τον ονειρευόμαστε.

Υ.Σ. υπόσχομαι να επιστρέψω σύντομα γράφοντας περισσότερες λεπτομέρειες και αναρτώντας φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Ευαγγελία Φανουράκη
Υγιεινολόγος MPh
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αγίου Νικολάου