Χωρίς αλλαγές θα κυλήσει και η φετινή αποστακτική περίοδος της ρακής, για τους παραδοσιακούς καζανάρηδες στο Λασίθι, με σταθερό και το φόρο (0,59 ευρώ/κιλό ρακής) που θα κληθούν να καταβάλουν στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού η Ελλάδα δεν έχει προσαρμόσει ακόμη την εθνική νομοθεσία με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αποφάνθηκε κατόπιν προσφυγής των βιομηχανικών παραγωγών οινοπνευματωδών ποτών ότι η ελληνική νομοθεσία, που ορίζει διακριτική φορολογική μεταχείριση στους καζανάρηδες, συνιστά παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Επίσης, σταθεροποιημένη παρουσιάζεται η εικόνα των αδειών που εκδίδονται για διήμερη απόσταξη από παραδοσιακούς καζανάρηδες στο Λασίθι. Ως γνωστό, οι κάτοχοι καζανιού θα πρέπει να το προσκομίσουν στο Τελωνείο για να αποσφραγιστεί προκειμένου να προβούν στην απόσταξη των στράφυλων σύμφωνα με την άδεια που λαμβάνουν από την τελωνειακή αρχή, βάσει των δηλωμένων ποσοτήτων σταφυλιών που παρήγαγαν.

Όπως επίσης, θα πρέπει όταν ολοκληρώσουν την απόσταξη να το φέρουν το καζάνι και πάλι στο Τελωνείο για να σφραγιστεί με τη μολύβδινη σφραγίδα.

Ακόμη και τα καζάνια που βρίσκονται σε αδράνεια, και δεν χρησιμοποιούνται από τους κατόχους τους για πολλά χρόνια, υποχρεούνται να το προσκομίζουν ανά διετία ώστε να ελέγχεται και να ανανεώνεται η σφραγίδα που πιστοποιεί την αχρησία τους.

Μαζί με το καζάνι ο καζανάρης πρέπει να προσκομίσει και το «Βιβλίο του καζανιού» για να λάβει σφραγίδα του Τελωνείου.

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση άλλης ύλη εκτός από στράφυλα για απόσταξη ρακής ούτε και περισσότερα στράφυλα από εκείνα που αντιστοιχούν στη δήλωση παραγωγής σταφυλιών που λαμβάνουν, ανάλογα την ποσότητα, είτε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου, είτε από τον οικείο Δήμο όπου έχουν την καλλιέργεια. Μάλιστα απαγορεύεται στα στράφυλλα να προστίθεται μούστος ή αυτούσιες ρώγες σταφυλιών… Όπως επίσης απαγορεύεται η αντικατάσταση της καύσιμης ύλης που έχουν δηλώσει και χρησιμοποιούν για να βράσουν τα στράφυλα. Οφείλουν να δηλώσουν αν η εγκατάσταση διαθέτει παλάγκο (τροχαλία).

Η παραβίαση των όρων αυτών και γενικά της αυστηρής νομοθεσίας που διέπει τη διαδικασία της παραδοσιακής απόσταξης ρακής επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα, ακόμη και κατάσχεση του καζανιού.

 

Στο Δήμο Αγ. Νικολάου

Από σήμερα 1 Οκτωβρίου, ξεκινά η αποστακτική περίοδος στην περιφέρεια αρμοδιότητας του Τελωνείου Αγίου Νικολάου. Συγκεκριμένα, για τα διαμερίσματα του Δήμου Αγίου Νικολάου: Της έδρας του Δήμου  και τα δημοτικά διαμερίσματα Νεάπολη, Πρίνα, Καλό Χωριό, Λούμα, Βρουχά, Εξω Λακώνια, Ζένια, Σκινιά, Μέσα Λακώνια, Καστέλι Φουρνής, Βουλισμένη, Βρύσες, Φουρνή, Καρύδι, Βραχάσι.

Από 15 Οκτωβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου, στα διαμερίσματα: Κριτσά, Κρούστας, Χουμεριάκο, Νικηθιανό, Μίλατος και Λατσίδα.

Από 1 Νοεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου  στα διαμερίσματα: Μέσα Ποτάμοι, Έξω Ποτάμοι.

Από 15 Οκτωβρίου έως και 5 Δεκεμβρίου 2019 και από 15 Αυγούστου  έως και 25 Αυγούστου 2020 στο διαμέρισμα Λιμνών.

 

Στο Οροπέδιο

Στα δημοτικά διαμερίσματα Οροπεδίου Λασιθίου, από 1 Νοεμβρίου έως και 21 Δεκεμβρίου 2019 και από 10 Αυγούστου έως 20 Αυγούστου 2020.

 

Στην Ιεράπετρα

Στα δημοτικά διαμερίσματα Ιεράπετρας και συγκεκριμένα, από 1 Οκτωβρίου έως και 30 Νοεμβρίου, στα δημοτικά διαμερίσματα: την έδρα του Δήμου Ιεράπετρας, Παχειά Αμμο, Βασιλική.

Από 15 Οκτωβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου 2019, στα δημοτικά διαμερίσματα: Aνατολή, Μακρυλιά, Μεσελέροι, Μύρτος, Μουρνιές, Γδόχια, Μύθοι, Μάλες, Κάτω Χωριό.

Από 15 Οκτωβρίου έως και 5 Δεκεμβρίου 2019 και από 10 Ιουνίου έως 15 Ιουνίου 2020, στα δημοτικά διαμερίσματα: Καβούσι, Καλαμαύκα, Ρίζα, Χριστός, Ορεινό, Σχινοκάψαλα – Αχλιά – Μ. Κόλυμπος, Αγιος Ιωάννης.

Από 15 Οκτωβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2019 και από 20 Μαϊου έως 30 Μαΐου 2020, στο διαμέρισμα Κάτω Χωριό (οικισμός Θριφτής).

 

Στη Σητεία

Στην περιοχή αρμοδιότητας του Τελωνείου Σητείας, η αποστακτική περίοδος ξεκίνησε από 27 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως 26 Νοεμβρίου 2019, με εξαίρεση:

Tις ορεινές περιοχές του Δήμου Σητείας: Ζήρος, Χανδράς, Αρμένοι, Κρυά, Δάφνη, Χρυσοπηγή, Καρύδι, Αγιος Στέφανος, Πεύκοι, Σταυροχώρι, Τουρλωτή, Σφάκα, όπου η αποστακτική περίοδος θα διαρκέσει από 5 Οκτωβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2019.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ