Τη συνολική ανάπλαση του όρμου του Καθολικού με πρόβλεψη για ελλιμενισμό ερασιτεχνικών αλιευτικών σκαφών προτάσσει στις δράσεις του το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ψαράδων & Φίλων Θαλάσσης Αγίου Νικολάου.

Το σχετικό ενδιαφέρον του για την περιοχή του Καθολικού, ένα σημείο της πόλης του Αγίου Νικολάου με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, το έχει εκφράσει και τα προηγούμενα χρόνια, επιδιώκοντας να το καταστήσει «τόπο αναφοράς των δραστηριοτήτων τους», όπως επισημαίνουν οι ίδιοι.

Ο Όρμος Αγίου Νικολάου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού αποκτήσει την κατάλληλη υποδομή και μια γενικότερη διαμόρφωση, που θα αναβαθμίσει αισθητικά και θα βελτιώσει λειτουργικά την περιοχή επεσήμανε το Δ.Σ. του σωματείου, το οποίο με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γιώργο Σαρειδάκη συναντήθηκε με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό, στο Δημαρχείο.

Ο Σύλλογος έχει εξασφαλίσει σε προηγούμενη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη την υπόσχεση για υποστήριξη της πρότασής τους αυτής. Μάλιστα, το Δ.Σ. του σωματείου θα ζητήσει να έχει σύντομα και νέα συνάντηση για το θέμα αυτό με τον κ. Αρναουτάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, επιδιώκοντας την προώθηση του θέματος. Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί η δυνατότητα της απ’ ευθείας επιχορήγησης του Συλλόγου ώστε εκείνος με τη σειρά του να αναθέσει σε λιμενολόγο, απ’ ευθείας, την εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση του όρμου του Καθολικού με τις υποδομές που χρειάζονται.

Επίσης ο Σύλλογος θα ζητήσει να συναντηθεί και με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος επίσης έχει δεσμευτεί στη διοίκηση του Συλλόγου για την εξασφάλιση χρηματοδότησης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση του έργου στο Καθολικό.

Ο Δήμαρχος κ. Α. Ζερβός κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε στην ύπαρξη παλαιότερης μελέτης ανάπλασης του Καθολικού, του κρατικού- τότε – Λιμενικού Ταμείου Λασιθίου. Όμως, όπως επεσήμανε, με το πέρασμα δεκαετιών από τότε που εκπονήθηκε, απαιτείται πλέον συνολικός επανασχεδιασμός και επανεκτίμηση υλικών και κόστους, με μια νέα μελέτη. Η ύπαρξη της παλαιάς μελέτης και η κινητικότητα που προκαλεί γύρω από το θέμα η πρωτοβουλία των ερασιτεχνών ψαράδων τα τελευταία χρόνια, καθώς και η προσέλκυση όλο και περισσότερου κόσμου στην περιοχή για αναψυχή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις τουριστικά ανεπτυγμένες ζώνες της πόλης, μαρτυρούν το διαρκές ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για το χώρο αυτόν. Υπαγορεύουν παράλληλα την ανάγκη να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός και υλοποίηση μελέτης, που με προσεκτικό τρόπο και ήπιες παρεμβάσεις, θα αναβαθμίσει την περιοχή, χωρίς να αλλοιώσει την ιδιαίτερη, φυσική ομορφιά ενός από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία της πόλεως.

Ο κ. Ζερβός επανέλαβε ότι είναι θετικό το ενδιαφέρον των ερασιτεχνών ψαράδων να συνδράμουν στην αναβάθμιση ενός χώρου, που υπάγεται στη διαχειριστική αρμοδιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ώστε να προωθηθούν η μελέτη και οι εγκρίσεις που θα χρειαστούν στην πορεία για την ωρίμανση μιας τέτοιας παρέμβασης, έχοντας και την εμπειρία από την προηγούμενη διαδικασία  σχεδιασμού, έγκρισης, χρηματοδότησης και κατασκευής της γλίστρας. Γιατί, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, οι διαδικασίες προκήρυξης και ανάθεσης μελετών από το Δήμο και πολύ περισσότερο από το Δ.Λ.Τ., που στερείται Τεχνικής Υπηρεσίας, θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Διευκρίνισε ότι ακόμη και αν η μελέτη ανατεθεί από το Σύλλογο Ψαράδων, θα τηρηθεί ό,τι προβλέπει ο νόμος, για τις εγκρίσεις που απαιτούνται. Σίγουρα, όμως, με τη φόρμουλα αυτή, που θα υπερκεράσει το δημόσιο λογιστικό και τη γραφειοκρατία που το διέπει, το έργο θα ωριμάσει και υλοποιηθεί ταχύτερα.

Ο δήμαρχος είπε ότι ο σύλλογος μπορεί να παραλάβει από το Δ.Λ.Τ. την παλιά μελέτη και στη συνέχεια, είτε εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από κάποιο πρόγραμμα είτε απ’ ευθείας από την Περιφέρεια Κρήτης, να χρηματοδοτήσει τη μελέτη του έργου αυτού. Τόνισε δε ότι η θετική εμπειρία από την προηγούμενη συνεργασία Δήμου και Συλλόγου Ερασιτεχνών Ψαράδων, στην περίπτωση της γλίστρας, συνιστά εγγύηση ότι και στην περίπτωση αυτή μπορεί να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα, χρήσιμο για τους ίδιους και ευρύτερα για την τοπική κοινωνία.

 

Ενεργός συμμετοχή

Πάντως, το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Ψαράδων, θέτοντας τους στόχους του – πέρα από το φιλόδοξο στόχο της ανάπλασης του Καθολικού – επισημαίνει ότι «στόχος μας είναι η ολοένα και ενεργότερη συμμετοχή σε κάθε είδους δράσεις και εκδηλώσεις που αποσκοπούν τόσο στην προβολή του τόπου μας, όπως οι αγώνες Cliff Diving, τα Καλυδώνια, οι αγώνες SUP (μιας και η Ακαδημία SUP είναι υπό την αιγίδα του Συλλόγου μας),  όσο και στην βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Μεταξύ των άλλων σκεφτόμαστε με πρωταγωνιστή το σύλλογο να προχωρήσουμε σε καθαρισμούς παραλιών, εκστρατεία ενημέρωσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, συνεργασία με δημόσιους φορείς για την προστασία της θαλάσσιας πανίδας, οργάνωση ψαρευτικών εξορμήσεων και πολλά άλλα.

 

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ