Το ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Ιεράπετρας ανακοινώνει τα τμήματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που θα λειτουργήσουν τη σχολική περίοδο 2019-2020 στο Δήμο της Ιεράπετρας, και τα οποία αφορούν τη λειτουργία του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, του ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ και του τμήματος ΣΚΑΚΙΟΥ.

1) ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Εγγραφές στην γραμματεία τηλ: 2842024500 Εργάσιμες ημέρες 2.00μ.μ. – 8.00 μ.μ.

Α) ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Το Κέντρο Μουσικών Σπουδών του Δήμου Ιεράπετρας αποτελεί ένα Μουσικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που παρέχει σε κάθε σπουδαστή ιδανικές συνθήκες εκπαίδευσης, πρακτικής μουσικής άσκησης και δημιουργικής έκφρασης. Σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, διπλωματούχοι, έμπειροι καθηγητές αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των μαθητών για την καλλιέργεια μιας ολόπλευρης μουσικής παιδείας, με απώτερο σκοπό την ολοκλήρωση των μουσικών σπουδών τους και την απόκτηση αναγνωρισμένου Κρατικού Πτυχίου.

Παράλληλα για όσους μαθητές ενδιαφέρονται, η Σχολή αναλαμβάνει την προετοιμασία για την εισαγωγή σε Τμήματα Μουσικών σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Κέντρο Μουσικών Σπουδών λειτουργεί παράρτημα και στην Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού.

Στο Κέντρο Μουσικών Σπουδών του Δήμου Ιεράπετρας διδάσκονται με πολύ χαμηλά δίδακτρα:

Τομέας Κλασικής Μουσικής: Πιάνο, Κλασική Κιθάρα, Κιθάρα Συνοδείας, Κιθάρα Ηλεκτρική, Ακορντεόν, Αρμόνιο, Μονωδία, Ανώτερα Θεωρητικά.

Τομέας Παραδοσιακής Μουσικής και χορού: Παραδοσιακό Βιολί, Λύρα, Μπουζούκι , Λαούτο, Μαντολίνο, Λαϊκή Κιθάρα, Παραδοσιακά Κρουστά, Πολίτικο Λαούτο, Πολίτικη Λύρα, Τζουράς, Ούτι, Μουσικοί δρόμοι και ρυθμολογία παραδοσιακής μουσικής κ.α.

Στο τομέα αυτό λειτουργεί και η Δημοτική Ομάδα Παραδοσιακού Χορού με πολλές παραγωγές και εμφανίσεις, προσανατολισμένη στην παράδοση της Ανατολικής Κρήτης.

Τομέας Φωνητικής Μουσικής: Μονωδία (Κλασικό Τραγούδι, Όπερα, Λίντ, Ορατόριο), Ορθοφωνία, Διδασκαλία Ορθής Φώνησης για επαγγελματίες του Λόγου, Ιερείς Ιεροψάλτες, Καθηγητές, Δασκάλους, Εκφωνητές κ.α.

Τομέας Μουσικής Προπαιδείας: Κύκλος μαθημάτων για παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας με στόχο μια πρώτη γνωριμία με την μουσική, τους ήχους ,τα όργανα, και την φωνή μας.

Τομέας Μουσικού Θεάτρου: Κύκλος μαθημάτων για παιδιά Νηπιαγωγείου –Δημοτικού. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι το παιδί θα ανακαλύψει και θα εκφράσει τις δημιουργικές του ικανότητες, θα καλλιεργηθεί πολιτιστικά και αισθητικά κατανοώντας την τέχνη της μουσικής και του θεάτρου.

Τομέας Θεάτρου- Θεατρική Αγωγή (νέο τμήμα): Κύκλος μαθημάτων για παιδιά Δημοτικού-Γυμνασίου. Το θεατρικό παιχνίδι μυεί το παιδί στο θεατρικό φαινόμενο. Μ’ αυτό δεν διδάσκουμε στα παιδιά θέατρο. Θεατρικό Παιχνίδι είναι μια γοητευτική διαδικασία με την οποία το παιδί εξοικειώνεται με κάθε δημόσια και ιδιωτική τελετή.

Μουσική Τεχνολογία:

Οι σπουδές στη Μουσική Τεχνολογία αφορούν συνθέτες, εκτελεστές μουσικών οργάνων, ηχολήπτες αλλά κι ανειδίκευτους σπουδαστές οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για να υλοποιήσουν τις μουσικές τους ιδέες.

Επεξεργασία εικόνας (νέο τμήμα): Πρακτική εξάσκηση για την διαδικασία παραγωγής ψηφιακού βίντεο . Εκμάθηση όλων των βασικών αρχών της διαδικασίας παραγωγής ενός ψηφιακού βίντεο.

Ρομποτική (νέο τμήμα):  Η Ρομποτική αποτελεί εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητα, γιατί συνδυάζει μοναδικά τη μάθηση με τη δίψα του παιδιού για παιχνίδι, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία. Η εκπαίδευση με τη Ρομποτική πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι δουλεύουν σε ομάδες.

 

Β) ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

Δημοτική Φιλαρμονική: Η Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας υποστηριζόμενη πλέον και από το Κέντρο Μουσικών Σπουδών, συνεχίζει αδιάκοπα και με το ίδιο μεράκι το σημαντικό έργο της, εκπαιδεύοντας σπουδαίους μουσικούς.

Μπαντίνα. (Φιλαρμονική για παιδιά με Δωρεάν φοίτηση) Η Μπαντίνα είναι, ένα φυτώριο εκκολαπτόμενων μουσικών. Τα παιδιά μαθαίνουν μουσική (βασικά θεωρητικά, ανάγνωση παρτιτούρας κ.α. ), κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εκμάθηση πνευστού ή κρουστού οργάνου, και στελεχώνουν μετέπειτα τη Φιλαρμονική. Η Μπαντίνα θα δεχτεί παιδιά για εκμάθηση από το νέο έτος 2020

 

Γ) ΧΟΡΩΔΙΕΣ

Παιδική – Νεανική χορωδία (από 10 έως 16 ετών).   Η Παιδική και Νεανική Χορωδία του Δήμου Ιεράπετρας προσφέρει στα παιδιά τις βάσεις για να αναπτύξουν μια σωστή τεχνική στο τραγούδι. Μέσα από την χορωδία τα παιδιά διευρύνουν τις γνώσεις και τα ακούσματα τους στον κόσμο της πολυφωνικής μουσικής.

Μικτή Χορωδία (από 17 ετών…)  Η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ιεράπετρας είναι ένα μουσικό σύνολο που απευθύνεται σε ενήλικα άτομα που αγαπούν την μουσική και το τραγούδι. Όσοι πιστεύουν ότι έχουν φωνητικές ικανότητες, και όσοι επιθυμούν να συνεργαστούν και με άλλους συμπολίτες μας μπορούν να γίνουν μέλη της (μετά από ακρόαση). Η Χορωδία φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα ευρύ ρεπερτόριο καλύπτοντας διάφορα είδη μουσικής.

 

2) ΣΚΑΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Εγγραφές στο τηλέφωνο 6932901284

Το σκάκι είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι στρατηγικής, που προάγει τον τρόπο σκέψης των μαθητών, εξασκεί τη μνήμη, ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση, την τακτική και την ανάλυση, επιτυγχάνοντας έτσι «άσκηση του νου» για τους παίκτες. Το σκάκι είναι ωστόσο και ένα ενδιαφέρον διασκεδαστικό παιχνίδι, ενώ η τεχνική και η γνώση του συνοδεύουν το μαθητή στην μετέπειτα ζωή του.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αρχάριους (με εκμάθηση κινήσεων και βασικών αρχών στρατηγικής), αλλά και σε προχωρημένους, οι οποίοι θα προχωρήσουν ανάλογα με το επίπεδό τους.

Όλοι οι μαθητές συμμετέχουν σε σκακιστικούς αγώνες.

Στεγάζεται στο Κέντρο Μουσικών Σπουδών

 

3) ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ Οδός Αγ. Γεωργίου

Εγγραφές στην γραμματεία του εικαστικού εργαστηρίου και στο τηλ: 2842022334 Εργάσιμες ημέρες 9.00π.μ. – 2.00 μ.μ.

Το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Ιεράπετρας μέσα από την πολυετή πορεία του προσφέρει ένα σπουδαίο έργο στην καλλιέργεια και προώθηση της εικαστικής παιδείας. Στεγάζεται σε οίκημα επί της οδού Αγ. Γεωργίου και λειτουργεί με την ευθύνη της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. Στελεχωμένο με αξιόλογους εικαστικούς προσφέρει μεγάλη γκάμα μαθημάτων εικαστικής έκφρασης μέσα από τα οποία οι σπουδαστές αναπτύσσουν τη δημιουργική τους φαντασία, οξύνουν την παρατηρητικότητα, αποκτούν προσωπικό αισθητικό κριτήρια και καλλιεργούν έμφυτες ή επίκτητες ικανότητες και δεξιότητες.

Με την αξιοποίηση του χώρου στο Τζαμί για την οργάνωση εκθέσεων, το Εικαστικό εργαστήρι συμμετέχει, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στην διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων επιμορφωτικού χαρακτήρα.

Λειτουργούν Τμήματα: ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ, ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ / ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ  6-9 ετών, 9-12 ετών, 12-15 ετών,

Για εφήβους και νέους και για ενήλικες. ΤΜΗΜΑ ΕΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ στο γυαλί, ΦΑΓΙΟΥΜ

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ Παράρτημα Τμημάτων

Κτήριο παιδικού σταθμού Μακρύ Γιαλού (Πρώην Δημοτικού Σχολείου).

Διδάσκονται, εφόσον εγγραφεί ικανοποιητικός αριθμός σπουδαστών, όλα τα παραπάνω μαθήματα.

Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α

Παπαδάκης Μιχάλης