Τα Χανιά επισκέφθηκε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια σε θέματα Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σε συνάντηση που είχε με τους δημάρχους των Χανίων συζητήθηκε μεταξύ άλλων, το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων.
Η υφυπουργός είπε ότι υπάρχουν 4800 ασυνόδευτα ανήλικα στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, στη συντριπτική τους πλειονότητα αγόρια έφηβοι. Γύρω στα 1000 βρίσκονται στη Μόρια Μυτιλήνης, που χρήζει άμεσης αποσυμφόρησης. Στόχος είναι η φιλοξενία σε μικρές δομές με δυνατότητα φιλοξενίας μάξιμουμ 40 παιδιά.

Στην Κρήτη δεν υπάρχει καμία δομή σήμερα έπειτα από το κλείσιμο της δομής που υπήρχε στα Ανώγεια και η οποία φιλοξενούσε 27 παιδιά από τα 1200 που φιλοξενούνται σε δομές σε όλη την Ελλάδα. Στις δομές αυτές προσφέρεται και παράλληλη στήριξη ψυχολογική κλπ.

Η κ.  Μιχαηλίδου ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί  φιλοξενία 100 παιδιών – προσφυγόπουλων σε κάθε νομό… Τα παιδιά αυτά είναι όλα αιτούντες ασύλου και αν δεν επανενωθούν με τις οικογένειές τους τότε δίνεται προτεραιότητα στην απόδοση ασύλου, όταν ενηλικιωθούν…

Παράλληλα το υπουργείο εξετάζει και τις δυνατότητας αναδοχής παιδιών από οικογένειες. Το θεσμικό πλαίσιο αναδοχής προσφύγων υπάρχει αλλά όπως ανέφερε η υφυπουργός μέχρι σήμερα ελάχιστα είναι τα παιδιά που έχουν ενταχθεί σ’ αυτό. (Πηγή Χανιώτικα Νεα)