Πλημμύρησε από παιδικά χαμόγελα το αμφιθέατρο του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας, χθες Κυριακή, στο πλαίσιο της ειδικής τιμητικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Παράρτημα Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. Στη διάρκειά της βράβευσε τους μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλήνιους Μαθηματικούς διαγωνισμούς κατά το σχολικό έτος 2018- 2019.

Περισσότεροι από 100 μαθητές των σχολείων του Νομού Λασιθίου (Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων) βραβεύτηκαν παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης. Αλλά και συγγενικών τους προσώπων, που επίσης δεν έκρυβαν την χαρά τους για την διάκριση των παιδιών.

Τους παριστάμενους εκ μέρους του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου καλωσόρισε ο εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Τσικαλάκης. Απλά και επί της ουσίας ενημέρωσε τα παιδιά για το αντικείμενο του Τμήματος. Επίσης τα συνεχάρη κι ευχήθηκε καλή συνέχεια στη ζωή τους.

Ακολούθως τους παριστάμενους καλωσόρισαν ο Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Λασιθίου της ΕΜΕ και Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ κ. Μιχάλης Περάκης και η Πρόεδρος του Παραρτήματος κ. Ελένη Τζερεμέ. Χαιρετισμό απέστειλε ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου Μαθηματικών Δημήτρης Καλικάκης.

Η ετήσια εκδήλωση γίνεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική πόλη του Νομού. Φέτος ήταν η σειρά της Σητείας. Άξια αναφοράς είναι η πολυπληθής παρουσία του κόσμου, παιδιών και συγγενικών τους προσώπων, από όλο το Νομό Λασιθίου γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα και τους διοργανωτές

 

Ο απολογισμός

Ο κ. Περάκης προχώρησε σε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε με αφετηρία την περυσινή, αντίστοιχη εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο.

Στη διάρκεια του έτους η δράση του Παραρτήματος ήταν πλούσια στην κατεύθυνση εξωστρέφειας εντός κι εκτός νησιού. Βασική δράση του Παραρτήματος είναι η εκτέλεση των μαθηματικών διαγωνισμών, ώστε να αναδεικνύονται ταλέντα και να αναπτύσσεται η μαθηματική παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθη ο 79ος Μαθηματικός Διαγωνισμός «Ο Θαλής» και ο 5ος Παλλασιθιώτικος Μαθηματικός Διαγωνισμός, που αφιερώθηκε στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Επίσης ο Διαγωνισμός του «Ευκλείδης» και του «Μικρός Ευκλείδης».

Το Παράρτημα διοργάνωσε επίσης εκδηλώσεις και ημερίδες στο Νομό με σκοπό την ενημέρωση του αντικειμένου των μαθηματικών, συμμετείχε σε προγράμματα Erasmus, στα συνέδρια της Μαθηματικής Εταιρίας καθώς και σε άλλες δράσεις, όπως το Παιδικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου. Παράλληλα συνεχίζει την συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο πλαίσιο της οποίας έλαβε χώρα το 2ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών.

 

Μαθηματικά και θέατρο

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μαθηματικός -Λογοτέχνης κ. Κωνσταντίνος Κορδώσης που ανέπτυξε το θέμα «Μαθηματικά και Θέατρο: Η Τέχνη και τα Μαθηματικά». Ο κ. Κορδώσης επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα για το Μαθηματικό Θέατρο, τις προσπάθειες μεμονωμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία να δημιουργήσουν ένα κλίμα ευχάριστο για τους μαθητές ώστε να διεγείρουν τον συναισθηματικό τους κόσμο θετικά και να αγαπήσουν τα μαθηματικά. Επίσης προσπάθειες ανθρώπων που έχουν γράψει σχετικά συγγράμματα. Ζητούμενα είναι η συγκέντρωση όλων των προσπαθειών ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με το θέατρο στα σχολεία, αλλά και να δημιουργηθεί μία τράπεζα, στην οποία να έχουν πρόσβαση όλοι όσοι ανήκουν στις σχολικές κοινότητες της χώρας.

 

Οι βραβεύσεις

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών του Νομού Λασιθίου. Μεταξύ άλλων βραβεία απένειμε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, που συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση, ευχαρίστησε τον κ. Κορδώση για την εξαιρετική ομιλία και συνεχάρη τα παιδιά και τους γονείς τους.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο κ. Περικλής Δασκαλάκης πατέρας του Κωνσταντίνου, ενός εξαίρετου επιστήμονα, όπως τόνισε ο κ. Ζερβάκης, που λαμπρύνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο στερέωμα και παράλληλα είναι ένας απλός, προσιτός κι ευαίσθητος άνθρωπος.

Επίσης βραβεία απένειμαν και ο πατέρας Φιλοκτήμων, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλου, ο πρώην Πρόεδρος του Παραρτήματος κ. Μπάμπης Κανάκης, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας του Νομού. Αλλά και ο κ. Δασκαλάκης, που είπε ότι, αν ο γιος του ήταν παρών στην εκδήλωση, εκείνο που θα έλεγε στα παιδιά θα ήταν: να κυνηγήσετε τα όνειρα σας, όποια είναι αυτά».

 

Η χρυσή τομή

Στην διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και η άκρως ενδιαφέρουσα εργασία ομάδας μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Ιεράπετρας. Η εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus για την Χρυσή Τομή. Αλλά και τις διάφορες εφαρμογές που έχει στον κόσμο: στον άνθρωπο, την φύση, τα ζώα, τα κτήρια, την μουσική, τις τέχνες…

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης σε ένα πολύ χαρούμενο κλίμα, ο κ. Περάκης και η κ. Τζερεμέ εξέφρασαν την χαρά τους για την επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης και την πολυπληθή παρουσία του κόσμου.

Η κ. Τζερεμέ ευχαρίστησε θερμά για την θερμή φιλοξενία της εκδήλωσης στη Σητεία κι ευχήθηκε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. «Το σημαντικό νομίζω ότι είναι τα παιδιά να δουν ότι έχει νόημα να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο», τόνισε.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ