Η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς Αγίου Νικολάου αποτελεί θέμα συζήτησης από την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ. Ακολούθησε η παρέμβαση συνεργείου με μηχανήματα του Δήμου για τη διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου, έκτασης δύο στρεμμάτων περίπου, την οποία η δημοτική αρχή σκοπεύει να φέρει ως πρόταση προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει απόφαση πριν από δύο περίπου χρόνια για εποχική μετακίνηση της λαϊκής αγοράς στο δρόμο πίσω από το σχολικό συγκρότημα του Ξηροκάμπου – απόφαση που εξακολουθεί να ισχύει, αν και δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή έως σήμερα.  Η απόφαση προέβλεπε τη μετακίνηση την περίοδο του καλοκαιριού στον Ξηρόκαμπο και την περίοδο του χειμώνα την παραμονή στη σημερινή θέση της.

 

Αντιδράσεις

Δεν συμφωνούν οι έμποροι λαϊκών αγορών με τη μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς του Αγίου Νικολάου. Δύο σχετικές επιστολές λάβαμε που αναφέρουν:

Η κ. Φωτεινή Κουτρούλη, όπως αναφέρει, εκπροσωπεί τους εμπόρους λαϊκών αγορών Λασιθίου και επισημαίνει σχετικά: «Όλοι οι συνάδελφοι μου, έμποροι δεν συμφωνούν με τη μετακίνηση αυτή. Ήδη μαζεύουμε υπογραφές από τους πελάτες της λαϊκής και που επίσης δεν συμφωνούν να αλλάξει θέση η λαϊκή αγορά.

Επίσης στις 23/10/2019 μαζέψαμε υπογραφές απ’ όλους τους επιχειρηματίες της λίμνης που όλοι είναι στο πλευρό μας και μας στηρίζουν.»

Σε άλλη επιστολή, που υπογράφει η κ. Λένα Γιάγκου – Νικηφοράκη, επίσης έμπορος λαϊκής αγοράς επισημαίνει: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια όλες τις επιχειρήσεις της λίμνης του Αγίου Νικολάου που είναι δίπλα μας και  δεν θέλουν να γίνει η μεταφορά της λαϊκής αγοράς σε άλλο μέρος…

Όλοι υπέγραψαν και μας είπαν σήμερα 23 του Οκτώβρη ότι η λαϊκή κάθε Τετάρτη γεμίζει τα μαγαζιά τους και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να φύγει από το δρόμο που είναι τόσα χρόνια.

Η ατραξιόν του Αγίου Νικολάου είναι η Λαϊκή αγορά, χιλιάδες είναι οι τουρίστες που έρχονται κάθε καλοκαίρι. Κλείνουν πακέτα διακοπών σύμφωνα με τις μέρες που έχει παζάρι για να έρθουν τα κρουαζιερόπλοια…

Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές χρονιές που διανύουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αφού η Λαϊκή αγορά γεμίζει κάθε Τετάρτη τα μαγαζιά της λίμνης που δουλεύουν τόσα άτομα ας σκεφτούμε λίγο πριν προβούμε σε αλλαγές το καλό του τόπου μας.»

 

Πιθανή λύση

Ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός, ερωτηθείς για το θέμα, επιβεβαίωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι ο Δήμος εξετάζει τον κοινόχρηστο χώρο πίσω από το Σταθμό ΚΤΕΛ, ως μια πιθανή λύση για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς, αλλά αυτό θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού προηγηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που προβλέπονται για μια Κανονιστική Απόφαση, όπως αυτή.

Ο χώρος αυτός καθαρίζεται και διαμορφώνεται για να μετρηθεί και να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα αν επαρκεί ως επιφάνεια για να χωρέσει τους πάγκους των παραγωγών – πωλητών που συμμετέχουν στη λαϊκή αγορά. Σκοπός, όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, είναι στη νέα θέση που θα μεταφερθεί η λαϊκή αγορά, κανένας πάγκος ή όχημα πωλητή να μη σταματά στην είσοδο κατοικίας ή καταστήματος ή στη μέση του δρόμου, για να εμποδίζουν και ενοχλούν τους περιοίκους ή να παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της πόλεως.

Στο τμήμα αυτό της επέκτασης του σχεδίου πόλεως όπου εξετάζεται να γίνει μεταφορά της λαϊκής αγοράς, υπάρχει πυκνό οδικό δίκτυο για να εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες της λαϊκής αλλά και το κοινό που μεταβαίνει με οχήματα για να ψωνίσει. Παράλληλα η λαϊκή δεν θα απομακρυνθεί κατά πολύ από τη σημερινή θέση της και παραμένει εύκολα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

 

Θα διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής

Εξ άλλου, σε κάθε περίπτωση η έκταση αποτελεί χώρο για κοινή χρήση και θα διαμορφωθεί έτσι ώστε τις υπόλοιπες μέρες που δεν έχει λαϊκή, να αποτελεί χώρο αναψυχής, είπε ο δήμαρχος δικαιολογώντας τις εργασίες διαμόρφωσης που ξεκίνησαν στον χώρο αυτό.

Στην ερώτηση, αν ο Δήμος σκοπεύει, στην περίπτωση που εγκριθεί τελικά η μετακίνηση της λαϊκής στον κοινόχρηστο αυτό χώρο, να τοποθετήσει σταθερούς πάγκους ή κιόσκια για τους πωλητές, ο κ. Ζερβός απάντησε ότι όλα είναι υπό εξέταση, αλλά δε θα ήθελε να δεσμεύσει  ένα κοινόχρηστο χώρο για αποκλειστική χρήση της λαϊκής αγοράς, που έτσι ή αλλιώς πραγματοποιείται μια μέρα την εβδομάδα. Ενδεχομένως να τοποθετηθούν σκίαστρα, που να διαθέτουν και καθίσματα στην άκρη ή ακόμη και δημιουργία στην άκρη του χώρου μιας παιδικής χαράς.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ