Το κρίσιμο ζήτημα του υβριδικού έργου του Αμαρίου σε ότι αφορά το Δήμο Σητείας τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας της Τετάρτης.

Ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης αναφέρθηκε στα έργα που προβλέπονται, αλλά και στα δεδομένα που υπάρχουν σε ότι αφορά την αρνητική γνωμοδότηση των Τοπικών Συμβουλίων και την αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας, την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος τότε ως Αντιπρόεδρος.

«Για να έχουμε αποτέλεσμα θα πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει διαφορετικά στοιχεία χωροθέτησης σε ό,τι έχει να κάνει με αυτήν του Αθερινόλακκου. Δηλαδή χωροθετείται σε σημείο όπου όλοι θεωρούμε ότι δεν συμβαδίζει με το περιβάλλον, χωροθετείται μέσα στο Γεωπάρκο, άρα θεωρούμε ότι δεν είναι συμβατή η χωροθέτησή της στον συγκεκριμένο χώρο», τόνισε, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι μετά την ανακοίνωση της υπογραφής Απόφασης Περιβαλλοντικών Όρων από τον Υπουργό με την οποία εγκρίνεται η ΜΠΕ του υβριδικού έργου, στις 10 Οκτωβρίου, απεστάλη στις 14 του μήνα από τον Δήμο Σητείας στον Υπουργό κ. Χατζηδάκη επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία και ανέγνωσε στο ΔΣ.

Τι αναφέρει

Στην επιστολή του ο κ. Ζερβάκης ενημερώνει ότι η Σητεία σήμερα φιλοξενεί το 50% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος (194 MW ) σε αιολική ενέργεια της Κρήτης ενώ στην περιοχή υπάρχει και ο ΑΗΣ Αθερινόλακκου εγκατεστημένης ισχύος 195MW. Η δραστηριότητα λοιπόν της Σητείας σε θέματα ενέργειας και συμμετοχής στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή. Δυστυχώς όμως, συνεχίζει στην επιστολή του ο Δήμαρχος Σητείας, υπήρξε ενημέρωση πρόσφατα από τα ΜΜΕ για την υπογραφή από τον Υπουργό της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου του Υβριδικού Σταθμού παρά την ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης. Με την απόφαση σας έπειτα από την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, αποδέχεστε την τοποθέτηση ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος ίσης σχεδόν με το 50% της ήδη εγκατεστημένης ισχύος σε όλη την Κρήτη, ενώ γνωρίζετε τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το συγκεκριμένο έργο τοπικά. Επιπροσθέτως με την απόφασή σας αποδέχεστε έργα νέας διάνοιξης οδοποιίας μήκους 16χλμ στις συγκεκριμένες κορυφογραμμές που βρίσκονται εντός των ορίων της περιοχής Γεωπάρκου που είναι ενταγμένο στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO. Χωρίς να σχολιάζουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου μέσω του ΚΕΣΠΑ γεγονός που από μόνο του απαξιώνει τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, είναι απορίας άξιο ότι οι πρώτες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την Κρήτη αφορούν έργα ΒΑΠΕ και τα δύο στο Δήμο Σητείας. Σε μία περιοχή δηλαδή που χρόνια τώρα βρίσκεται εκτός σχεδιασμού υποδομών από την κεντρική κυβέρνηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΒΟΑΚ και το τμήμα Παχειά Άμμος – Σητεία».

Ο κ. Ζερβάκης ενημερώνει παράλληλα τον Υπουργό για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφασή του και τονίζει: «Η αλλοίωση του ανάγλυφου της περιοχής εξαιτίας των έργων οδοποιίας όπως αυτά προβλέπονται αλλά και η αισθητική υποβάθμιση του τοπίου λόγω της εγκατάστασης ανεμογεννητριών ύψους 125 μέτρων, θα έχουν σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις στα χαρακτηριστικά του Γεωπάρκου αλλά και στον χαρακτήρα της επαρχίας μας που διαπιστώνουμε ότι μετατρέπεται σε μπαταρία της Κρήτης».

Ακόμη στην επιστολή του αναφέρει: «Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών και στην δημιουργία νέων Αιολικών Πάρκων στην κορεσμένη, βάσει πρόσφατης μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης, επαρχία Σητείας. Επιφυλασσόμαστε λοιπόν για όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να υπερασπιστούμε τις αποφάσεις των κατοίκων της περιοχής και την μεθόδευση ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι ΒΑΠΕ της Κρήτης στο Δήμο Σητείας. Επίσης με την παρούσα επιστολή ζητούμε να ενημερωθούμε το συντομότερο δυνατό από τις υπηρεσίες του υπουργείου σας και τους αρμοδίους εποπτευόμενους από εσάς φορείς για τις άδειες παραγωγής ενέργειας που έχουν εγκριθεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Σητείας, καθώς και όσα σχέδια έχουν εγκριθεί ήδη περιβαλλοντικοί όροι».

Όπως τόνισε ο κ. Ζερβάκης για άλλη μία φορά στην διάρκεια της συνεδρίασης, ζητούμενο δεν είναι η δημιουργία εντυπώσεων που κάνουν καλό πρόσκαιρα. «Πρέπει να είμαστε ουσιαστικοί σε ό,τι κάνουμε για να μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα το οποίο θα καρπωθούμε όλοι μας. Πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε».

 

Η εταιρεία

Συνεχίζοντας την ενημέρωση του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην επιστολή – απάντηση που απεστάλη στις 18 Οκτωβρίου στο Δήμο από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Σε αυτήν γίνεται αναφορά στην υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων του έργου από τον Υπουργό, την απόφαση που είχε λάβει το 2018 το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έπειτα από 90 θετικές γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης (καμία αναφορά δεν έγινε βέβαια από την εταιρία στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις που έχουν ληφθεί, όπως επισημάνθηκε στην διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ).

Επίσης η εταιρεία αναφέρεται στο περιεχόμενο του έργου (αποτελεί συνδυασμό αιολικού πάρκου που θα βρίσκεται στη Σητεία εγκατεστημένης ισχύος 89MW και υδροηλεκτρικού σταθμού 93MW) το οποίο κρίνει πρωτοποριακό και καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα, μία μεγάλη πράσινη επένδυση 280 εκ. ευρώ η οποία στηρίζεται στην συνεργασία του Δημοσίου, του ΟΑΚ και του ιδιωτικού τομέα –ΤΕΡΝΑ.

Μεταξύ άλλων επίσης αναφέρεται ότι η υλοποίηση του έργου θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ενεργειακό έλλειμμα της Κρήτης και δημιουργεί πάνω από 1000 θέσεις εργασίας για την εκτέλεσή του και θα επιφέρει και μία σειρά από συνοδευτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες αποδίδοντας το ποσό των 4,6 εκ ετησίως στους επωφελούμενους Δήμους Ρεθύμνου, Αμαρίου Σητείας, στις κοινότητες τους αλλά και στον ΟΑΚ στην διάρκεια της 25χρονης περιόδου της σύμβασης.

Γίνεται ακόμη λόγος για την υλοποίηση μίας επένδυσης καθαρής ενέργειας που προσδίδει σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα κλπ. ενώ επισημαίνεται ότι το πολλαπλό όφελος της επένδυσης φαίνεται να μη το γνωρίζει τμήμα των πολιτών της Σητείας. «Έτσι ερμηνεύονται και οι επιφυλάξεις ακόμη και η άρνησή τους. Θεωρούμε πως οι ενστάσεις οι οποίες διατυπώνονται, εδράζονται περισσότερο στην έλλειψη ενημέρωσης καθώς και σε αβάσιμους φόβους. Πιστεύουμε ότι με ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο θα δοθούν οι επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται, θα αποσαφηνιστούν ζητήματα τα οποία εγείρουν ανησυχίες, θα αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις για όλους».

Στην απάντηση επίσης διατυπώνεται από την πλευρά της εταιρίας η καλή της διάθεση να συζητήσει τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν, αλλά και να προβεί στην επανεξέταση παραμέτρων του έργου.

 

Οι ενέργειες

Αναφερόμενος στην πρόθεση της Δημοτικής αρχής, ο κ. Ζερβάκης είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσει διαδικασία προσφυγής για την προσβολή της συγκεκριμένης απόφασης. Παράλληλα ενημέρωσε ότι σε όλες τις επιμέρους παρατηρήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος σε ότι αφορά τους λόγους απόρριψης της επένδυσης έχουν δοθεί απαντήσεις από την ΤΕΡΝΑ. Πρόσφατα ανακοινώθηκε στον τύπο η απεμπλοκή έργου αιολικού στην Εύβοια όπου υπήρξαν προσφυγές και μετά από δύο χρόνια εκτελείται. Το συγκεκριμένο είναι συνοδό έργο του Αμαρίου όπου υπάρχουν θετικές γνωμοδοτήσεις από τα ΤΣ, το Δήμο Ρεθύμνης κλπ. «Προσπαθώ να ενημερώσω για όλα τα δεδομένα διότι πιστεύω ότι όσο καλύτερη ενημέρωση έχουμε τόσο αποτελεσματικότεροι θα είμαστε. Είμαστε αποφασισμένοι ως Δημοτική Αρχή να προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη. Αυτό δεν αναιρείται. Είναι πιθανόν η συγκεκριμένη προσφυγή να μην έχει θετική κατάληξη. Πρέπει να εστιάσουμε στην χωροθέτηση, σαν τοπική κοινωνία δεν αποδεχόμαστε την συγκεκριμένη εγκατάσταση στο συγκεκριμένο μέρος», είπε.

Ο Δήμαρχος Σητείας πρότεινε και έγινε αποδεκτή η πρόταση του από το ΔΣ, άμεσα, την επόμενη εβδομάδα να συγκληθεί ένα θεματικό συμβούλιο μόνο για το συγκεκριμένο έργο όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν ο Υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Βουλευτής Μανώλης Θραψανιώτης, η Περιφέρεια  (η οποία θα πρέπει να απαντήσει ευθαρσώς όπως τόνισε ο κ. Ζερβάκης αν υπάρχει η διάθεση υποστήριξης και βοήθειας προς το Δήμο σε μία συγκεκριμένη διαδικασία που θα προχωρήσει), ο ΟΑΚ, εκπρόσωποι της εταιρίας καθώς και νομικός σύμβουλος του Δήμου.

«Βάση της πρόθεσης μας να προσφύγουμε εναντίον της απόφασης, πρέπει να έχουμε μία εμπεριστατωμένη και σφαιρική άποψη για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», τόνισε ο κ. Ζερβάκης.

Όλες οι τοποθετήσεις που έγιναν ήταν στην κατεύθυνση διεκδίκησης από την πλευρά του Δήμου στην αποτροπή υλοποίησης του έργου στη Σητεία. Δυνατό ΟΧΙ έλαβε για άλλη μία φορά το συγκεκριμένο έργο από την Σητεία.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ