Τα τελευταία 20 χρόνια είναι ελάχιστα τα χρήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια Κρήτης για την ενότητα Βραχασίου – Σισίου – Μιλάτου, εν αντιθέσει με τις χρηματοδοτήσεις έργων πολλών εκατομμυρίων που κατανέμει στον υπόλοιπο νομό. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κων. Κυβερνητάκης, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βραχασίου που συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη, στον Άγιο Νικόλαο.

Στη συνάντηση παρέστησαν, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Μυλωνάκη, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για τα θέματα Βραχασίου – Σισίου – Μιλάτου  Μανόλης Λεμπίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βραχασίου Κων. Κυβερνητάκης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βραχασίου Γεωρ. Κωστάκης, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Ιωαν. Κυριακάκης, οι τοπικοί σύμβουλοι Εμμ. Σουλαδάκης και Γεωρ. Αστρουλάκης και ο κ. Γεωρ. Σουλαδάκης ο οποίος παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης του θέματος του βιολογικού της περιοχής.

Ο κ. Κυβερνητάκης αναφέρθηκε στην κακοδαιμονία που συνοδεύει την τύχη του λιμανιού του Σισίου που καρκινοβατεί εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να διατίθεται ούτε αυτή η ελάχιστη χρηματοδότηση των 500 χιλιάδων που είχε εξασφαλιστεί, για να ξεκινήσει και στην πορεία θα είχαν βρεθεί και τα υπόλοιπα για να ολοκληρωθεί, τόνισε.

Η περιοχή διαθέτει περί τις 300 εργαζόμενες μητέρες και αναγκάζονται να πηγαίνουν τα νήπια στη Νεάπολη ή στα Μάλλια, παρακαλώντας να εξασφαλίσουν θέση μέσω ΕΣΠΑ ή όχι, είπε ακόμα ο πρόεδρος, τονίζοντας την ανάγκη να δρομολογηθεί η δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού, σε μια περιοχή με ταχεία οικονομική και δημογραφική ανάπτυξη.

 

Ζητείται μόνιμος ιατρός

 Ο πρόεδρος και οι σύμβουλοι περιέγραψαν πόσο οξύ είναι το πρόβλημα της κάλυψης της ομαλής λειτουργίας του Ιατρείου της περιοχής, σημειώνοντας ότι η γιατρός που καλύπτει την περιοχή από το Νοσοκομείο Νεαπόλεως δεν πήγε επί 21 μέρες τον περασμένο μήνα. Χωρίς να έχει  ευθύνη η γιατρός (καλύπτει εκ περιτροπής Βραχάσι,  Σίσι, Μίλατο, Βουλισμένη, Λατσίδα) αφού είναι η μοναδική, την περασμένη Τρίτη έγινε δέκτης της έντονης δυσφορίας και διαμαρτυρίας των κατοίκων, λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης του κόσμου μεταξύ των οποίων είναι πολλοί ηλικιωμένοι που χρειάζονται συνταγογραφήσεις αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν κλπ.  Είπαν ότι δεν πήγε ούτε την περασμένη Τρίτη και ακολουθεί, κατά πληροφόρησή τους, απουσία της και την επόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου, γιατί είναι προγραμματισμένη η επίσκεψή της στη Βουλισμένη…

Είναι επιβεβλημένο, σε μια περιοχή με τόσους μόνιμους κατοίκους και δέκα χιλιάδες παρεπιδημούντες κατά την τουριστική περίοδο να λειτουργεί το ιατρείο σε καθημερινή βάση, τόνισαν.

Ο κ. Λεμπίδης ανέφερε ότι μετά τη μεταφορά του ιατρείου στο Σίσι, έχει ζητηθεί και δεύτερη γιατρός για εξυπηρέτηση σε καθημερινή βάση και εξετάζεται τρόπος για να εξασφαλιστεί, όπως είπε.

Για το θέμα αυτό ο κ. Γουλιδάκης ζήτησε σχετικό υπόμνημα ώστε να το διαβιβάσει και να ζητηθεί η αντιμετώπιση του θέματος από τη ΔΥΠΕ Κρήτης.

 

Δραματικές συνθήκες σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο

Συνολικά 135 μαθητές φοιτούν στο 7θέσιο Δημοτικό Σχολείο Σισίου και 43 παιδιά στο Νηπιαγωγείο, που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο.

Ο κ. Κωστάκης είπε ότι το 2007 ξεκίνησε από την τότε Κοινότητα Βραχασίου μελέτη σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου για υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ και η μελέτη είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Έγινε το τοπικό ρυμοτομικό, αλλά η υπόθεση, όπως είπε, χρειάζεται «σπρώξιμο» για να βγει από κάποια «συρτάρια», σημειώνοντας ότι με την κυβερνητική αλλαγή υπάρχει πιθανότητα να επανεργοποιηθεί η μέθοδος ΣΔΙΤ και να κατασκευαστεί το σχολείο. Η πρώην δημοτική αρχή προχώρησε το θέμα ως ένα βαθμό, αλλά απαιτείται η εξασφάλιση χρηματοδότησης για να γίνει το νέο σχολείο στην έκταση που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος, είπε ο κ. Κωστάκης. Τόνισε ότι το έργο αυτό το θεωρεί πρώτης προτεραιότητας, γιατί το σχολείο σήμερα είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά, ένα… κοτέτσι με απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας,  που αποτελούν διαρκή ντροπή, όπως τόνισε, εξαίροντας και εκείνος και ο πρόεδρος της Κοινότητας το θετικό ρόλο των δασκάλων.

 

Το γήπεδο

Παράπονα για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην ολοκλήρωση του γηπέδου Σισίου, εξέφρασαν οι τοπικοί παράγοντες. Υπάρχει αντιδικία μεταξύ των εργολάβων που αφορά τον χλοοτάπητα, αλλά εκφράζεται ελπίδα ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σύντομα. Αλλά, όπως είπε ο κ. Κυβερνητάκης, ακόμη και να ολοκληρωθεί ο τάπητας, το γήπεδο έχει και άλλες ανάγκες, αφού τα αποδυτήρια θα στεγαστούν σε κοντέινερ και δεν προβλέπεται η κατασκευή κερκίδων.

Ο Δήμος, όπως διευκρίνισε ο κ. Λεμπίδης, αναζητά φόρμουλα και γι’ αυτό σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση και κατασκευή του νέου σχολείου.

 

Οι συνδέσεις με το ΒΟΑΚ

Ευρεία συζήτηση έγινε σχετικά με την ανάγκη ομαλής διασύνδεσης του Βραχασίου και του Σισίου με τον ΒΟΑΚ, με κόμβο στο ύψος του Σισίου και ημικόμβο μετά τη σήραγγα Βραχασίου, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και απώλεια χρόνου και χρήματος για τους κατοίκους της περιοχής.

Επίσης, σοβαρή ανάγκη παρουσιάζεται για διαπλάτυνση του δρόμου από τον σημερινό κόμβο προς Σίσι, μέχρι το Πάνω Σίσι (δρόμο 1 χλμ. περίπου), όπου δύσκολα μπορούν να κινηθούν δύο λεωφορεία σε περίπτωση που συναντηθούν. Όπως συμφωνήθηκε, θα πρέπει ταχέως να αναληφθεί πρωτοβουλία σε τοπικό επίπεδο για οικειοθελή παραχώρηση μικρού τμήματος από τις εκατέρωθεν του δρόμου ιδιοκτησίες για να γίνει διαπλάτυνση και προκειμένου το έργο να γίνει χωρίς χρονοτριβή, να αντιμετωπιστεί μέσα από το πρόγραμμα συντηρήσεων οδών, της Περιφέρειας Κρήτης, είπε ο κ. Γουλιδάκης.

Τέλος, τέθηκαν τα θέματα που αφορούν, τις προοπτικές του Αγροτικού Συνεταιρισμού σε σχέση με την καλύτερη αξιοποίηση του ελαιολάδου της περιοχής,  την κατασκευή βιολογικού, την ενοποίηση των γεωτρήσεων της περιοχής κ.α.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ