Το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Ηράκλειο όπου έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα των Λεσεψιανών εισβολέων και του λαγοκέφαλου που έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην αλιεία και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι λαγοκέφαλοι έχουν ρημάξει  τα αλιεύματα των ψαράδων και φυσικά καταστρέφουν τον εξοπλισμό τους, δίκτυα κλπ. και είναι ένα θέμα που προβληματίζει όλους του Λασιθιώτες αλιείς αφού απειλεί να καταστρέψει την αλιεία.

Από την πλευρά επιστημόνων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πλέον έχουμε μία άλλη θάλασσα. Όμως θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα. Μάλιστα τονίστηκε ότι στην Κύπρο έχει επικηρυχθεί ο λαγοκέφαλος και πληρώνουν 3 ευρώ το κιλό.

Στο συνέδριο συμμετείχε και Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ψαράδων & Φίλων Θαλάσσης Αγίου Νικολάου κ. Γιώργος Σαρειδάκης που επισήμανε ότι τα μέλη του συλλόγου θα πρέπει να παρακολουθήσουν το βίντεο ώστε να ενημερωθούν για τους λεσεψιανούς μετανάστες λαγοκέφαλους, λεοντόψαρα, γερμανούς, μπλε καβούρι και πολλά άλλα και για τις επιπτώσεις τους στα Μεσογειακά Οικοσυστήματα.
Όπως επίσης και όσα μέλη έρθουν σε επαφή με νέα είδη μιας και κάθε χρόνο έρχονται στα νερά μας όλο και περισσότερα να ενημερώνουν το σύλλογο για το είδος (φώτο), για να γίνει η αναγνώριση και καταγραφή, το μέρος και το βάθος που βρέθηκε ώστε να συμμετέχουμε σαν σύλλογος στο πρόγραμμα καταγραφής των ξενικών ειδών

 

Στα νότια του Λασιθίου

Στο Συνέδριο συμμετείχε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου, Εντεταλμένος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για τον πρωτογενή τομέα κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

«Στην Κρήτη οι πληθυσμοί του είδους αυξάνονται με μεγάλους ρυθμούς. Το αποτέλεσμα είναι να σταματάνε οι αλιείς να δουλεύουν. Ήδη στην περιοχή μας έχουν πωληθεί δύο -τρεις άδειες και οι υπόλοιποι ψάχνουν τρόπο να δουν τί θα κάνουν. Δεν λύνεται το πρόβλημα έτσι και στο τέλος θα μείνει η περιοχή μας χωρίς αλιεία, ένα επάγγελμα που έχει μεγαλώσει τόσες γενιές και οικογένειες. Πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία», επεσήμανε.

Είναι ένα τοξικό ψάρι, απειλεί τη θαλάσσια ζωή, την αλιεία ενώ φυσικά είναι επικίνδυνο και για τον άνθρωπο. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο, το μεγαλύτερο εντοπίζεται στην νότια πλευρά του Νομού μας από το Μύρτος μέχρι τον Ξερόκαμπο, το Παλαίκαστρο. Παρατηρείται ήδη ότι πολλά είδη τείνουν να εξαφανιστούν λόγω της επέλασης του λαγοκέφαλου, όπως χταπόδια, σουπιές κλπ. Η αλιεία σχεδόν έχει καταστραφεί.

Από την πλευρά της Περιφέρειας καταβάλλεται προσπάθεια όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ανάδειξης του τεράστιου αυτού προβλήματος και άσκησης πίεσης προς κάθε κατεύθυνση για την λήψη μέτρων και τρόπων αντιμετώπισης του», κατέληξε ο κ. Τσιφετάκης.