Τη χαρτογράφηση του εικαστικού κόσμου και την ανάδειξη του, άγνωστου στο ευρύ κοινό, ζωγραφικού πάθους του αείμνηστου Νίκου Κούνδουρου θα επιχειρήσει η μεγάλη έκθεση που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 60ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην προβλήτα Α΄ του λιμανιού της συμπρωτεύουσας, θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα του Νίκου Κούνδουρου (πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό): ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις – ανάμεσά τους και η αγαπημένη του παλέτα με την αυτοπροσωπογραφία του.

Μέσα και γύρω από αυτά, αποτυπώνεται το βλέμμα εκείνο του ζωγράφου που διέθετε ο αγαπημένος σκηνοθέτης και που τον «ακολουθούσε» σε όλη την πορεία του στο σινεμά και στις τέχνες. Μαθητής, άλλωστε, ο ίδιος από 16 χρονών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ο Κούνδουρος έχει σε μεγάλο βαθμό εμπνευσθεί από τον Φώτη Κόντογλου, ενώ ξεχωριστό μέρος στο ζωγραφικό του πάθος κατείχαν σταθερά η λαϊκή τέχνη, η κρητική παράδοση και η εκκλησιαστική ζωγραφική – και κυρίως η μεταβυζαντινή τέχνη της Κρήτης.

Η μεγάλη έκθεση θα πραγματοποιηθεί με την συμβολή και συνεργασία της Σωτηρίας Ματζίρη  – Κούνδουρου, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά. Επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης, η ανθρωπολόγος Μαρία Καραμητσοπούλου.

Όπως είπε σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ η κ. Καραμητσοπούλου, θα είναι η πρώτη φορά που τόσα ζωγραφικά έργα του Ν. Κούνδουρου θα εκτεθούν στο κοινό (ορισμένα είχαν εκτεθεί τον Αύγουστο του 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο στον Άγιο Νικόλαο), όντας χωρισμένα σε επιμέρους θεματικές ενότητες.

Ωράριο λειτουργίας: Για τη διάρκεια του 60ού ΦΚΘ (2-10.11.2019), καθημερινά, 10:00 – 22:00. Από τις 11 Νοεμβρίου και μετά, η έκθεση θα είναι ανοιχτή Τρίτη – Κυριακή από τις 10:00 π.μ – 18.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Επιμέλεια: Γιώργος Μυλωνάς
Επιστημονική Σύμβουλος: Μαρία Καραμητσοπούλου
Συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος
Αρχιτεκτονική εγκατάσταση:
K&K Architects
ομάδα μελέτης:
Κατερίνα Κοτζιά, Κορίνα Φιλοξενίδου, Θοδωρής Χαλβατζόγλου

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ